Rezultatele unui studiu realizat de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) arata ca ponderea finantarilor auto in regim leasing a scazut, de la 88%, in 2003, la 64%, in 2006. In aceeasi perioada a crescut atat ponderea achizitiil
Rezultatele unui studiu realizat de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) arata ca ponderea finantarilor auto in regim leasing a scazut, de la 88%, in 2003, la 64%, in 2006. In aceeasi perioada a crescut atat ponderea achizitiilor de echipamente industriale, cat si a celor imobiliare.
Potrivit studiului, contractele de leasing ce au ca obiect vehicule sunt in descrestere de la 88%, in 2003, la 85%, in 2004, 82%, in 2005, pana la 64% la jumatatea anului 2006. Spre deosebire de acestea, finantarea in sistem leasing a echipamentelor industriale a inregistrat o crestere de la 11%, in 2003, la 20%, in prima jumatate a anului 2006. Finantarea in cea mai mare parte a acestui sector economic este realizata prin societati de leasing apartinand bancilor.
In ceea ce priveste segmentul imobiliar, acesta a inregistrat o crestere a ponderii de la 1%, in 2003, la 2,4%, in 2005, ajungand la sfarsitul lui iunie 2006 la 8%.
Referitor la categoriile de clienti, o medie a anilor 2003-2006 indica o pondere de 87% a clientilor corporativi, 12% a celor de retail, si doar 1% revine parteneriatului public privat (PPP).
"In contextul dezvoltarii leasingului la nivel european, va fi incurajat leasingul operational, care va avea o proportie tot mai mare. Folosirea echipamentelor si serviciilor adiacente vor castiga teren, iar sectorul public va folosi din ce in ce mai mult leasingul. Provocarile tin de impozitare si de codul fiscal", a subliniat presedintele ALB, Septimiu Postelnicu, in deschiderea celei de-a doua Conferinte Nationale a acestei asociatii. "A incerca sa dezvoltam numai leasingul este o solutie care nu duce departe. Trebuie sa avem o viziune corelata, ce este fundamentala, dezvoltand in paralel piata asigurarilor si sustinand sistemul bancar", a declarat, la randul sau, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget-Finante Banci din Senat.
ALB a acoperit, in 2006, aproximativ 64% din piata totala a leasingului din Romania, numarand un total de 20 de membri, din care 17 lessori si trei societati de credit de consum.
Romania va fi tinta expansiunii grupurilor financiare din Occident
Grupurile financiar-bancare vor sustine dezvoltarea economiei romanesti, potrivit lui Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.