Actuala legislatie a provocat un dezechilibru pe piata telecom si impiedica RomTelecom sa concureze pe baze de egalitate cu operatorii de telefonie mobila si cablu TV, a declarat, ieri, directorul juridic si de relatii publice al RomTelecom, Catalin
Actuala legislatie a provocat un dezechilibru pe piata telecom si impiedica RomTelecom sa concureze pe baze de egalitate cu operatorii de telefonie mobila si cablu TV, a declarat, ieri, directorul juridic si de relatii publice al RomTelecom, Catalin Dima. "Reglementarile din domeniul telecomunicatiilor trebuie sa tina pasul cu realitatile pietei. Cred ca legislatia actuala promovata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a ramas cu 4-5 ani in urma. De asemenea, apreciez ca politica ANRC nu protejeaza cu adevarat interesele consumatorilor pe termen lung, nu stimuleaza o concurenta sanatoasa si nu favorizeaza investitiile in infrastructura", a afirmat Dima, citat de Mediafax. El a amintit ca nivelul de penetrare a telefoniei fixe in Romania se situeaza la circa 20% si a afirmat ca "exista o prapastie" in comparatie cu statele Uniunii Europene in aceasta privinta.
"Piata este distorsionata"
Dima sustine ca arbitrul pietei telecomunicatiilor nu este corect si nu trateaza in mod corect pe toti jucatorii de profil. "Singurul lucru care se intampla in aceasta piata este pierdere de clienti de catre RomTelecom in favoarea altor operatori", a spus Dima. El a dat ca exemplu cadrul de reglementare care vizeaza activitatea RomTelecom, unde ANRC a emis numai putin de 13 decizii in aceasta directie, comparativ cu numai una in cazul operatorilor de telefonie mobila. "In schimb, daca ne uitam pe datele referitorare la clienti, vedem ca RomTelecom are circa 3,7 milioane de abonati, in scadere fata de luna decembrie 2005, in timp ce companiile de telefonie mobila au fiecare cate sapte milioane de clienti si reusesc in continuare sa isi majoreze cota de piata", a adaugat Dima.
El a afirmat ca pentru RomTelecom a devenit evident ca, in conditiile actuale, piata de profil este una distorsionata intrucat unii operatori de telecomunicatii sunt in mod clar favorizati nejustificat de politica ANRC, desi nu au nevoie de un astfel de sprijin.
Autoritatea a "esuat teribil"
La sesizarile RomTelecom, reprezentantii ANRC au invocat obligatia Romaniei de aliniere a legislatiei nationale din domeniul telecomunicatiilor la reglementarile Uniunii Europene. "In schimb, ei au omis sa spuna ca legislatia europeana din domeniu a fost creata tinand cont de realitatile din piata, unde telefonia fixa avea o rata de penetrare intre 50% si 80%. In Romania, cand piata s-a liberalizat (1 ianuarie 2003 - n.r.), telefonia fixa depasea cu putin 20%", a mentionat Dima. El a opinat ca ANRC a "esuat teribil" in adaptarea cadrului legal de reglementare din Uniunea Europeana la specificul national. Dima spune ca operatorii de cablu nu "beneficiaza" de nici o reglementare din partea ANRC. "Ei pot sa vanda linistiti sub costuri anumite servicii, cum ar fi telefonia fixa, pot sa faca subventie incrucisata folosind veniturile din activitatea de baza pentru acoperirea pierderilor din vanzarea serviciilor de telefonie fixa", a aratat reprezentantul RomTelecom. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.