La inceputul verii, inginerii de la Biroul de Design si Constructie a Dispozitivelor (BDCD) din Ulianovskoe au primit o comanda din partea muncitorilor din aviatie, care aveau nevoie de o piesa componenta a avionului de razboi SU-34, relateaza presa
La inceputul verii, inginerii de la Biroul de Design si Constructie a Dispozitivelor (BDCD) din Ulianovskoe au primit o comanda din partea muncitorilor din aviatie, care aveau nevoie de o piesa componenta a avionului de razboi SU-34, relateaza presa rusa. Timp de trei luni de zile, specialistii de la BDCD au muncit ca sa realizeze comanda, iar doi proiectanti trebuiau sa livreze piesa la Novosibirsk. "Intotdeauna trimitem doi oameni cu pachetele, pentru ca de cele mai multe ori, comenzile sunt destul de scumpe si astfel incercam sa ne asiguram intr-un fel ca nu vom avea surprize".
Din nefericire, cu o zi inainte de plecare, unul dintre proiectanti s-a imbolnavit si nu mai era timp sa se gaseasca un alt inlocuitor. Astfel, Pavel Pahomov a fost nevoit sa ia singur trenul de la Volgograd spre Ulan-Ude. Pretiosul sau colet - care valora peste 30.000 de euro fusese ambalat intr-o cutie obisnuita, pentru a-i fi ascunsa valoarea: Pahomov parea ca este un om obisnuit care duce un pachet familiei.
Odata asezat in compartiment, Pahomov a inceput sa "socializeze" cu vecinii. Unul dintre ei a vrut sa ciocneasca un pahar, dupa care lucrurile s-au mai precipitat: s-a ciocnit pentru femei, pentru fabricile Rusiei....astfel incat, dupa scurta vreme, se consumasera deja trei sticle de vodca. Pentru ca tot nu era de ajuns, Pavel a coborat intr-o statie, Ufa, pentru a mai cumpara niste alcool. Insa, pe cand statea la coada, trenul a plecat din statie.
Imbatat de spioni
Extrem de ingrijorat si speriat, proiectantul Pahomov a luat un taxi si a reusit sa prinda trenul la urmatoarea statie. S-a urcat din nou, iar reusita sa a fost celebrata impreuna cu noii sai prieteni inca 24 de ore, de data aceasta in vagonul restaurant. Pahomov si-a adus aminte ca are cu el un pachet extrem de scump numai cand trenul s-a apropiat de statia Novosibirsk. Pavel a fugit spre compartimentul sau, unde a descoperit ca pachetul cu pretioasa incarcatura disparuse. Astfel, disperat, a sarit din tren si a fugit catre prima sectie de politie care i-a iesit in cale.
"Americanii m-au imbatat si mi-au furat piesa! Afurisitii de spioni!" a inceput sa tipe Pahomov catre politisti care, uitandu-se la barbatul cam beat care mormaia diverse acuzatii, au inteles ca acesta avusese asupra lui o piesa secreta pentru o uzina militara. In consecinta, dandu-si seama ca sunt depasiti de situatie, i-au chemat pe cei de la Serviciul de Securitate Federala. Dupa o scurta ancheta, acestia au reusit sa afle ca in incident nu au fost implicati nici pe departe inamici ai statului si nici rau-voitori cu interese ascunse. De fapt, pe cand Pavel Pahomov petrecea cu noii sai amici, stewardesa a decis ca este nevoie de putina curatenie in compartimentul petrecaretilor. Dupa ce a descoperit printre scaune o cutie de carton plina de cotoare de mere, recipiente goale, ziare murdare si alte gunoaie (si care la avea la fundul sau piesa componenta a avionului de razboi) ea a decis ca trebuie sa o arunce, asa ca a aruncat-o in incineratorul de gunoaie.
Pierderi de miliarde
Acum, cazul proiectantul este investigat in continuare, iar fabrica de avioane planuieste sa dea in judecata Biroul de Proiectare.
Yuriy Butov, asistentul directorului Fabricii de Avioane din Novosibirsk a declarat ca "fara aceasta piesa componenta, productia in serie a bombardierului SU-34 nu poate incepe. Noi avem o comanda de 24 de astfel de avioane - care valoreaza un miliard de euro - si care acum e in asteptare. Acum Biroul de Proiectare incearca cu disperare sa construiasca piesa din nou - insa pentru asta mai au nevoie de doua luni, ceea ce inseamna ca inregistram pierderi importante".
Programul bombardierelor SU-34 este considerat a fi unul dintre programele prioritare ale aviatiei ruse, mai ales ca aeronavele in sine sunt avioane militare de ultima generatie.
Bombardierele SU-34 pot distruge tinte aeriene si terestre, mobile sau fixe, in timpul zilei si in timpul noptii, indiferent de conditiile atmosferice, expertii dorind sa modifice urmatoarele variante astfel incat sa obtina si un avion-spion. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.