La Sinaia, intre 12 si 14 octombrie, s-a desfasurat o conferinta internationala in cadrul careia a fost dezbatuta o tema de actualitate pentru pietele emergente la nivel global: "Fluxurile de capital; provocari pentru politica monetara si stabilitatea financiara". Reuniunea a fost organizata de Banca Nationala a Romaniei.
Intre participanti s-au aflat viceguvernatori si directori de banci centrale din Europa Centrala si de Est si din America Latina, fiind prezentate interventii ale reprezentantilor bancilor centrale din Brazilia, Cehia, Chile, Croatia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. La reuniune au participat si reprezentanti ai Bancii Central Europene, Comisiei Europene si Fondului Monetar International. A fost reprezentata, de asemenea, Universitatea Siena, din Italia. Reuniunea s-a bucurat si de prezenta unui invitat special: directorul Centrului de studii pentru bancile centrale, din cadrul Bancii Angliei. Din Romania, in afara delegatiei Bancii Nationale, au mai luat parte la lucrari reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Institutului National de Statistica, Comisiei Nationale de Prognoza si ai Institutului de Prognoza al Academiei Romane.
Diversitatea prezentarilor participantilor, precum si dezbaterile extinse prilejuite de acestea au avut o contributie importanta la reusita conferintei. Au fost relevate, cu deosebire, experiente ale tarilor care s-au confruntat cu influxuri de capital si cu volatilitatea cursurilor de schimb in contextul liberalizarii conturilor de capital, precum si varietatea raspunsurilor de politica macroeconomica adoptate de aceste economii. In acelasi timp, au fost analizate aspecte ale politicilor monetare, fiscale, de curs de schimb, salariale si de ajustare in perspectiva trecerii la euro. Un interes sporit au trezit si prezentarile privind dezvoltarea financiara in Europa, Centrala, de Est si de Sud-Est si integrarea pietelor financiare.
Conferinta de la Sinaia a fost cel de-al doilea eveniment dintr-o serie careia Banca Nationala doreste sa-i asigure continuitate prin reuniuni anuale, cu relevanta pentru cercetarea economica aplicata si analiza varietatii solutiilor de politica economica adoptate de diverse economii, inclusiv din afara spatiului central si est-european. (L.I.)