Fostul sef al statului Emil Constantinescu a militat sambata, in discursul de deschidere al primei Conferintei Nationale a Forumului Generatia Europeana XXI, pentru crearea unei noi meritocratii si afirmarea ei in zonele de decizie. Acest proiect a f
Fostul sef al statului Emil Constantinescu a militat sambata, in discursul de deschidere al primei Conferintei Nationale a Forumului Generatia Europeana XXI, pentru crearea unei noi meritocratii si afirmarea ei in zonele de decizie. Acest proiect a fost lansat in 2005 de Emil Constantinescu si promoveaza tineri intre 16-35 de ani, cu performante deosebite, in scopul crearii unei elite care sa sprijine progresul societatii romanesti in contextul globalizarii. "Avem nevoie de o noua elita intelectuala", a spus Constantinescu, care a comparat Romania in discursul sau cu "o gradina neingrijita in care buruienile acopera soiurile rare, de calitate", iar spatiul public este inundat de vulgaritate si incompetenta. Fostul presedinte a mai aratat ca acest proiect este gandit pe durata unui deceniu, "dar trebuie inceput in regim de urgenta, pentru ca in doua luni si jumatate tinerii la care se refera proiectul vor deveni cetateni ai Europei". "De la 1 ianuarie 2007 cresc responsabilitatile fiecaruia. Proiectul national nu se incheie aici. Este nevoie de a aduce la un loc energiile natiunii. Pentru a reusi, exista o singura cale - identificarea personalitatilor de exceptie selectate, evaluate printr-un regim concurential", a declarat Emil Constantinescu. Referindu-se la calitatile pe care ar trebui sa le aiba viitoarea meritocratie, fostul presedinte a vorbit despre "munca organizata, optimismul robust si gandirea pozitiva". Constantinescu este de parere ca aceasta elita va fi una formata din tineri de pana la 35 de ani, la fel ca si elita care a realizat Revolutia de la 1848. In ceea ce priveste obstacolele pe care ar putea sa le intampine respectivul proiect, Constantinescu a vorbit despre "greutatea trecerii de la spiritul colectivist al maselor amorfe, care asteapta totul de la un conducator, la spiritul comunitar, unde individul isi asuma responsabilitati". In opinia fostului sef de stat, valorile trebuie incurajate pentru ca "fiecare succes personal al celor dotati si valorosi economiseste efortul financiar al statului". Manifestarile de sambata si ieri din cadrul Forumului Generatia Europeana XXI vor continua in luna decembrie cu o Gala a premiilor, in cadrul careia vor fi recompensate cele mai valoroase referate, cu diplome de excelenta, burse de studiu la prestigioase institutii de invatamant superior din strainatate si premii. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.