La Odorheiu Secuiesc va fi tot atata autonomie ca si la Caracal, ca intr-o comuna din Dobrogea sau in orice comuna din Mures, Harghita sau Covasna, pentru ca nu se poate face abstractie de Constitutia Romaniei a sustinut ieri, la Targu Mures, presedi
La Odorheiu Secuiesc va fi tot atata autonomie ca si la Caracal, ca intr-o comuna din Dobrogea sau in orice comuna din Mures, Harghita sau Covasna, pentru ca nu se poate face abstractie de Constitutia Romaniei a sustinut ieri, la Targu Mures, presedintele Traian Basescu. In privinta riscului izbucnirii unor tensiuni interetnice in cazul in care nu va fi obtinuta autonomia Tinutului Secuiesc, seful statului a aratat: "Este o exagerare. Cetatenii romani trebuie sa respecte Constitutia Romaniei, altfel intra in coliziune cu institutiile statului. Desigur, avem dreptul la exprimare". In opinia sefului statului, citat de Mediafax, "intrarea in coliziune" s-ar produce doar daca ar fi vorba de actiuni concrete. Basescu a apreciat ca declaratiile facute de Marko Bela in ultima perioada, inclusiv cea de la Lutita, reprezinta "abordari electorale" prin care acesta incearca sa convinga si sa atraga de partea UDMR electoratul Uniunii Civice Maghiare (UCM). Basescu s-a declarat adeptul unei "autonomii largite", in care administratia locala sa aiba un rol cat mai mare in luarea deciziilor care privesc comunitatea, educatia sau sanatatea. In privinta infiintarii Universitatii de stat Bolyai cu predare in limba maghiara, Basescu a spus ca este impotriva segregarii pe criterii etnice si a izolarii cetatenilor romani, indiferent de nationalitate, intr-o Europa in care universitatile multiculturale reprezinta o realitate. Liderul UDMR, Marko Bela, le-a vorbit din nou maghiarilor adunati, duminica trecuta, la Lutita, despre autonomia secuilor, el subliniind, in discursul sau, ca secuii vor avea o viata mai buna doar dupa infaptuirea autonomiei.
La SRI mai sunt 4,5% din ofiterii fostei Securitati
Seful statului a admis ca in Serviciul Roman de Informatii mai activeaza ofiteri ai fostei Securitati, acestia reprezentand 4,5% din totalul cadrelor institutiei. Presedintele a spus ca intre acestia nu se regaseste nici un ofiter de Securitate de la Directia I, de Supraveghere politica, si de la Directia a VI-a, de Anchete penale. Basescu a sustinut ca ofiterii din structurile SRI care provin din fosta Securitate erau majoritatea tineri in 1990 si aveau grade mici, precum locotenent sau locotenent major. In urma cu aproape doua saptamani, la instalarea lui George Maior la conducerea SRI, Basescu sustinea ca detine o informatie "neverificata", conform careia in SRI nu mai exista nici un ofiter al Directiei I a fostei Securitati, ci doar un singur ofiter al Directiei a VI-a. "O informatie neverificata, dar care in urmatoarele zile s-ar putea verifica: azi in SRI nu mai exista nici un fost ofiter al Directiei I si mai exista un singur ofiter al Directiei a VI-a", spunea Basescu, adaugand ca si acesta isi va depune, probabil, in curand cererea de iesire la pensie. (A.H.)
Zsolt Nagy: Statutul minoritatilor, o falsa amenintare
Vicepresedintele UDMR, Zsolt Nagy, a transmis ieri un nou mesaj de sustinere pentru legea privind Statutul Minoritatilor precizand ca "s-a creat imaginea unor puternice amenintari pe care le-ar aduce". El considera ca "este foarte important sa se inteleaga ca legea in cauza nu va crea noi probleme, ci asigura cadrul necesar ca anumite probleme sa nu apara". Liderul UDMR a reprosat Parlamentului ca respinge statutul fara a avea argumente decisive. "Din pacate, de mai bine de un an proiectul este respins in totalitate, fara nici un argument de fond". Pe de alta parte, Zsolt Nagy se declara partizanul negocierilor pe aceasta tema aratand ca eventualele neconcordante pot fi rezolvate prin dezbateri. Pe de alta parte, PC si PRM au anuntat ca vor depune o motiune simpla pentru demiterea vicepremierdului Marko Bela, liderul UDMR, pe care il acuza de actiuni antistatale si antiromanesti, prin declarattile de sustinere a autonomiei Tinutului Secuiesc. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.