Fiecare stat membru al Uniunii Europene are propria lista de produse traditionale locale, ce poate fi accesata on-line. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, pe piata europeana acest tip de produse ocupa 30-40% din totalul consumului. Cu alte cuvinte, interesul clientilor se indreapta, si pe acest sector, catre produsele "de marca". Brandul, de data aceasta, este unul local si de cele mai multe ori foarte cunoscut. In Romania, deocamdata, aceste produse sunt cunoscute doar la nivel local. Alte tari isi promoveaza mancarurile traditionale, facandu-le chiar obiectiv turistic. Merg in Grecia sa beau Ouzo, in Olanda, pentru branza, in Spania, pentru Sangria, de exemplu. In aceste conditii, Romania trebuie sa vina cu o contraoferta viabila la produsele traditionale din alte tari.
Pana la aceasta data, doar circa 150 de produse au fost atestate la serviciul de licente al Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetele tarii, insa procesul de inregistrare continua. In Dobrogea, de exemplu, nici un produs traditional nu a fost atestat, pentru ca nici un producator nu a solicitat acest lucru. Placinta dobrogeana, pastrama specifica zonei sau urda sunt produse care nu vor mai putea fi comercializate dupa 1 ianuarie daca nu vor fi inregistrate. Conform criteriilor stabilite de legislatia specifica, produsul traditional trebuie obtinut din materii prime traditionale si sa prezinte o copozitie si un mod de prelucrare care sa-l distinga de altele.
Procedura in vigoare prevede ca atestarea acestor produse se face la cererea fabricantului. Este suficient un singur ingredient care sa dea traditionalitate unui produs.
Carnatii de Plescoi pot fi fabricati de oricine
Andrei Chica comercializeaza "plescoii" pe care ii cumpara de la micii producatori din judetul Buzau.
"Oricine poate vinde carnati de Plescoi atat timp cat marca nu este inregistrata la OSIM. Producatorii mari, ca Aldis sau Cristim, au industrializat aceasta marca de carnati si isi permit sa o vanda la un pret mic (in jur de 20 RON kilogramul)", spune el.
La un kilogram de carnati de Plescoi intra doua de carne de oaie, iar in aceste conditii pretul unui kilogram poate ajunge si la 40 de RON. Localnicii din Plescoi mostenesc reteta si traditia prelucrarii acestor produse din tata in fiu.
Despre autor:
Sursa: Adevarul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
De ce te lasă Dumnezeu să urli de durere?
Sursa: garbo.ro
-
Pregătiri de Iepuraș: Cele mai frumoase 20 de piese vestimentare pentru...
Sursa: kudika.ro
-
Băncile europene au avut un an record în 2023
Sursa: futurebanking.ro
-
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți...
Sursa: retail.ro
-
Vrei o mașină puternică? Sunt șanse mai mari să ajungi cu ea în șanț
Sursa: wall-street.ro
-
Femeia care rescrie felul în care copiii învață să vorbească
Sursa: start-up.ro