O organizatie israeliana a facut un anunt publicitar prin care ofera celor interesati o incursiune de opt zile in culisele conflictului militar dintre Israel si Palestina, actiunea in stil James Bond fiind numita "Misiunea cea mai importanta", relate
O organizatie israeliana a facut un anunt publicitar prin care ofera celor interesati o incursiune de opt zile in culisele conflictului militar dintre Israel si Palestina, actiunea in stil James Bond fiind numita "Misiunea cea mai importanta", relateaza Reuters. Pentru aproape 2000 de dolari si o donatie catre un centru care da in judecata tarile si grupurile pe care le acuza de legaturi militare, participantilor li se promit sedinte de instructie tinute de spioni israelieni, o vizita la un punct de control din Cisiordania, tururi ale frontului libanez si zboruri cu avioane usoare in partea de nord a Israelului. "Traieste intens opt zile de aventura dinamica, care exploreaza lupta pentru supravietuire si securitate a Israelului, in prezent, in Orientul Mijlociu", se poate citi pe un material promotional. Pe site-ul de pe Internet sunt mentionate ca puncte de atractie "un tur in cadrul unitatii Fortelor Aeriene Israeliene ce indeplineste misiuni de comando, intalniri cu agentii arabi ai Israelului care se infiltreaza in grupuri teroriste si furnizeaza informatii in timp real". In plus, participantii se pot intalni cu ministri ai Guvernului si alti demnitari importanti. Excursiile sunt organizate de Israel Law Center care se descrie drept "o institutie a drepturilor legale ale evreilor". Aceasta sustine ca nu este afiliata vreunei ramuri sau agentii guvernamentale. Compania, condusa de Nitsana Darshan-Leitner, un avocat de 32 de ani, foloseste fondurile stranse pentru a intenta procese impotriva organizatiilor palestiniene si internationale pe care le suspecteaza ca ar finanta grupuri militare palestiniene.
Laude pentru organizatori
Printre altele, Darshan-Leitner a dat in judecata Iranul si Uniunea Europeana pentru presupusul rol in finantarea grupurilor palestiniene. "Noi intentam procese impotriva celor care sponsorizeaza grupurile teroriste sau activeaza in unul", a declarat reprezentantul organizatiei pentru Reuters. "Ajutam astfel victimele terorismului sa riposteze impotriva celor care le distrug vietile", a adaugat acesta. Pe langa cei 1895 de dolari reprezentand costul expeditiei, participantii sunt rugati sa faca o donatie neimpozabila cu valoare intre 500 si 5000 de dolari catre organizatia Israel Law Center pentru a sprijini activitatea acesteia. Darshan-Leitner nu a vrut sa divulge suma stransa de cand au inceput tururile, in 2003, dar urmatoarea calatorie, programata pentru 6-13 noiembrie, a fost cea de a 11-a. El a declarat insa ca pentru fiecare expeditie se inscriu intre 30 si 50 de persoane, venite din Statele Unite ale Americii, Canada si Europa. Participarea nu este rezervata doar simpatizantilor Israelului, desi acestia reprezinta majoritatea. Din 2000 nu au mai existat intalniri cu oficialii palestinieni in care acestia sa isi prezinte punctul de vedere asupra revoltei. Juristii palestinieni sustin ca sunt la curent cu activitatea grupului Israel Law Center, dar ii suprinde metoda sa de a strange fonduri. "Apar intrebari despre cat de legal si de sigur este ceea ce fac ei", a declarat un membru Fatah, grup care a fost tinta unora dintre investigatiile Israel Law Center. Pe langa situatiile din tur care ridica nivelul adrenalinei, in pret sunt incluse si activitati de relaxare, mai precis, croaziere la lumina lunii pe marea Galileei, un gratar in aer liber si o vizita la Zidul de Vest din Ierusalim. In ciuda pretului platit, participantii au laudat pe site-ul web unele dintre "misiunile" precedente. "Pur si simplu nu exista o modalitate mai buna de a cunoaste Israelul in vremurile acestea dificile", a scris pe Internet unul dintre participantii la primele expeditii. "Misiunea a lasat o buna impresie de fiecare data sub mai multe aspecte: judiciar, militar, cultural si religios". "Sunt foarte onorata ca, pentru foarte putin timp si intr-un mod foarte indirect, am fost prezenta si am luat parte la evenimente", a scris o americanca, si ea clienta a organizatiei, adaugand: "sper si cred ca tara mea va este alaturi atunci cand aveti nevoie". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.