Romania a atras, anul trecut, peste jumatate din investitiile straine directe din Europa de Sud-Est, ocupand primul loc in topul statelor din regiune realizat de Conferinta Natiunilor pentru Dezvoltare si Comert (UNCTAD). Potrivit sursei citate, val
Romania a atras, anul trecut, peste jumatate din investitiile straine directe din Europa de Sud-Est, ocupand primul loc in topul statelor din regiune realizat de Conferinta Natiunilor pentru Dezvoltare si Comert (UNCTAD). Potrivit sursei citate, valoarea totala a investitiilor straine directe atrase de Europa de Sud-Est (mai putin tarile din Comunitatea Statelor Independente - CIS) a fost de 12,4 miliarde de dolari, iar Romania a atras ISD de peste 6,4 miliarde de dolari. Nivelul ridicat al capitalului strain atras de catre Romania in 2005, de 6,4 miliarde de dolari, este pus pe seama preluarii Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre Erste Bank si a privatizarii companiilor de distributie a gazelor naturale.
Bulgaria a raportat investitii de 2,2 miliarde de dolari si Croatia de 1,7 miliarde de dolari. In regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, Romania ocupa pozitia a patra, dupa Cehia, care a raportat influxuri de capital de 11 miliarde de dolari, Polonia, cu 7,7 miliarde de dolari si Ungaria, cu 6,7 miliarde de dolari.Raportul pozitioneaza Romania, stat considerat inca in curs de dezvoltare, in regiunea Europei de Sud Est si a CIS, in acest caz tara ocupand locul trei in ceea ce priveste atragerea ISD, dupa Rusia, care a raportat investitii de 14,3 miliarde de dolari, si Ucraina, cu 7 miliarde de dolari.
In clasamentul realizat de UNCTAD, Romania ocupa locul 24, din 141 de state, in functie de indicele de performanta a investitiilor straine directe, castigand sapte pozitii fata de anul trecut.
Investitiile in strainatate sunt pe minus
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Stet, a atras atentia asupra investitiilor foarte mici efectuate de companiile romnesti in strainatate. Raportul UNCTAD plaseaza Romania pe locul 109 in lume din acest punct de vedere, dupa state precum Burkina Faso. Investitiile companiilor romanesti realizate in strainatate au inregistrat o valoare negativa in anul 2005, respectiv -13 milioane de dolari, dupa ce in anul 2005 fluxul de capital romanesc in alte state a fost de 70 de milioane de dolari, iar in 2004 de 38 de milioane de dolari. Valorile negative ale iesirilor de capital indica faptul ca cel putin una dintre componentele investitiilor straine directe, respectiv fluxul de capital, profiturile reinvestite sau imprumuturile intre subsidiarele companiei este negativa, se precizeaza in raport.
"Capitalul romanesc trebuie sustinut pentru a investi in strainatate", a precizat purtatorul de cuvant al bancii centrale. Mai mult, el a atras atentia asupra faptului ca Romania inregistreaza un deficit de forta de munca in anumite sectoare, amintind numai de domeniul IT. Potrivit lui Stet, sistemul educational romanesc este printre cele mai slabe din Europa, avand in vedere ca "nu pregateste tinerii pentru o societate capitalista". La nivel global, investitiile straine directe au crescut cu 29%, fata de anul 2004, la 916 miliarde de dolari. De asemenea, fuziunile si achizitiile au inregistrat un avans de 39% in anul 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.