Detinutii politici moldoveni Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa "se bucura de un tratament absolut multumitor", de asistenta medicala calificata si "se opun eliberarii inainte de termen", sustine o nota informativa distribuita de delegatia rusa la C
Detinutii politici moldoveni Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa "se bucura de un tratament absolut multumitor", de asistenta medicala calificata si "se opun eliberarii inainte de termen", sustine o nota informativa distribuita de delegatia rusa la Consiliul Europei (CoE), in sedinta de joi a Comitetului de Ministri. Documentul a fost elaborat in baza informatiilor oferite de Arhiepiscopul Nicolai Balasov, reprezentantul Bisericii Ortodoxe ruse, care i-ar fi vizitat recent pe cei doi, aflati in detentia regimului transnistrean inca din 1992. Potrivit Mediafax, mai multe delegatii au calificat argumentele respective drept irelevante si au subliniat ca acestea nu pot justifica neexecutarea deciziei CEDO de catre Federatia Rusa. In numele presedintiei UE, delegatia finlandeza si-a exprimat regretul ca, la mai bine de doi ani de la pronuntarea hotararii Curtii de la Strasbourg in acest caz, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa nu au fost pusi in libertate, atragand, pe de alta parte, atentia asupra efectului negativ pe care il are neexecutarea unei hotarari CEDO asupra presedintiei ruse a Comitetului de Ministri al CoE si invitand autoritatile de la Moscova sa depuna eforturi sporite pentru a pune capat detentiei ilegale a celor doi.
Chisinaul acuza
Replica de la Chisinau nu intarziat sa apara, deputatul Vlad Cubreacov, totodata membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), apreciind, ieri, ca Patriarhia Moscovei este complice cu regimul de la Tiraspol. Textul reprezinta un serviciu facut "de un general FSB unui general de Securitate", a declarat oficialul moldovean, contactat de Mediafax.
Potrivit lui Cubreacov, Igor Smirnov, liderul regimului separatist de la Tiraspol este "general rus de Securitate", in timp ce Patriarhul Moscovei, Aleksei, este "general FSB, cu numele conspirativ Drozdov". "Patriarhia Moscovei si a intregii Rusii este in stransa complicitate cu regimul ilegal instalat de Federatia Rusa in estul Republicii Moldova. Ca dovada, Igor Smirnov este creditat moral de biserica rusa prin decorarea sa cu cele mai inalte distinctii ale Patriarhiei din preajma Kremlinului sau ale structurilor din Federatia Rusa si alte state ex-sovietice", a afirmat deputatul moldovean, precizand ca "cei doi detinuti politici sunt intr-o stare destul de precara a sanatatii, confirmata de reprezentantii Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) si ai misiunii OSCE in Republica Moldova, necesitand ingrijiri medicale". Federatia Rusa "se eschiveaza de la indeplinirea hotararii CEDO din 2004, sub pretextul piedicilor create de generalul rus de Securitate Igor Smirnov si regimul sau", a completat Cubreacov, afirmand ca, la acest moment, "este clar ca Republica Moldova, inclusiv Transnistria, ramane nu numai sub cizma armatei ruse, ci si in mreaja serviciilor secrete ruse". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.