Cu ochii mari se uita curioasa la tot ce o inconjoara. E fericita de fiecare data cand cineva o viziteaza. Si-ar dori prieteni. Multi prieteni. Deocamdata, traieste in lumea ei cu patru pereti, cu povesti, picturi si papusi Barbie. Iulia Badea a

Cu ochii mari se uita curioasa la tot ce o inconjoara. E fericita de fiecare data cand cineva o viziteaza. Si-ar dori prieteni. Multi prieteni. Deocamdata, traieste in lumea ei cu patru pereti, cu povesti, picturi si papusi Barbie.

Iulia Badea are 9 ani, dar arata ca un copil de 4. Nu poate merge decat ajutata de un cadru cu rotile, pentru bebelusi. E in clasa a II-a si e premianta. Spune ca cel mai mult ar vrea sa creasca mare, sa poata merge si... sa ajunga la geam. Lumea de afara este, pentru Iulia, un univers pe care si-ar dori din tot sufletul sa-l poata explora singura.

FRAGILITATE. Micuta familiei Badea s-a nascut cu o boala congenitala rara - maladia Lobstein sau boala oaselor de sticla. La nastere, avea 40 de fracturi la maini si la picioare. ""Am nascut prin cezariana pentru ca era intoarsa in cavitatea intrauterina"", povesteste mama, Georgeta Alexiu, aratand spre Iulia, iar in ochii ei se citeste dragostea si durerea imensa pe care o poarta in suflet. Doctorii care au asistat-o si-au dat seama ca bebelusul sufera de osteogeneza incompleta si l-au transferat la un alt spital, unde corpul i-a fost imbracat in ghips. ""Acum ne dam seama ca, poate, aici a fost o greseala imensa. Ne-am interesat peste tot si am aflat ca, in astfel de cazuri, nu se pune aparat ghipsat, ci doar atele si bandaj, pentru ca la copiii care au osteogeneza incompleta oasele se calcifiaza mai repede. Puse in ghips pentru mai mult timp, se sudeaza stramb"", spune Virgil Badea, tatal Iuliei.

CALVAR. Pana la varsta de 5 ani, fetita a suferit aproximativ 4.000 de fracturi. ""Pana cand a implinit un an si jumatate, viata noastra a fost un calvar. Iulia nu putea sa stea decat in pat, intinsa pe spate, pentru ca, de cate ori se misca, se auzea cum i se rup oasele"", isi aminteste tatal. ""Am incercat totul pentru ea. Am mers la o multime de doctori, am facut zeci de memorii catre Ministerul Sanatatii, fara sa primim nici un ajutor, pentru ca, spun ei, suntem prea bogati."" Venitul lunar al familiei se ridica la aproximativ 14 milioane de lei. ""Cu tot cu alocatiile copiilor"", adauga Georgeta Alexiu. Iulia mai are un frate, la liceu. ""Scadeti din acest venit cheltuielile lunare cu intretinerea, curentul electric, gazele, hrana, necesitatile baiatului, tratamentul Iuliei si o sa vedeti ca ramanem si cu datorii..."", spune cu durere in glas tatal micutei.

O MINUNE. Desi a trecut prin atatea, Iulia e o minune de copil. E vioaie, vorbareata si frumoasa. E un suflet cu o vointa imensa, prins intr-un corp de sticla. Ii place sa invete, sa scrie si sa picteze. ""Dezvoltarea intelectuala a Iuliei este una normala, pentru un copil de 9 ani. Ne-am dat seama de asta si nu am vrut s-o privam de dreptul ei de a invata. Dar stiam ca nu poate merge la scoala. Asa ca am facut un memoriu la Ministerul Educatiei, prin care solicitam sa fie introdusa intr-un program de invatamant la domiciliu. Le-a luat un an pana sa ne aprobe cererea, pentru ca, spuneau ei, nu s-au mai confruntat cu astfel de situatii. Acum, invatatoarea vine la noi de doua ori pe saptamana. La inceput am zis ca o sa faca un an de scoala in doi ani calendaristici, dar Iulia ne-a surpins cu ambitia ei. Este in clasa a II-a, la acelasi nivel cu colegii ei care merg la scoala"", spune mama fetitei. Deasupra patului din dormitor troneaza la loc de cinste diploma cu care Iulia a terminat clasa intai.

VERSURI SI CULORI. Cu fata imbujorata, micuta rasfoieste blocul de desen, in care mami ii pastreaza picturile. Toate, chiar si portretele, au pe fundal un soare vesel. Copaci, case, pasari, pisici... lumea in care ea viseaza sa zburde. Printre plansele colorate se ivesc petice de hartie. Scrisori catre prieteni imaginari, ganduri, poezii. ""Draga jurnalule, aseara am avut un vis foarte frumos. (...) Ma plimbam pe plaja si mancam inghetata..."", scrie Iulia, cu o caligrafie extraordinara pentru un copil cu probleme, pe una dintre foile ascunse intre desene.

O SANSA. Dupa nenumarate demersuri, parintii micutei au gasit o solutie pentru ca puiul lor sa poata duce o viata normala. Este vorba despre o operatie de indreptare a oaselor prin introducerea unor tije telescopice. ""Am vrut sa facem aceasta operatie in Romania, dar de la Ministerul Sanatatii ni s-a spus ca nu se poate, pentru ca aceste tije nu sunt omologate la noi"", declara Virgil Badea. ""Am cautat atunci ajutor in alta parte. Asa am dat peste o clinica pentru copii, specializata in astfel de cazuri, in Montreal, Canada. Cei de acolo ne-au spus sa o aducem pe Iulia cat mai curand posibil, insa operatia costa aproximativ 45.000 de dolari. Ne gandim sa vindem apartamentul, sa ne mutam la confort II si sa mergem cu ea acolo, insa nici asa nu cred ca ne vor ajunge banii...""

APEL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.