Alro Slatina intentioneaza sa construiasca o fabrica de prelucrare a aluminiului langa uzina de la Ceranvoda pentru a beneficia de energie la pretul de productie, a declarat, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Dobra, directorul general al societat

Alro Slatina intentioneaza sa construiasca o fabrica de prelucrare a aluminiului langa uzina de la Ceranvoda pentru a beneficia de energie la pretul de productie, a declarat, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Dobra, directorul general al societatii. De asemenea, producatorul de aluminiu din Slatina doreste sa finanteze constructia unitatilor 3 si 4 de la CN Cernavoda.
"Industria de aluminiu din Romania are nevoie de energie pe un termen de 15-20 de ani, mai spune Dobra. Acesta adauga ca: "Pentru a ne asigura energia in viitor si deoarece suntem cei mai mari consumatori de energie electrica din Romania, cu 8% din intreaga productie de electricitate a tarii, am luat o optiune serioasa de a deveni finantatori la grupurile 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda".
Potrivit lui Dobra, alaturarea unei fabrici de producere a aluminiului fata de o centrala electrica este o practica uzuala, intalnita la majoritatea marilor producatori din lume. "Majoritatea producatorilor de aluminiu din lume sunt cuplati cu un important producator de energie, iar exemplul Pechiney cu uzina de aluminiu situata imediat langa centrala nucleara este cel mai elocvent", afirma managerul grupului din Slatina.

Investitie de 620 mil. Dolari

Potrivit acestuia studiul de prefezabilitate a acestui proiect este deja realizat, estimarile privind valoarea totala a investitiei, incluzand si infrastructura necesara, fiind de 620 milioane dolari.
In viziunea oficialilor Alro, noua uzina de la Cernavoda va asigura un consum in banda (la flux continuu) ideal pentru CN Cernavoda, ca si beneficii pentru sub-contractati care vor asigura servicii de constructii, montaj, transport, servicii portuare si altele. De asemenea, acest proiect va creste viabilitatea pe termen lung a centralei nucleare si va duce la crestere economica de ansamblu pentru industria de prelucrare a aluminiului.
Noua fabrica de la Cernavoda, denumita Alro 2, va produce 500.000 tone anual de alumina, 150.000 tone de anozi si 250.000 tone de aluminiu, precizeaza Dobra. Necesarul total de energie pentru acest proiect este de 3,8TWh/an, pe termen lung, din care 1,2 TWh vor fi furnizati catre Alro Slatina. De asemenea, functionarea fabricii va necesita angajarea a circa 1.000 de muncitori bine pregatiti profesional.

Alro solicita preturi preferentiale la energie si da exemplul Frantei si Germaniei

Bazat pe faptul ca este cel mai mare consumator de energie electrica din tara, reprezentantii Alro solicita autoritatilor sa clasifice consumatorii industriali de energie electrica in functie de caracteristicile de consum, astfel incat tarifele si conditiile contractuale sa avantajeze firmele care genereaza costuri mici producatorilor.
"Este foarte bizar ca Alro, care este cel mai consumator de energie din Romania, sa fie tratat ca o companie pentru care energia este un produs de lux. Noi am militat permanent pentru crearea unui cadru competitiv pe piata de electricitate", a afirmat, la aceeasi conferinta de presa, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase. Un consum constant de electricitate determina costuri reduse de operare pentru producatorii de energie, pentru ca centralele sunt folosite la capacitate maxima si fara intreruperi.
Consumul fluctuant, pe intervale orare, presupune costuri mai ridicate, pentru inchiderea si deschiderea instalatiilor la companiile de electricitate, a argumentat Nastase.
Acesta a adus in sprijinul afirmatiilor sale exemplele guvernelor din Germania si Franta, care au stabilit preturi preferentiale la energia electrica.
Astfel, in Franta, Executivul si EdF au realizat o lista de consumatori energo-intensivi care beneficiaza de tarife preferentiale daca consuma minimum 8.000 de ore pe an, minimum 55% din energia de noapte si minimum 2,5 kWh pentru producerea a un euro valoare adaugata.
De asemenea, in Germania, RWE a fost de acord sa diminueze cu 50% costurile de transport de electricitate pentru marii consumatori din industria aluminiului.
"Alro nu beneficiaza de nici un avantaj din partea sistemului energetic national. Cineva trebuie sa realizeze o strategie care sa satisfaca toate categoriile de consumatori si sa fie bonificati cei care asigura dezvoltarea producatorilor de energie", a mai spus Nastase.

1,65 mil. tone, productia grupului Alro, in 2010

In prezent, productia grupului Alro este de 300.000 tone de aluminiu, realizat de catre Alro, si Alprom si 600.000 de tone de alumina, produse la Alum Tulcea. Obiectivele celor din conducerea Alro sunt ca, in 2010, grupul sa produca 1.000 000 de tone anual de alumina, peste 520.000 de aluminiu primar si 120.000 de tone de placi si table.
Pentru realizarea acestor deziderate, grupul este pregatit sa aloce 70 milioane dolari pentru investitii in retehnologizare completa la Alprom, pentru marirea capacitatii de productie.
De asemenea, alte 65 mil. dolari vor fi investiti la Alro pentru realizarea a 116.000 tone anual de produse din placi si tabla de aluminiu.
Obiective ambitioase sunt si pentru fabrica Alro 2 de la Cernavoda, unde se vrea, pentru viitor, o productie de 520.000 tone anual de aluminiu primar cu estimare Capex de 500 mil. dolari.
In 2006, aprecierile privind vanzarile grupului Alro sunt de 793 mil. dolari, din care 542 mil. la export.
Din estimarile grupului pentru 2010, cifra de afaceri va ajunge la 903 mil. dolari, mai mult cu 139% decat in prezent.

Ambitii europene

Potrivit directorului general, Dobra, Alro vrea sa devina un grup de talie europeana care va creste profitul actionarilor prin extinderea capacitatii si integrarea pe verticala, similar cu principalii competitori din industria de profil. "Un obiectiv foarte important pentru noi este sa devenim furnizori de calibru pentru industria aeronautica acceptati de producatorii consacrati", conchide Dobra.
Alro Slatina este cel mai important producator de aluminiu din Europa de Sud-Est. In vederea realizarii unui grup integrat, Alro a achizitionat compania producatoare de aluminiu Alprom Slatina cu care a si fuzionat, procesul finalizandu-se miercuri, ca si producatorul de alumina Alum Tulcea, la care detine o participatie de 92,75%. Potrivit directorului general Alro, fuziunea cu Alum se va realiza pana la sfarsitul anului. Principalii actionari Alro sunt Marco Industries BV, cu 85,26%, Fondul Proprietatea, cu 10,05%, CONEF - 3,22% si altii - 1,46%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.