Avocata americana Lynne Stewart, acuzata de sprijinire a terorismului dupa ce a ajutat un client egiptean, aflat in inchisoare, sa trimita mesaje adeptilor sai, a fost condamnata, luni, la 28 de luni de detentie, informeaza Reuters. Lynne Stewart, in
Avocata americana Lynne Stewart, acuzata de sprijinire a terorismului dupa ce a ajutat un client egiptean, aflat in inchisoare, sa trimita mesaje adeptilor sai, a fost condamnata, luni, la 28 de luni de detentie, informeaza Reuters. Lynne Stewart, in varsta de 67 de ani, a fost acuzata in februarie 2005 ca si-a ajutat unul dintre clienti, un cleric extremist egiptean, Omar Abdel-Rahman, sa contacteze Grupul Islamic, considerat de administratia SUA drept organizatie terorista. Procurorii sustin ca mesajele lui Rahman, a caror circulatie a fost inlesnita de Stewart, ar fi putut incita la violenta in Egipt. Seicul a fost condamnat in 1995 pentru conspiratie in vederea comiterii de atacuri impotriva unor tinte din SUA, printre care figureaza si atentatul asupra cladirii World Trade Center comis in 1993. Cunoscuta pentru ca a aparat clienti saraci si putin populari, Stewart ar fi putut primi o pedeapsa de peste 15 ani de inchisoare ca urmare a acuzatiilor ca a sprijinit terorismul, dar procurorii au cerut ulterior o pedeapsa de 30 de ani de detentie. Stewart este singurul avocat american impotriva caruia au fost formulate acuzatii de terorism. Militantii pentru apararea drepturilor civile sustin ca acest caz a fost generat de eforturile administratiei Bush de a descuraja apararea persoanelor acuzate de terorism. Autoritatile din SUA l-au acuzat, saptamana trecuta, in premiera, dupa cel de-al doilea razboi mondial, pe Adam Gadahn de tradare, dupa ce americanul convertit la islam a aparut in mai multe inregistrari video ale gruparii Al-Queda. Gadahn nu a fost inca arestat deoarece nu se afla pe teritoriul american. Daca ar fi judecat si gasit vinovat, el ar putea fi condamnat la moarte, potrivit Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.