Detonarea unui dispozitiv nuclear de catre tiranul Coreei de Nord reprezinta un eveniment apocaliptic, care cere Americii sa dea dovada de unitate in fata unuia din cei mai indoctrinati inamici ai sai. "Sa exterminam capitalismul promovat de SUA dusmane!" spune un slogan afisat in interiorul avioanelor, navelor si posturilor de paza nord-coreene.
Si, totusi, liderul minoritatii din Senat, Harry Reid, a solicitat anchetarea "strategiilor esuate vizand Coreea de Nord" ale Administratiei Bush.
Am apartinut candva acestui sanctum sanctorum al citadelei impenetrabile de intrigi nucleare comuniste si am motive serioase sa cred ca nici o diplomatiei atomica din lumea asta nu l-ar fi putut opri pe Kim Jong-Il sa achizitioneze tehnologie nucleara.
In viata mea anterioara, de general al serviciilor de informatii romanesti, am fost la cheremul unui alt dictator de un metru si ceva inaltime, implicat in construirea unei arme nucleare, considerata drept un gest de sfidare pentru supravietuire si respect, si nimic mai prejos decat moartea nu l-ar fi putut tine departe de atingerea acestui obiectiv. Nici macar dezertarea principalului sau consilier in materie - eu. Unsprezece ani mai apoi, Ceausescu a fost executat pentru genocid, iar noul Guvern al Romaniei a raportat Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) ca a descoperit plutoniu in reactorul nuclear de la Triga. Cantitatea de plutoniu descoperita la acea vreme (1989) era mica, inca constituia o incalcare fatisa a angajamentelor asumate de Romania in ceea ce priveste Tratatul de Non-proliferare. Potrivit unui studiu canadian, "este posibil ca un program nuclear mult mai avansat sa fi fost acoperit".
Pinocchio
al lui Stalin
Proliferarea armelor nucleare reprezinta o chestiune pentru care ar trebui sa ii multumin lui Nikita Hrusciov. El a fost cel care a vandut tehnologie sovietica Chinei, care a transmis-o, la randul sau, Coreei de Nord si Pakistanului. Iosif Stalin, tatal armelor nucleare rusesti, le-a tinut aproape de pieptu-i.
Nu l-am cunoscut pe Stalin in carne si oase, insa am auzit o multime de povesti despre el de la omologul meu, de la un moment dat, Igor Kurchatov, care coordona echivalentul sovietic al Proiectului Manhattan. Potrivit acestuia, Stalin era un fel de Geppetto, tamplarul italian care a cioplit o bucata de lemn ce putea sa rada si sa planga precum un copil. Pinocchio a lui Stalin se numea "Iosif-1" si era copia identica al bombei nucleare americane denumite "Fat Man".
"Iosif-1" se baza in intregime pe informatiile secrete furnizate de agentii NKVD Julius si Ethel Rosenberg, Klaus Fuchs, David Greenglass si Morton Sobel. Din acest motiv, Stalin l-a numit, in 1948, pe Lavrenti Beria la conducerea NKVD, pentru a coordona intregul proiect nuclear sovietic. Cand Beria i-a telefonat, la 29 septembrie 1949, de la poligonul de testare Semipalatinsk, din Kazakhstan, pentru a-i transmite ca "Iosif-1" produsese, intr-adevar, acelasi nor radioactiv, gen ciuperca, ca cel din cadrul testelor americane, Stalin s-a simtit, dintr-o data, stapanul lumii.
"Stalin a jurat, in acea zi, sa tina puterea nucleara pentru sine", l-am auzit pe Frédéric Joliot-Curie spunand in august 1955, la Geneva, cu ocazia Conferintei ONU pentru Folosirea Pasnica a Energiei Atomice, la care participam in calitate de membru al delegatiei romane. Fizicianul francez, totodata comunist notoriu, ce fusese numit de Stalin drept presedinte al Consiliului Mondial al Pacii creat de sovietici, sustinea ca fusese la Moscova la momentul efectuarii testului.
