Presedintele Basescu si consilierii sai si-au incheiat vizita in Azerbaidjan. "Am discutat - spune ministrul de resort, Codrut Seres - livrarile de titei din Azerbaidjan catre Romania si in zona europeana, punerea in valoare a terminalului de la Cons
Presedintele Basescu si consilierii sai si-au incheiat vizita in Azerbaidjan. "Am discutat - spune ministrul de resort, Codrut Seres - livrarile de titei din Azerbaidjan catre Romania si in zona europeana, punerea in valoare a terminalului de la Constanta al companiei "Oil Terminal", precum si a conductei dintre Constanta si Trieste".
Unul din proiecte se refera la transportul de titei din zona caspica pe ruta Constanta - Pancevo - Trieste; celalalt proiect, denumit Nabucco, prevede ca petrolul si gazul din zona Marii Caspice sa ajunga in Turcia si de acolo in Europa ca o alternativa la aprovizionarea cu energie din Rusia. Proiectul este in pana. In calea lui stau obstacole birocratice. Pe de alta parte, in luna iunie, Romania a semnat la Viena un acord privind sprijinul financiar si politic pentru construirea gazoductului Nabucco, proiect evaluat la aproape sase miliarde de dolari; implementarea lui ar trebui sa inceapa in 2008 si sa fie terminata in aproximativ trei ani (BBC, 12.10.2006). Dar acordul a ramas pe hartie. Deocamdata.
La 21 martie, premierul Calin Popescu Tariceanu anunta semnarea iminenta a unui memorandum privind construirea conductei de petrol Constanta - Trieste. Contractul nu a fost semnat. Intre timp, Slovenia a amanat semnarea pentru a trece memorandumul prin Parlament. Deocamdata nu se mai stie nimic. Romania urma sa fie traversata de cea mai lunga portiune din conducta, insumand 650 km... Urma...
Mai trebuie precizat - fara a diminua meritul presedintelui Basescu - ca operatiunea "conducta azera" este de multa vreme pe masa conducerilor de stat din Romania si Azerbaidjan, de pe vremea presedintilor Iliescu si Constantinescu. Deocamdata, conducatorii Romaniei n-au reusit insa sa faca din tara lor un punct nodal al tranzitului de resurse energetice din zona caspica catre statele europene. Obstacole de sorginte ruseasca raman... Nu s-a semnat nici un document iar analistii sunt rezervati... Conditionarea politica si financiara isi spune cuvantul. Santajul energetic practicat de Rusia fata de Ucraina la inceputul anului curent, in plina iarna, a fost un semn de alarma. Ce-i drept, Romania este mai putin dependenta decat Ucraina de livrarile rusesti; Rusia a cerut insa Ucrainei, in acel moment, un pret de patru ori mai mare pentru energia livrata. Grav!
Concluzia: Presedintele Basescu, dar si Guvernul, merita laude pentru eforturile lor dar securitatea energetica a tarii nu trebuie folosita drept material de propaganda, mai ales ca succesele sunt modeste. Propaganda nu tine loc de caldura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.