Directiile de protectie sociala din cadrul primariilor au inceput operatiunea de primire a cererilor privind ajutorul lunar pentru incalzirea locuintei, care anul acesta se acorda familiilor nevoiase prin dispozitie a primarului. Pentru a putea beneficia de ajutor pe toata perioada de iarna, este necesar ca formularele sa fie completate si depuse pana la data de 30 octombrie ac, intrucat cei care vor solicita ajutor dupa aceasta data vor putea intra in plata cu luna urmatoare depunerii documentatiei. Ajutorul se acorda prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energia termica, intre 10% - 100%, de compensare maxima avand parte numai beneficiarii ajutorului social - in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Cuantumul ajutorului lunar pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale este stabilit tot prin dispozitia primarului, in functie de venitul pe membru de familie. Dispozitiile primarului privind ajutoarele pentru incalzirea locuintei se transmit direct titularilor, sau prin intermediul asociatiilor de proprietari, chiriasi, precum si directiilor teritoriale, pana la data de 1 noiembrie. In acest termen, primarul va comunica solicitantilor care nu indeplinesc conditiile de acordare a ajutorului pentru incalzirea locuintei dispozitia privind respingerea cererii.
Situatia in Bucuresti
In Bucuresti, dispozitiile de compensare a facturilor catre RADET si Distrigaz se emit de catre primarii de sector. Din 9 octombrie, cand a inceput operatiunea de depunere a cererilor la Directiile de asistenta sociala, Primaria Sectorului 3 a primit 500 de cereri pentru ambele regii, iar Primaria Sectorului 4 a inregistrat 1.700 de cereri pentru Distrigaz si numai 7 pentru RADET. Cererile tip au fost distribuite de catre DGASPC Sector 4 celor doi furnizori de servicii, urmand a fi procurate pentru abonatii RADET de la sediul din str. Dragos Mladinovici nr. 4, iar pentru abonatii Distrigaz Sud - de la sediul din Bb. Marasesti nr. 4 - 6. Cetatenii din acest sector pot depune cererile completate la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - din Aleea Ciceu nr. 12, sau la sediul RADET din Str. Dragos Mladinovici (fosta Nisei) nr. 4. Programul DGASPC - Sector 4: luni-vineri: 8.00 - 20.00; sambata: 8.00 14.00; duminica: 8.00 - 14.00.
In Sectorul 5 s-au distribuit 30.000 de formulare catre RADET si 33.000 pentru Distrigaz, pana in prezent fiind depuse numai 400 de cereri pentru Distrigaz. RADET s-a angajat sa primeasca formularele si sa le retransmita primariei. Cetatenii din Sectorul 6 primesc cererile-tip la domiciliu, prin intermediul asociatiilor de locatari - in cazul RADET - sau de la cititorul de contor - in cazul Distrigaz. Pana in prezent au fost distribuite 50.000 de formulare catre RADET si 5.000 catre Distrigaz. Dupa completarea de catre cetateni, aceste documente vor fi centralizate si transmise DGASPC Sector 6 de catre RADET iar, in situatia in care folosesc incalzirea cu gaze naturale, solicitantii ajutorului vor depune personal formularele completate la sediul Directiei Protectie Persoane Adulte (compartiment al DGASPC Sector 6) din str. Drumul Sarii nr. 2.