Magistratii Curtii de Apel Timisoara au prelungit mandatul de arestare preventiva emis pe numele lui Florin Lesch, lugojeanul acuzat de terorism dupa ce asupra sa a fost gasit un dispozitiv artizanal care, potrivit anchetatorilor, putea fi detonat de
Magistratii Curtii de Apel Timisoara au prelungit mandatul de arestare preventiva emis pe numele lui Florin Lesch, lugojeanul acuzat de terorism dupa ce asupra sa a fost gasit un dispozitiv artizanal care, potrivit anchetatorilor, putea fi detonat de la distanta. Decizia magistratilor a avut in vedere si rezultatele experimentului judiciar ce a avut loc in urma cu zece zile la Bucuresti, cand un dispozitiv similar cu cel gasit asupra lui Lesch a fost detonat.
Florin Lesch a fost retinut in trafic, la sfarsitul lunii iunie, in dreptul localitatii Buzias, de lucratori de la SRI si procurori de la DIICOT Timisoara. In masina acestuia anchetatorii au gasit doua butelii de aragaz pline, pe care intentiona sa le arunce in aer in centrul Timisoarei. Potrivit procurorilor instantei supreme, Lesch urma sa detoneze buteliile de gaz cu ajutorul unui aprinzator de aragaz conectat artizanal la un telefon mobil.
Filat timp de un an
Anterior capturarii sale, Lesch fusese filat timp de aproape un an, pe numele sau fiind deschis si un dosar penal inca din 29 septembrie anul trecut. Atunci, sectia din Timis a Serviciului Roman de Informatii a sesizat procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), spunandu-le ca barbatul avea un site propriu pe Internet "prin care isi promova intentia de a adera la structuri teroriste". Pe parcursul filajului, anchetatorii au aflat ca Lesch este adept al ideologiei radical - islamiste si ca apreciaza ca poporul roman "trebuie sa plateasca si sa fie pedepsit intrucat este aliat al SUA, principalul dusman al islamismului". Potrivit unor inregistrari ale SRI, Florin Lesch a avut mai multe discutii cu un cetatean arab in care vorbea despre planuirea unui atac in mai multe orase din tara, inclusiv Bucuresti, si transmitea avertismente catre guvern. Potrivit Mediafax, atacul ar fi urmat sa aiba loc in jurul datei de 30 august, in complexul studentesc de la Timisoara.
Experimentul
In urma cu zece zile, procurorii DIICOT au efectuat un experiment judiciar in cazul lui Florin Lesch, pentru a demonstra capacitatea distructiva a instalatiei artizanale construite de acesta. Experimentul a urmarit sa stabileasca daca ar fi fost posibila initierea unei explozii prin folosirea mecanismului artizanal confectionat din aprinzator si telefon, precum si efectele eventualei explozii a mecanismului realizat. La experiment au asistat atat Florin Lesch, insotit de aparator, cat si specialisti din cadrul Biroului de investigare a infractiunilor de terorism din cadrul DIICOT. Folosind intocmai mecanismul realizat de catre Lesch, anchetatorii au constatat ca dispozitivul putea produce victime si daune considerabile, fragmentele de geamuri sparte ori bucatile de materiale desprinse din pereti ca urmare a suflului exploziei putand amplifica efectele dezastrului. In cadrul experimentului, sistemul de initiere a permis ca, in momentul in care telefonul mobil a fost apelat, sa se realizeze un contact electric care a produs scanteia la aprinzatorul montat pe buteliile de aragaz. Imediat, autoturismul a luat foc, flacarile determinand si explozia continutului celor doua butelii de aragaz aflate in portbagaj, dar si a masinii, resturile imprastiindu-se pe o suprafata considerabila. Concluziile experimentului vor fi depuse la dosarul penal in care Florin Lesch este cercetat pentru terorism. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.