Greenpeace si Fondul Mondial pentru Natura (WWF) cer autoritatilor romane sa renunte la constructia unui drum national prin ultima padure intacta din Europa, se arata intr-un comunicat al Greenpeace.
Potrivit acestuia, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDPT) construieste, fara a detine avizele de mediu necesare, drumul national 66 A, care leaga localitatile Petrosani de Baile Herculane, traversand ultimul peisaj forestier intact (PFI) din Europa, situat la sud de Cercul Polar.
Drumul ar trebui sa lege localitatile Petrosani si Baile Herculane pe terasamentul unui drum forestier vechi clasificat de Guvernul Romaniei, in 1999, la rangul de drum national.
Lucrarile la sectorul 1ćal acestui drum s-au incheiat in 2002 si au ajuns pana la Campu lui Neag, din judetul Hunedoara, iar lucrarile la sectorul 2 afecteaza deja Parcul National Retezat. Organizatiile ecologiste avertizeaza ca, daca lucrarile la acest drum vor continua, va fi afectat si Peisajul Forestier Intact (PFI) localizat in partea de vest a Carpatilor Meridionali, la rascrucea dintre Banat, Transilvania si Oltenia. Pe teritoriul acestuia se afla si cea mai mare parte a Parcului National Retezat, suprafete din Parcul National Domogled-Valea Cernei si din Geoparcul Dinozaurilor Hateg. "Peisajul forestier intact si imprejurimile sale adapostesc suprafete semnificative de paduri seculare, precum si specii endemice, rare sau amenintate de fauna si flora, iar parcurile nationale din zona sunt arii protejate de interes national", a precizat Luminita Tanasie, reprezentant WWF Programul Dunare-Carpati Romania. Ecologistii sustin ca acest nou drum national nu este justificat nici din punct de vedere financiar. "Exista deja un drum national modernizat care leaga Petrosani de Baile Herculane prin Targu Jiu, iar DN66A, pe langa ca este realizat din bani publici, va fi doar un alt Transfagarasan inchis opt luni pe an", a explicat Gabriel Paun. (L.M.)