Hrusciov
a deschis cutia Pandorei
Totul s-a schimbat dupa moartea lui Stalin. Lui Hrusciov ii placea sa se prezinte drept taran, insa aceasta ducea in eroare, ca sa nu zic mai multe. Taranii au simtul proprietatii. Hrusciov nu-l avea. S-a maturizat politic intr-o perioada in care comunistii doreau eradicarea proprietatii private in Uniunea Sovietica, iar el a dezvoltat un instinct eminamente destructiv. La scurt tip dupa instalarea sa la Kremlin, el a distrus statuile lui Stalin si imaginea Uniunii Sovietice drept paradis al muncitorimii, fara a construi ceva nou care sa inlocuiasca golul creat. Ulterior, Hrusciov s-a hotarat sa implineasca destinul istoric al comunismului ca si cioclu al capitalismului prin dotarea inamicilor de moarte ai acestuia cu focoase nucleare.
Aceasta a deschis cutia Pandorei si a creat un cosmar international.
Proliferarea nucleara promovata de Hrusciov a inceput in aprilie 1955, cu China comunista, atunci cand noul lider de la Kremlin a acceptat sa furnizeze Beijingului o bomba atomica de proba si sa ii ajute pe chinezi in productia la scara industriala. Uniunea Sovietica a construit toate echipamentele necesare noii industrii militare chineze. Cu toate acestea, cativa ani mai tarziu, relatiile dintre Hrusciov si Mao Zedong s-au racit. Liderul chinez era din ce in ce mai nemultumit de destalinizarea lui Hrusciov si lua ca atare politica acestuia de convietuire pasnica cu Occidentului. Asadar, Mao l-a acuzat pe Hrusciov ca "se inmoaie in fata capitalismului"si ca abandoneaza principiile comuniste.
Nu l-am intalnit niciodata pe presedintele Mao, dar, premierul sau, Zhou Enlai, a facut numeroase vizite in Romania, unde, de multe ori, l-am auzit spunand ca Mao s-a saturat de Hrusciov si a inceput sa isi manifeste, pe fata, nemultumirea - intr-un mod carcateristic chinezilor. Zhou, care vorbea fluent franceza descria, intr-un mod foarte pitoresc, pentru noi, felul in care Mao "fuma ca o locomotiva", in timpul intrevederilor sale cu Hrusciov, desi cunostea aversiunea liderului sovietic fata de tigari. Mai rau, in timpul unei intalniri avute in 1958 la Beijing, Mao, care era inotator olimpic, si-a dus oaspetele la o piscina, chiar daca stia ca Hrusciov nu poate inota. A fost amuzant, a povestit Zhou, sa-l vezi pe Hrusciov, cum se balacea cu un colac, in vreme ce presedintele inota pe langa el ca un peste.
La 26 octombrie 1959, Hrusciov a aterizat la Bucuresti, pentru ceea ce avea sa fie anuntat ca "vacanta sa de sase zile in Romania". Niciodata nu fusese intr-o vacanta asa de lunga in strainatate, dar nici aceasta sedere a sa in Romania nu a fost chiar o vacanta. In realitate, Hrusciov a venit la Bucuresti pentru a folosi relatiile foarte bune dintre conducatorul Romaniei, Gheorghe Gheorghiu Dej, si Zhou Enlai, reprezentantul Chinei, pentru a imbunatati relatiile sale, deteriorate, cu presedintele Mao.
In timpul vizitei lui Hrusciov, am luat masa cu el, am asistat la discutiile secrete care au avut loc in camera securizata acustic, improvizata, in pripa, la vila sa, si, de vreo doua ori, chiar l-am ajutat pe liderul sovietic sa mearga la culcare, dupa ce acesta bause ceva mai mult.
In iunie 1960 Hrusciov a stat mult mai mult in Bucuresti, de data asta pentru a asista la cel de-al treilea Congres al Partidului Muncitoresc Roman. Cu aceasta ocazie l-a atacat direct pe Mao si a primit replica sefului delegatiei chineze. Am observat confruntarea dintre tricourile inflorate ale ucrainenilor si uniformele-tunica ale chinezilor si m-am temut ca incidentul ar putea lua dimensiuni catastrofale in mintea volatila a lui Hrusciov.
