Parlamentarii se impotrivesc din rasputeri publicarii pe Internet a dosarelor fostilor colaboratori ai Securitatii, in ciuda faptului ca membrii CNSAS avanseaza drept posibila si dezirabila modificarea legii in acest sens. Ieri, deputatii din Comisi
Parlamentarii se impotrivesc din rasputeri publicarii pe Internet a dosarelor fostilor colaboratori ai Securitatii, in ciuda faptului ca membrii CNSAS avanseaza drept posibila si dezirabila modificarea legii in acest sens. Ieri, deputatii din Comisia juridica au respins o initativa legislativa a liberalului Gabriel Sandu, care prevedea modificarea Legii privind accesul la propriul dosar, astfel incat toate dosarele care ajung la CNSAS sa fie publicate pe site-ul institutiei. Deputatii PRM si PSD s-au coalizat si au reusit sa respinga initiativa liberalului, care stipula ca "in termen de 60 de zile de la preluarea dosarelor de la detinatorii anteriori, Consiliul publica, pe propria pagina de Internet, continutul scanat al documentelor privind persoanele care ocupa demnitatile si functiile publice" vizate de normele deconspirarii. Nici Guvernul nu a fost de acord cu acest text, sub pretextul ca, printr-o astfel de prevedere, s-ar da publicitatii inclusiv date cu privire la viata personala a celor vizati, ceea ce este in contradictie cu reglementarile Constitutiei. "Legea fundamentala stipuleaza ca autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata", si-au motivat pozitia reprezentantii Guvernului. Vicepresedintele Comisiei juridice, deputatul Cornel Stirbet, si el liberal, a dat vina pe Guvern pentru faptul ca initativa a fost respinsa, invocand ca Executivul nu a sustinut aceasta modificare. Stirbet a repetat refrenul Guvernului, afirmand ca, in situatia in care ar fi trebuit sa se publice tot dosarul unei persoane care continea si date confidentiale, ar fi fost afectate drepturile individului.
Opozitia boicoteaza modificarile
De altfel, Comisia juridica a Senatului a amanat, ieri, dezbaterile asupra legii CNSAS, din lipsa de cvorum, in sala de sedinte fiind prezenti doar patru senatori din cei 11 membri ai Comisiei. Pentru aceasta sedinta se prezentasera presedintele Colegiului CNSAS Claudiu Secasiu si reprezentantul Guvernului Stejarel Olaru. Sedinta a fost suspendata, dupa ce nici un reprezentant al opozitiei nu a venit la dezbateri. In sala au fost prezenti Peter Eckstein Kovacs (UDMR), Dorel Jurcan (PD), Teodor Melescanu (PNL) si Mario Oprea (PNL). (R.P.)
Numai ofiterii vor fi pe net
Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu Tariceanu, a declarat, recent, ca una din modificarile pe care le-a propus la Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii 189/1999 se refera la publicarea pe Internet a dosarelor ofiterilor care au colaborat cu Securitatea. "Dosarele tuturor ofiterilor care au colaborat cu Securitatea si care ocupa demnitati publice, numiti sau alesi in anumite functii care pot crea incompatibilitati, vor fi puse pe Internet", a precizat Oprea, conform Hotnews. El a mai mentionat ca acest amendament si cel privind eliminarea sintagmei de "politie politica" vor fi analizate de Comisia Juridica. (O.B.)
Solutii pentru publicarea dosarelor
Publicarea pe Internet a dosarelor Securitatii, idee sustinuta si de mai multi membri ai Colegiului CNSAS, nu ridica probleme tehnice deosebite, sustin gestionarii acestor file. Constantin Ticu Dumitrescu, Mircea Dinescu si Cazimir Ionescu au admis, in mai multe randuri, ca postarea turnatoriilor pe site este singura solutie pentru a limpezi apele tulburi in care se scalda deconspirarea. Intr-un interviu acordat ZIUA, cu doua luni in urma, Cazimir Ionescu - pe atunci purtator de cuvant al institutiei, considera ca problema si-ar gasi rezolvare in copierea si adaptarea sistemului polonez. "Sa trecem toate aceste categorii de persoane publice, de formatori de opinie, politicieni si asa mai departe, ale caror dosare pot fi facute publice, sa trecem la sistemul publicarii lor pe Internet. Sa fie scanate dosarele si sa existe un acces liber. Cine este interesat sa se uite, sa vada si sa afle. Astfel, scapam de un mare numar de dosare si de probleme, care sunt de fapt pseudo-probleme. Cei care au probleme abia dupa aceea se vor adresa CNSAS cu doua categorii de probleme. Unii vor avea niste nelamuriri si vor dori accesul la dosarele ne-anonimizate, deci vor dori sa vada numele cuprinse in dosare - iar printre aceste nume vor gasi nume conspirative si vor trebui sa se adreseze CNSAS si sa ceara deconspirarea numelor. Dupa care fiecare va proceda cum va crede de cuviinta: se va adresa instantei, daca va vrea sa se judece cu ofiterii sau urmaritorii. Pentru cei care vor dori sa obtina functii publice, in conformitate cu legea se vor lua masuri in consecinta", explica Ionescu.
