Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost ieri tinta a doua atacuri extrem de dure venite dinspre PSD si PC. Conservatorii, sub bagheta lui Dan Voiculescu, au pus in scena un episod melodramatic in care un anume Victor Popa a sustinut ca a fost
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost ieri tinta a doua atacuri extrem de dure venite dinspre PSD si PC. Conservatorii, sub bagheta lui Dan Voiculescu, au pus in scena un episod melodramatic in care un anume Victor Popa a sustinut ca a fost batut "cu salbaticie" de Monica Macovei pe vremea cand aceasta era procuror. In paralel, Victor Ponta de la PSD l-a acuzat pe ministrul Justitiei ca a refuzat sa transmita autoritatilor americane cererea de extradare a lui Mohammad Munaf, formulata de Curtea de Apel Bucuresti. El a adus drept dovada un ordin semnat de Macovei, in calitate de ministru, pe 5 decembrie 2005, care stipuleaza ca solicitarea Curtii de Apel privind extradarea lui Munaf din SUA nu se va transmite autoritatilor americane. (R.A.)
Lovitura PSD
Ministrul Justitiei acuzat in cazul Munaf
Victor Ponta sustine ca Macovei a refuzat sa transmita americanilor cererea de extradare a irakianului
Deputatul PSD Victor Ponta l-a acuzat ieri pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, ca a refuzat sa transmita autoritatilor americane cererea de extradare a lui Mohammad Munaf, formulata de Curtea de Apel Bucuresti. Tanara speranta a PSD a adus drept dovada un ordin semnat de Macovei, in calitate de ministru, pe 5 decembrie 2005, care stipuleaza ca solicitarea Curtii de Apel privind extradarea lui Munaf din SUA nu se va transmite autoritatilor americane. Potrivit pesedistului, decizia ministrului Justitiei a fost de natura politica si a avut ca miza ascunderea adevarului in povestea jurnalistilor romani rapiti in Irak. Ponta a mai spus ca Munaf, considerat de Justitia romana ca inculpat in cazul rapirii celor trei ziaristi romani in Irak, s-a aflat in Ambasada Romaniei din Irak, fiind predat "in mod nelegal" autoritatilor americane, iar cand Curtea de Apel a cerut extradarea sa, "ministrul roman al Justitiei a refuzat sa transmita aceasta cerere".
"Este foarte clar ca Omar Hayssam a fost lasat sa fuga din tara, iar Mohammad Munaf, prin acest ordin, a fost impiedicat de catre ministrul roman al Justitiei sa intre intr-o procedura de extradare care ar fi facut posibila judecarea lui in Romania", a spus deputatul social-democrat. "Cum putem sa avem o justitie respectata in Europa cand o cerere a Curtii de Apel este respinsa prin ordin al unui ministru politic, care asculta de ordinele presedintelui", a intrebat retoric Ponta, adaugand ca refuzul Monicai Macovei "blocheaza desfasurarea normala a Justitiei romanesti". El si-a indreptat tirul de critici si asupra politicienilor romani, pe motiv ca au transformat procesul din Romania intr-o "mascarada" si au pus justitia sa le ingroape afacerile murdare. Mai mult, Ponta a sustinut ca o eventuala executare a lui Mohammad Munaf ar conveni autoritatilor de la Bucuresti. "Este un pericol grav pentru modul in care Romania se prezinta la 1 ianuarie in UE, cu o justitie blocata atunci cand o doresc interesele politice", a spus Ponta.
El a facut referire si la Raportul Comisiei parlamentare de supraveghere a activitatii Serviciului de Informatii Externe in cazul Hayssam, acuzand faptul ca acesta are caracter secret si anuntand ca, din acest motiv, el refuza sa il citeasca. "Refuz sa fiu implicat in aceasta conspiratie prin care romanilor si opiniei publice i se ascunde adevarul referitor la cazul Omar Hayssam - Mohammad Munaf", a motivat el.
