Petrom ieftineste carburantii
Petrom ieftineste, incepand de astazi, litrul de benzina cu opt bani, iar cel de motorina cu sase bani. Potrivit unui comunicat al companiei, noile preturi sunt de 3,24 lei pentru un litru de benzina ECO Premium; 3,22 lei pentru cea Premium 95 fara plumb, in timp ce varianta Top Premium 99+ costa 3,54 lei. Un litru de motorina Top Euro Diesel poate fi cumparat cu 3,22 lei, iar un litru de Euro Diesel 4 - cu 3,17 lei. "Masura de reducere a preturilor practicate de Petrom vine ca urmare a scaderii cotatiilor internationale, adaptata conditiilor de piata din Romania", se mai arata in comunicat. Ultima ieftinire operata de companie a avut loc in data de 4 octombrie, cand litrul de benzina s-a ieftinit cu opt bani, iar litrul de motorina cu sase bani. (G.M.)
Mediere Romtelecom- ANCR
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, promite sa medieze institutional conflictul dintre conducerea Romtelecom si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor (ANRC), acuzata ca ofera subventii incrucisate tuturor operatorilor de telefonie fixa in afara de Romtelecom. Concret, conducerea Romtelecom a acuzat recent "tratamentul discriminatoriu" al ANCR, despre care a spus ca nu-i permite sa ofere subventii incrucisate (tinand costul pentru telefonia fixa sub preturi) pentru a-si largi cota de piata. Romtelecom a atras atentia ca, din cauza restrictiilor ANRC va pierde atat Romtelecom, care isi vede clientii plecand, atrasi de preturi pe care compania nu are voie sa le sustina, dar si statul in calitate de actionar la aceasta societate. Desi este prins intre deciziile ANRC, institutie subordonata Guvernului, si calitatea de reprezentant al statului la Romtelecom, Ministerul Comunicatiilor promite sa rezolve cazul. Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a sustinut ca acest conflict nu a fost generat de reaua-intentie a ANCR, ci mai degraba de o neintelegere intre cele doua parti, pe care va incerca sa o medieze. (D.I.)
Miere la Bursa de Marfuri
Asociatia Stuparul Banatean intentioneaza ca, in premiera nationala, sa vanda mierea de albine prin Bursa de Marfuri Timisoara, transmite NewsIn. In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, apicultorii nu vor avea concurenta, dar pentru a se mentine pe piata fermierul trebuie sa detina controlul valorificarii productiei prin mecanismele specifice de piata. "Intentionam o colaborare intre Asociatia Stuparul Banatean si Bursa de Marfuri Timisoara, astfel incat apicultorii timiseni sa-si vanda produsele la bursa. Romania este considerata un mare producator de miere de albine la nivel european, dar un consumator mic, motiv ce ne determina sa incercam valorificarea surplusului, prin mecanismele de la bursa", a declarat, ieri, pentru NewsIn, Valentin Coser, directorul Bursei Romane de Marfuri Terminalul Timisoara. "Daca proiectul bursei de miere va reusi, se preconizeaza ca o cantitate anuala de 200 de tone de miere de albine sa fie tranzactionata la bursa, prin intermediul asociatiei noastre", a declarat, pentru NewsIn, Dumitru Istrate, presedintele Asociatiei Stuparul Banatean. (A.G.C.)