Populatia va lua credite mai greu incepand din 23 octombrie, data la care intra in vigoare modificarile aduse de banca centrala normei referitoare la riscul de credite la persoanele fizice. Potrivit documentului mentionat, societatile de leasing sau
Populatia va lua credite mai greu incepand din 23 octombrie, data la care intra in vigoare modificarile aduse de banca centrala normei referitoare la riscul de credite la persoanele fizice. Potrivit documentului mentionat, societatile de leasing sau cele de credit de consum vor trebui "sa joace" dupa aceleasi reguli aplicabile si bancilor. Astfel, pentru obtinerea unui imprumut din categoria celor cunoscute sub numele de "credit doar cu buletinul", va fi nevoie fie de un avans de 25% din valoarea bunului care urmeaza sa fie achizitionat, sau de garantii reale si/sau personale. In categoria garantiilor personale intra politele de asigurare incheiate fie de debitor fie de imprumutator. Nu pot gira obtinerea unui asemenea imprumut persoanele care au deja un credit de o valoare mare in derulare. In cadrul unei familii, membrii care sunt garanti nu vor mai fi luati in calculul venitului total net al acesteia. Potrivit normei BNR, rata lunara platita pentru un credit obtinut de la o societate din categoria celor mentionate nu poate depasi 30% din venitul net al solicitantului in cazul unui imprumut pentru consum si 35% in cazul unui credit imobiliar. Venitul net va fi stabilit dupa scaderea cheltuielilor de intretinere ale solicitantului (facturi de lumina, telefon, gaze etc). In cazul in care o persoana are mai multe credite in derulare, angajamentele totale de plata lunare nu trebuie sa depaseasca 40% din veniturile nete.
O alta modificare adusa de actul BNR este includerea leasingului financiar, cea mai frecventa forma de leasing in Romania, in categoriile creditelor de consum si imobiliare. Potrivit reprezentantului bancii centrale Angela Dimonu, noile reglementari vor pune bazele unei cresteri sanatoase a creditarii si vor consolida stabilitatea financiara, transmite NewsIn.
Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei a stabilit ca institutiile care dau credite populatiei vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientilor toate costurile creditarii, inclusiv comisioanele aferente creditelor acordate. Avand in vedere ca valoarea ratei se va majora cu toate aceste costuri, si valoarea veniturilor trebuie sa fie mai mare pentru a putea fi respectata proportia de 30%, 35% sau 40% din venitul net.
Flanco mai tine "creditul cu buletinul"
Retailerul de electrocasnice Flanco a anuntat ca va continua sa acorde "credite cu buletinul", cel putin pana la sfarsitul anului, fara a incalca noile norme privind creditarea elaborate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care intra in vigoare pe 22 octombrie. "Flanco va mentine acest tip de credit cel putin pana la finele anului, pastrarea serviciului financiar fiind posibila pentru ca, desi clientul nu aduce dovada de venit, furnizorul de credit obtine o dovada de venit de la angajatorul solicitantului", se arata intr-un comunicat Flanco. Creditul va pastra caracteristicile actuale, adica o valoare creditata intre 1000 si 6000 lei, cu o dobanda de 19,9% si un comision de 9,9%. Dobanda anuala efectiva va ramane de 28,58%, avand o perioada de rambursare de la 6 la 48 de luni. Pe de alta parte, Altex a anuntat, saptamana trecuta, ca va retrage de pe piata "creditul cu buletinul", incepand cu data de 22 octombrie, cand intra in vigoare noile norme BNR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.