Ordinul lui Macovei
In ordinul prezentat de Ponta si semnat de Macovei, se motiveaza refuzul de a transmite cerea de extradare a lui Munaf prin faptul ca nu au fost indeplinite conditiile pentru a se solicita extradarea, deoarece acesta nu se afla pe teritoriul SUA sau pe teritoriul ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora. Insa Ponta a sustinut ca cererea de extradare ar fi trebuit oricum trimisa autoritatilor americane. El a adaugat ca, din informatiile date de Ovidiu Ohanesian, Munaf s-ar fi aflat in Ambasada Romaniei, de unde ar fi fost predat americanilor. In privinta lui Omar Hayssam, deputatul PSD a aratat ca nu exclude posibilitatea ca autoritatile romane sa fi fost complice la disparitia acestuia din tara. "Cine ne spune ca Omar Hayssam a plecat cum pleaca un muncitor in Spania ne iau de prosti. S-a stiut cand pleaca si unde pleaca", a declarat Ponta. El a criticat si faptul ca raportul Comisiei de control SIE asupra cazului Omar Hayssam este secret. (Raluca PAPADOPOL)
Voiculescu a gasit o victima
Fostul sef al resturantului Garii pretinde ca a fost torturat de Macovei
"Si acum, dupa 20 de ani, mi-e frica de aceasta doamna, imi vine sa plang", a declarat Victor Popa, un zdrahon, in conferinta de presa a PC
Conservatorii continua seria atacurilor la adresa ministrului Justitiei Monica Macovei. In episodul de ieri, "un caz cutremurator": invitatul special al conferintei de presa a PC a fost Victor Popa, "o victima a fostului procuror Monica Gherghescu". Fost director in reteaua de alimentatie publica in timpul regimului comunist, Popa a pretins ca a fost arestat si condamnat pe nedrept, ba mai mult, ca a fost "batut cu salbaticie" si "torturat" de "crudul procuror" Monica Macovei. Dupa o introducere dramatica, pentru sporirea suspansului, seful conservatorilor, Dan Voiculescu, l-a prezentat presei pe Victor Popa, o "victima" a Monicai Macovei, care a prins curaj si a ales sa se destainuie mai intai conservatorilor, printr-un memoriu inaintat, si apoi presei intr-o conferinta de presa. "De frica", Popa a acceptat sa prezinte cazul sau presei, cu conditia ca Voiculescu, erijat in aparatorul victimelor "criminalilor", sa-i stea in preajma si sa-l pazeasca de "aceasta doamna". "Si acum, dupa 20 de ani, mi-e frica de aceasta doamna, imi vine sa plang", a spus Popa, cu o voce tremuratoare. "Domnului Victor Popa ii este frica sa vorbeasca, daca nu sunt alaturi de el. Sunt prezent ca garant al lui si al tuturor romanilor care vor sa-i condamne pe adevaratii criminali ai perioadei dinainte de 1989", a intervenit si Voiculescu. Acesta a aratat ca Popa a adresat un memoriu PC in care vorbeste despre "chinurile indurate de la fostul procuror Monica Macovei".
De la tanar securist la sef de restaurant
Victor Popa a povestit ca, dupa ce si-a efectuat stagiul militar in cadrul trupelor de securitate, a lucrat ca sef de restaurant. In 1982, el a devenit director comercial in reteaua publica de alimentatie, avand in subordine 450 salariati pe care trebuia sa-i repartizeze pe vagoane restaurant, care mergeau si in strainatate, si apoi sa le verifice activitatea. Tocmai de aceea, Popa a avut nevoie de pasaport. Odata cu solicitarea de a i se elibera un pasaport, "victima" a fost contactata de un colonel de Securitate, care i-a propus sa semneze un angajament, daca vrea sa plece in strainatate. Popa pretinde ca ar fi refuzat si de aici i s-a tras necazul. Totodata el sustine ca nu-si mai aduce aminte numele colonelului, "care era unul unguresc".
"Batut si torturat" un an si jumatate
Povestirea a continuat cu transferul lui Popa la o unitate comerciala din Gara de Nord, unde a avut parte de o noua propunere de colaborare cu fosta securitate. "Am fost chemat pentru un nou angajament. I-am zis acelui colonel ca nu am nevoie de pasaport, deci nici de dansul", a mai spus Popa. Acesta este momentul in care intra in scena si Monica Macovei: "Dupa noua luni, am fost arestat si predat pentru cercetari doamnei Monica Macovei, care era procuror si care s-a ocupat cu instrumentarea cazului meu. Niciodata nu am fost de acord cu ceea ce imi cereau militienii si doamna Macovei. Am fost tinut in ancheta un an si sase luni, torturat si batut in birourile militiei TF (Transporturi Feroviare) din Giulesti", a sustinut Popa.