Departamentul de anonimizare stie
Intrebat daca CNSAS are modalitati tehnice pentru publicarea pe Internet a dosarelor, reprezentantul institutiei a apreciat ca nu ar fi mari probleme. "Departamentul de anonimizare oricum stie ce are de facut, iar daca e nevoie de o suplimentare a personalului acum avem 100 de locuri in plus pe organigrama. In afara de asta, operatiunea de scanare propriu-zisa poate fi externalizata: aducem un grup de specialisti care sa faca aceasta operatiune", a spus Ionescu. Referindu-se la publicarea pe Internet a dosarelor, el a sustinut ca "se poate trece la treaba" imediat ce parlamentarii iau o hotarare in acest sens. Cazimir Ionescu a explicat de ce trebuie preluat modelul polonez: "Au avut aceleasi probleme, au trecut prin situatia cu listele de prioritati, au ajuns la situatia in care nu mai aveau solutii si au ajuns la aceasta revelatie, de o simplitate dezarmanta. Daca tot e vorba de persoane publice, daca tot este vorba de formatori de opinie, daca in conformitate cu legea la sfarsitul investigatiei dosarele pot fi facute publice, atunci de ce sa nu le scanam si sa le facem publice pe Internet?". (Ovidiu BANCHES)
CNSAS nu vrea implicarea Sfantului Sinod
CNSAS nu este de acord cu ideea Bisericii Ortodoxe Romane, care vrea ca dosarele de securitate ale preotilor sa fie studiate de Sfantul Sinod, si nu de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. "A fost o discutie de principiu (n.r.-in CNSAS), intrucat nu ne-a parvenit oficial vreo propunere a cuiva in acest sens. Curentul majoritar de opinie in Colegiu este de respingere a unei astfel de initiative", au declarat, pentru Mediafax, surse din CNSAS. Potrivit surselor citate, pentru ca proiectul vehiculat din ce in ce mai des de preoti sa fie aplicat, este necesara o modificare legislativa, propusa deja de o serie de parlamentari PSD, printre care si Gabriel Oprea. "Este nevoie in mod cert de o modificare legislativa. In cazul in care o astfel de propunere ar ajunge la Parlament, prin Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul ar trebui sa primim si noi o nota de fundamentare si sa ni se ceara un punct de vedere. Abia atunci Colegiul va vota pe aceasta tema. Pana atunci nu pot avea loc decat discutii de principiu", au mai declarat sursele citate.
Propunerea lui Anania
Dosarele preotilor nu au parvenit inca CNSAS, insa Colegiul asteapta sa ii fie trimise. Potrivit Mediafax, Sfantul Sinod va lua in discutie, luna viitoare, problema dosarelor de securitate ale preotilor, dupa ce IPS Bartolomeu Anania a avansat o idee prin care acestea sa fie studiate in "sistemul bisericesc", si nu de CNSAS. Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a sustinut, la inceputul acestei saptamani, ca Biserica are propriile organe de reglementare si control.
"A fost o initiativa in nume propriu, fara implicarea Bisericii si fara girul Sfantului Sinod", a caracterizat Bartolomeu Anania sugestia privind sustragerea preotilor de la verificarile de catre CNSAS si, in schimb, judecarea lor in mediul bisericesc. Anania a mai spus ca, printr-o atare initiativa, preotii nu doresc sa se implice in activitatea CNSAS. Pe de alta parte, inaltul prelat a spus ca turnatoria unui preot este un pacat ce ar trebui judecat de cler. In replica la declaratiile lui Bartolomeu Anania, surse din CNSAS au sustinut ca, desi Biserica are organele sale de control si preotii sunt judecati conform dreptului canonic, dosarele prelatilor ar trebui studiate de CNSAS. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.