Nicu Stan nu e miliardar in dolari. Probabil nici in euro, si nici macar in lei vechi. Si asta, din simplu motiv ca este pontonier la Oltenita, iar ochelarii de pe nas ii tradeaza salariul modest. Cu toate astea, Nicu are o intreaga colectie de nave,

Nicu Stan nu e miliardar in dolari. Probabil nici in euro, si nici macar in lei vechi. Si asta, din simplu motiv ca este pontonier la Oltenita, iar ochelarii de pe nas ii tradeaza salariul modest. Cu toate astea, Nicu are o intreaga colectie de nave, asa cum viseaza toti mogulii.

Unele mai mari, altele mai mici, supraetajate, cu flori vopsite cu maiestrie pe bord, cu nume rasunatoare, cu parfum de lux si opulenta. Cele mai multe sunt straine, au capacitate de cateva sute de pasageri, dar, cum bine spune pontonierul, este greu sa gasesti unul care sa aiba si caldura unei case taranesti bine ingrijite.

ALBUMELE. Nicu Stan s-a apucat sa pozeze navele care acosteaza la pontoanele din Oltenita prin 2002, cand i-a atras atentia un vas mai mic, al varului lui Juan Carlos. Nu era o nava de telenovela, ci chiar vasul varului Regelui Spaniei. E prima fotografie din colectia impresionanta de nave a lui Nicu, avere cuprinsa in doua albume de fotografie neterminate. Dupa vasul Alcor, fotografiat in 2002, pontonierul a continuat sa-si completeze albumul cu toate navele care au poposit macar pentru cateva ore pe malul romanesc al Dunarii, la Oltenita. Mai mult, a inceput sa le ceara si celor de pe vase sa-i dea vederi cu frumusetile cu care se plimba in avale si amonte pe batranul Istru. Acum are fotografii proprii, dar si vederi si ii pare nitel rau ca nu i-a venit mai devreme ideea de a surprinde in imagini navele care fac croaziere pe Dunare si care acosteaza la Oltenita. Nicu Stan lucreaza la Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale din anul 1997, chiar la un an dupa infiintarea punctului de lucru de la Oltenita. Programul este cam asa, munceste doua saptamani in continuu pe ponton si apoi are doua saptamani libere. Atunci ii place sa stea acasa, cu nevasta si copiii. E mandru de familia lui, pe care si-a intemeiat-o cam tarzior, dupa cum spune, pe la 30 de ani. Dupa siragul de nave de croaziera din albumele cu fotografii, la final are imagini cu copiii, pe care le arata cu sclipire in ochi, pentru ca sunt fotografiile care ii sunt cel mai aproape de suflet, adevarata sa avere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.