Condamnat pentru mita
Acesta a adaugat ca a fost condamnat pentru luare de mita si trimis la Rahova, de unde a fost eliberat in februarie 1988, prin decret. "Mi-a fost frica sa ies in public sa spun adevarul, de aceea am scris PC. Doamna procuror s-a purtat cu mine ca un monstru. M-a lovit cu pumnii si picioarele sa recunosc un fapt pe care nu l-am facut. Pe urma m-a intrebat daca am spus bancuri cu Ceausescu si cand am spus ca da, a ordonat sa ma bage in arestul politiei TF. S-a purtat cu mine ca un monstru, m-a batut cu mana ei patru ore in data de 1 februarie 1986, ca sa recunosc ca am primit bani de la subalterni. Mi-a dat cu pumnii in cap, cu picioarele, m-a batut asa cum bate un boxer un sac", a mai povestit Popa. El pretinde ca a fost arestat cu inca 80 de persoane, dintre care au fost condamnate 42, printre care si el. Acesta a mai spus ca nu are un cerificat medical pentru a proba "chinurile" fizice la care a fost supus. (V.D.)
Basescu indica recursul
Seful statului, Traian Basescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Targu-Mures, ca, din cate stie, Mohammad Munaf are dreptul de a face recurs in fata autoritatilor irakiene care l-au condamnat la moarte prin spanzurare, informeaza Mediafax. Presedintele a precizat ca impotriva lui Munaf au fost formulate aceleasi capete de acuzare ca si in cazul lui Omar Hayssam. Basescu a spus ca Munaf are cetatenie irakiana si americana si ca a fost o "poveste" informatia potrivit careia acesta ar fi fost predat autoritatilor romane. "A fost preluat si este in custodia americanilor. Noi nu aveam dreptul sa-l luam", a spus Basescu, aratand ca autoritatile romane au dreptul de a-i lua acestuia declaratii in privinta rapirii ziaristilor, dar la Ambasada Romaniei. "Ne-au spus ca ni-l pun la dispozitie oricand avem nevoie. Pentru rechizitoriu, s-au deplasat procurori romani in Irak si Munaf s-a deplasat la Ambasada Romaniei pentru a i se putea lua declaratii", a spus Basescu, adaugand ca autoritatile romane au avut chiar posibilitatea de a urmari procesul lui Munaf, prin transmisie video. "N-as vrea sa fac comparatie intre rapiditatea procesului lui Munaf si cel al lui Omar Hayssam din Romania", a adaugat Basescu. (A.H.)
Senatorii spala Politia de Frontiera in cazul Hayssam
Politia de Frontiera nu are nici o vina in cazul disparitiei afaceristului sirian Omar Hayssam. Senatorii din Comisia de Aparare au ajuns la aceasta concluzie in urma audierii sefului Politiei de Frontiera, chestorul Nelu Pop. "Am solicitat o serie de documente pentru ca ne-a interesat daca Politia de Frontiera a respectat prevederile legale cu privire la darea in consemn si monitorizarea lui Omar Hayssam dupa punerea lui in libertate", a declarat la finalul audierilor, vicepresedintele Comisiei de Aparare, Norica Nicolai, citata de Mediafax. Potrivit senatorului liberal, din punct de vedere procedural, "toate actele normative au fost respectate: a fost dat in consemn in termen legal, dupa punerea in libertate, si au fost efectuate acte de supraveghere". Inspectorul general al Politiei de Frontiera, chestorul Nelu Pop, a declarat, la randul sau, ca a prezentat comisiei toate activitatile si masurile intreprinse de catre institutia pe care o conduce, atat inainte de fuga din tara a lui Omar Hayssam, cat si dupa ce acesta a iesit ilegal din tara. "Politia de Fontiera a intreprins toate activitatile necesare pentru a preveni iesirea ilegala a lui Hayssam din tara, atat pe frontiera albastra, cat si in punctele de trecere din frontiera verde. Avand in vedere acest caz, am elaborat o noua conceptie privind supravegherea si controlul frontierei, care a fost aprobat de catre ministrul Administratiei, Vasile Blaga. Am suplimentat fortele in toate dispozitivele si am reluat paza unor nave chiar la scara acestora", a declarat Pop. Acesta a admis ca exista posibilitatea ca Hayssam sa fi parasit Romania prin "fals de identitate".(V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.