Aproape 300 de detinuti ar trebui mutati din Penitenciarul de Maxima Siguranta Barcea Mare, judetul Hunedoara, pentru a se respecta prevederile legii privind executarea pedepselor. Purtatorul de cuvant al Penitenciarului de Maxima Siguranta Barcea Mare, inspectorul Gabriel Vesa, a declarat ca 855 de detinuti isi ispasesc pedeapsa in aceasta inchisoare, cu aproape 300 mai mult decat capacitatea puscariei.
Legea privind executarea pedepselor, intrata in vigoare in urma cu doua zile, prevede ca fiecarui detinut trebuie saći se asigure un spatiu de minim patru metri patrati si opt metri cubi de aer. In aceste conditii, in penitenciarul Barcea Mare pot sa fie incarcerati doar 570 de detinuti, cu 285 mai putini decat sunt in prezent. "Nu stim cum vom proceda. Probabil ca ni se va comunica in zilele urmatoare", a spus purtatorul de cuvant al penitenciarului.
Legea privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal a intrat in vigoare, miercuri, actul normativ incluzand prevederi noi referitoare la cele patru regimuri de executare si la importanta laturii educative pentru detinuti.
Patru regimuri de detentie
Legea 275/2006 instituie cele patru regimuri de executare a pedepselor - de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis - care acorda posibilitatea condamnatului de a trece dintr-un regim de executare in altul, in functie de conduita sa. Regimul de maxima siguranta se aplica persoanelor condamnate la detentia pe viata sau la pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani, acestea fiind supuse unor masuri stricte de paza si escortare. Totodata, activitatile educative sau munca prestata se efectueaza in grupuri mici, potrivit noilor reglementari. Regimul inchis de executare se aplica persoanelor condamnate la pedepse intre cinci si 15 ani de inchisoare, acesti condamnati avand posibilitatea de a munci si in afara penitenciarului. Regimul semideschis se aplica persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii intre unul si cinci ani. Regulile instituite pentru acesti detinuti se refera la posibilitatea de a se deplasa neinsotite in interiorul penitenciarului, de a munci si de a participa la activitati culturale, psihologice, etc, in spatii care raman deschise in timpul zilei, sub supraveghere. Cel de-a patrulea regim se refera la detinutii condamnati la pedepse cu inchisoarea mai mici de un an, in cazul acestor persoane nefiind necesara supravegherea activitatilor desfasurate. (G.T.)