Emigrantii romani joaca un rol important in sustinerea boom-ului economic al tarii lor. Banii trimisi de ei acasa, 3,5 miliarde de euro, sunt suficienti pentru a acoperi jumatate din deficitul de cont curent al Romaniei din 2005, comenteaza "Financia
Emigrantii romani joaca un rol important in sustinerea boom-ului economic al tarii lor. Banii trimisi de ei acasa, 3,5 miliarde de euro, sunt suficienti pentru a acoperi jumatate din deficitul de cont curent al Romaniei din 2005, comenteaza "Financial Times".
stefan Sangeorzan, primarul satului Feldru, din nordul Romaniei, arata spre o casa cu cinci etaje, jumatate terminata, jumatate in constructie, si spune: "Trei ani de munca in strainatate, pana acum. Mai sunt necesari alti patru pentru a o termina". In apropiere, troneaza alte trei case proaspat construite, una galbena, una roz si una rosie toate dotate cu bucatarii si bai moderne si ferestre termopan care sa-i tina pe proprietari la adapost de iarna transilvaneana, titreaza "Financial Times". In fruntea unei comunitati care traieste mai ales din agricultura, Sangeorzan are aerul unui pastor care incearca sa-si tina turma unita pe vreme de furtuna, infruntand astfel migratia in masa. Din 8.000 de oameni, in jur de 3.000 de sateni din Feldru locuiesc acum in vestul Europei, in special in Spania. Satul a ramas fara tinerii de peste 20 si 30 de ani. Printre acestia sunt si fiul, si sotia primarului, care muncesc acum in Spania, arata publicatia britanica, care a relatat povestea satului Feldru, in editia online de ieri. "Toti spun ca daca ar castiga in Romania macar jumatate din cat castiga in Spania sau prin alte tari, s-ar intoarce acasa. Dar aici nu este de lucru", spune primarul din Feldru. Sute de primari romani si bulgari sunt in aceeasi situatie, in timp ce tarile lor se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, arata publicatia. Situatia este insa aceeasi si in Polonia, Slovacia si tarile baltice devenite membre UE in 2004, de unde sute de mii de tineri au plecat sa munceasca in vestul Europei.
Mihai Razvan Ungureanu, ministrul roman al afacerilor externe, spune ca se bucura cand vede ca tinerii pleaca sa munceasca in strainatate, dar spera ca intr-o zi sa-i vada intorcandu-se. Chiar daca isi aduc agoniseala la Feldru, emigrantii isi traiesc viata peste granita. Ce-i deosebeste de valurile anterioare de emigranti din estul Europei este faptul ca pastreaza legaturi stranse cu tinuturile natale. Deocamdata ei se considera - si sunt considerati de altii - drept emigranti temporari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.