Romania nu are alta solutie decat sa recurga la importul de forta de munca, pentru a acoperi deficitul existent in prezent pe piata muncii, apreciaza directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti, Dumitr
Romania nu are alta solutie decat sa recurga la importul de forta de munca, pentru a acoperi deficitul existent in prezent pe piata muncii, apreciaza directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti, Dumitru Pelican. Romania are in prezent un mare deficit de forta de munca si, chiar daca dupa aderare nu vor pleca mai mult de 200000 - 300000 de romani sa lucreze in afara granitelor, deficitul va creste, a spus reprezentantul AMOFM Bucuresti. Dumitru Pelican a explicat ca deficitul de forta de munca cu care se confrunta sectorul constructiilor este de 52-55%, industria usoara - 57%, turismul - 42-45%, alte probleme fiind salarizarea si participarea intr-un procent foarte mic a populatiei la formare profesionala - sub 5%. "Romanii stiu sa munceasca, vor sa munceasca, dar de 2-3 ani nu mai vor sa munceasca pe bani putini. Simtim acest lucru, il monitorizam. E clara tendinta romanilor de a munci, dar nu pe bani putini. Un zidar bun castiga in sezon 20-25 milioane ROL/luna, iar afara castiga peste 1700 de euro - 2000 de euro", a afirmat directorul AMOFM. Romania se situeaza pe locul doi in Europa, dupa Polonia, in ceea ce priveste numarul de muncitori aflati in afara granitelor. La o populatie de circa 21 milioane persoane exista 6,6 milioane pensionari, 4,6 milioane de persoane cu contracte de munca, 1,2-1,4 milioane romani muncesc in afara granitelor, iar 1-1,1 milioane se estimeaza ca ar lucra "la negru". Conform statisticilor internationale privind migratia, in 2005, la nivel mondial, muncitorii aflati in alte state au transferat familiilor din tarile de origine 165 miliarde de dolari, iar in 2006 se estimeaza un nivel de peste 200 de miliarde de dolari. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.