Obiectivul Kremlinului: Proliferarea armelor nucleare
La cateva saptamani dupa Congresul al III lea, am fost tratati cu o noua mostra a firii distructive a lui Hrusciov. Pe neasteptate, si-a retras toti consilierii din China si a reziliat toate proiectele si contractele comune importante. Conform Chinei, Moscova a retras 1390 de experti, a anulat 343 contracte si a abandonat 257 de proiecte doar in cateva saptamani. Datele furnizate de o serie de agentii de informatii americane atesta ca, la jumatatea anilor '80 China producea cel putin 800 de kilograme de uraniu si 400 de kilograme de plutoniu 239 anual. Puterea exacta a fortei strategice a Chinei este inca relativ necunoscuta, dar, in 1996, numarul focoaselor nucleare era estimat la 2500, cu 140-150 mai multe produse in fiecare an. La data de 14 octombrie 1964, Hrusciov a fost detronat, pe neasteptate, de catre adjunctul sau, Leonid Brejnev, care l-a acuzat ca are idei nebunesti, ca ia decizii pripite, de actiuni desprinse de realitate si de laudarosenie. Hrusciov a devenit istorie. Nu insa si obiectivul Kremlinului de a prolifera, in secret, arme nucleare, pentru acei dictatori care viseaza sa atace America. Exista dovezi clare care arata ca Moscova a ajutat guvernul terorist al Iranului sa construiasca un reactor nuclear de 1.000 de megawati la Bushehr, cu facilitatea conversiei uraniului capabila sa produca material pentru armele nucleare. De asemenea, exista dovezi ca, in acelasi timp, sute de tehnicieni rusi au ajutat guvernul Iranului sa dezvolte racheta Shahab 4 care poate transporta o focoasa nucleara in orice loc din Orientul Mijlociu sau Europa. La 23 mai 2002, presedintele George W Bush si-a exprimat nelinistea in legatura cu actiunile periculoase ale Iranului. "Rusia trebuie sa fie preocupata de proliferare intr-o tara care ar putea, la un moment dat, sa o vada drept un dusman. Iar daca Iranul obtine arme de distrugere in masa, asta ar putea fi o problema", a spus Bush. "Asta va fi o problema pentru noi toti, inclusiv pentru Rusia " In timpul discursului sau despre starea natiunii, din mai 2006, presedintele Vladimir Putin a pus problema unui nou Razboi Rece. Presedintele Rusiei a caracterizat Statele Unite ca fiind "principal adversar" al tarii sale si a promis ca va spori triada nucleara a pamantului, aerului si marii bazata pe arme strategice. "Este prematur sa vorbim despre sfarsitul cursei inarmarilor", a spus el in discursul televizat adresat natiunii ruse. "Mai mult, astazi este mult mai rapida in prezent si atinge un nou nivel tehnologic". Invinovatirea - pentru actuala proliferare nucleara -administratiei Bush pentru refuzul de a-l corupe pe playboy-ul despot al Coreei de Nord - nu va rezolva actuala criza nucleara. Sa speram ca recent aprobata rezolutie a ONU care instituie sanctiuni pentru Coreea de Nord va tine cont de faptul ca aceasta problema este iluzorie. Iar a-l convinge pe Putin sa renunte la a se mai juca de-a Armageddonul nuclear ar putea fi cea mai buna solutie.
Ioan Mihai PACEPA
Copyright National Review
Traducere: Luciana POP, Anne Marie LUPASCU
(n.r. - intertitlurile apatin redactiei)
Phenianul pregateste al doilea test nuclear
Coreea de Nord poate pregati un al doilea test nuclear, sustin surse apropiate serviciilor de informatii americane, citate de postul NBC. Dupa cum a indicat postul de televiziune, sateliti spioni americani au detectat activitati umane si miscari ale unor vehicule langa locul unde s-a derulat primul test nuclear nord-coreean, la data de 9 octombrie. "Serviciile de informatii americane nu exclud posibilitatea efectuarii unui alt test nuclear, dar nu exista probe ca acest test sa fie iminent", a indicat un responsabil al serviciilor de informatii. De altfel si Coreea de Sud a anuntat ca se pregateste pentru un posibil nou test nuclear nord-coreean, desi nu a depistat pana in prezent nici un indiciu care sa sugereze iminenta unei asemenea manevre militare. Coreea de Sud nu este insa in masura sa "confirme indicii concrete privind iminenta unui test", a declarat un oficial sud-coreean, la scurta vreme dupa ce ministrul japonez de Externe, Taro Aso, afirmase ca a primit informatii privind posibilitatea producerii unui nou test, confirmate ulterior si de Statele Unite. (L.P.)