Incercarea de a sugruma creditul in valuta a dat aripi creditului in lei. Interzicerea creditului doar cu buletinul a impulsionat cardurile co-branded. Reglementarea stricta a pietei leasingului financiar va ridica, se pare, leasingul operational. In
Incercarea de a sugruma creditul in valuta a dat aripi creditului in lei. Interzicerea creditului doar cu buletinul a impulsionat cardurile co-branded. Reglementarea stricta a pietei leasingului financiar va ridica, se pare, leasingul operational. Institutiile de credit au gasit ac de cojocul fiecarei incercari a BNR de a limita consumul. Si pentru ca piata financiara din Romania este inca la inceput, solutii se vor mai gasi fie doar privind peste gard la "fratii" europeni. Ingropat de unii de mai bine de un an, creditul doar cu buletinul este mentinut in viata prin exploatarea anumitor scapari din legislatie. De altfel, intreaga strategie economica a Romaniei este bazata pe impulsionarea ofertei. Avansul economic impresionant este, trebuie sa recunoastem, mai ales rezultatul cresterii consumului. Si cum altfel puteau decurge lucrurile daca timp de atatia ani romanii pur si simplu nu au avut? Nu avut "ce" si nici "cu ce". Acum, pentru ca slava domnului, au ce sa cumpere, era absolut normal ca oamenii sa-si doreasca sa aiba bani pentru a goli rafturile pline ale hipermarketurilor ori parcarile suprapopulate ale dealerilor auto. Aici intervin bancile, societatile de leasing, firmele de credit. Faptul ca ele infloresc nu este altceva decat rezultatul "dorintei poporului". Romanii chiar vor, si vor mai vrea ceva vreme sa se indatoreze pentru ca vor sa "aiba". E drept, bancile profita cat pot si de faptul ca salariile romanilor abia daca acopera cheltuielile zilnice, problema achizitionarii, fie si numai a unui calculator, punandu-se numai in cazul unei categorii restranse de populatie. Nu contest ingrijorarile justificate ale Bancii Centrale privind expansiunea preturilor, a deficitelor, remarc doar ca BNR se pune cas atunci cand loveste creditarea. In interiorul sau in exteriorul legii evolutia creditelor va continua. Si atunci BNR va trebui sa dea o lege a leasingului operational, una a cardului co-branded si asa mai departe pentru ca sub o forma sau alta societatile de credit vor merge inainte. Insuficient dezvoltata, economia romaneasca pur si simplu nu poate creste altfel decat prin impulsionarea consumului. Pana sa revigoram industria, pana sa avem mult dorita "agricultura europeana", consumul este singura forma prin care putem realiza o crestere economica importanta, chiar daca statul isi asuma riscul cresterii deficitelor. Viziunile fataliste marca FMI constituie, ce-i drept, un posibil final al epopeii romanesti (vezi exemplul Ungariei), insa pana la urma poate merita sa riscam, poate avem parte de un happy-end pe modelul tarilor dezvoltate din Europa. Nu cred ca Banca Centrala greseste atunci cand incearca sa limiteze consumul. Sunt sigur insa ca cel putin in viitorii cinci ani nu va reusi acest lucru, sau cel putin nu va reusi la parametrii pe care si-i propune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.