Premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat ieri fara drept de apel sugestia pe care i-a facut-o presedintele Traian Basescu de a face doua nominalizari pentru functia de comisar european. Premierul a insistat din nou ca nominalizarea viitorului comi
Premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat ieri fara drept de apel sugestia pe care i-a facut-o presedintele Traian Basescu de a face doua nominalizari pentru functia de comisar european. Premierul a insistat din nou ca nominalizarea viitorului comisar este atributul sau si a anuntat ca numele acestuia va fi cunoscut de toata lumea vineri 20 octombrie. "Nominalizarea este facuta de primul-ministru dupa o consultare cu presedintele Comisiei Europene. M-am consultat cu colegii din partidele care alcatuiesc Coalitia, asa incat pentru acesta operatiune voi avea grija sa am o opinie si din partea partenerilor de Coalitie, cum este firesc. Dar, in final, va fi decizia primului-ministru", a spus Tariceanu. In context, premierul a sugerat ca nu are de gand sa asculte sugestia presedintelui Traian Basescu, care i-a dat de inteles ca ar fi bine sa existe doua nominalizari pentru aceasta functie, una de la PNL si una de la PD. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat si in urma cu o saptamana ca desemnarea candidatului pentru postul de comisar european este atributul sefului Executivului si Romania trebuie sa nominalizeze o singura persoana. Intrebat ce parere are despre propunerea presedintelui Traian Basescu ca PNL si PD sa isi numeasca cate un candidat, Tariceanu a sugerat ca opinia Cotrocenilor conteaza mai putin. "Procedurile sunt foarte simple. Ele tin de primul-ministru si de presedintele Comisiei Europene", a comentat Tariceanu.
PD: desemnarea comisarului, atributul statului
In replica la declaratiile de ieri ale lui Tariceanu, democratii sustin ca nu au fost consultati inca pe aceasta tema de catre premier. "Nu a discutat cu noi asa ceva", ne-a spus ieri vicepresedintele PD Cezar Preda, care a sustinut de altfel ca regulamentul Comisiei Europene spune ca cel care desemneaza comisarul european este insusi statul care a aderat la UE. Potrivit lui Preda, nimeni nu ar trebui sa isi asume meritul de a nominaliza un comisar european, ci decizia ar trebui luata in urma unor consultari cu partidele aflate la guvernare. Viceliderul PD a mai spus ca democratii sustin ideea presedintelui Traian Basescu de a se face doua nominlizari pentru functia de comisar european: una de la PD si una de la PNL. In sedinta Aliantei de ieri seara liberalii si democratii urmau sa puna in discutie numirea comisarului european. (C. EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.