Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii (foto), a pregatit un pachet legislativ care va modifica substantial sistemul national de invatamant, primul proiect - cel al legii invatamantului superior - fiind lansat in dezbatere publica, pe site-
Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii (foto), a pregatit un pachet legislativ care va modifica substantial sistemul national de invatamant, primul proiect - cel al legii invatamantului superior - fiind lansat in dezbatere publica, pe site-ul "www.edu.ro" (sectiunea Noutati). Una dintre cele mai importante schimbari aduse vechii legi (nr. 84/1995, care cuprinde atat invatamantul preuniversitar, cat si pe cel universitar) este reducerea numarului de functii universitare de la cinci la trei, prin desfiintarea celor de lector si preparator, dar acest lucru nu inseamna ca acestia vor ramane someri. Practic, vor disparea denumirile respective, iar actualii lectori si preparatori pot deveni asistenti. Potrivit proiectului, functiile didactice din institutiile de invatamant superior sunt: asistent universitar, conferentiar universitar, profesor universitar. In cercetare vor ramane functiile de asistent de cercetare, cercetator stiintific gradul I si cercetator stiintific gradul II. In prezent exista 6694 de posturi de lector ocupate si 8011 vacante. De asemenea, exista 2467 de posturi de preparator ocupate si 1179 libere. Potrivit ministrului, renuntarea la functiile de preparator si lector se va face in timp, cei aflati in aceste posturi avand posibilitatea sa se inscrie la concursurile pentru functii superioare, de asistent sau de conferentiar.
Bani cu conditii
Un capitol special este dedicat finantarii, Mihail Hardau introducand si notiunea de calitate drept criteriu de evaluare a universitatilor, acestea primind bani, pana acum, in principal numai pe baza numarului de studenti pe care il aveau. In 2006, criteriul de calitate a avut o pondere de 20% la obtinerea bugetului, dar aprecierea putea fi subiectiva, in lipsa unui organism specializat. Dupa ce Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior isi va incepe activitatea, criteriul de calitate va avea o pondere mai mare la obtinerea bugetului. "Universitatile nu trebuie platite in functie de numarul de studenti, ci de calitatea pregatirii acestora. Vreau ca la evaluarea universitatilor unul dintre criterii sa fie ponderea absolventilor angajati. Degeaba producem absolventi pe banda, daca nu isi gasesc locuri de munca", este de parere Hardau.
De asemenea, universitatile care nu vor organiza examen de admitere, primind studenti numai pe baza mediei de la bacalaureat, vor fi "taiate" de la finantare.
Studenti cu matricola
Pentru a avea o evidenta la zi a numarului studentilor - si in acest fel eliminand si "smecheriile" care se practica, uneori, pentru obtinerea finantarii - proiectul de lege prevede si introducerea unui registru national al numerelor matricole alocate studentilor. Un alt registru national unitar va cuprinde diplomele de studii superioare emise, proiectarea curriculara prin corelarea cu cadrul national si european al calificarilor si definirea creditelor de studii in termeni de cerinte si efort de invatare.
Noile principii legislative urmaresc si stimularea intrarii universitatilor romanesti in competitia internationala, preocuparea pentru asigurarea calitatii si pentru evaluarea externa a programelor de studii, evaluarea periodica a rezultatelor si performantelor activitatii didactice si de cercetare ale intregului personal, precum si normarea corespunzatoare a personalului didactic si de cercetare, si diferentierea mecanismelor de salarizare din fonduri bugetare si din fonduri proprii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.