Greva avocatilor clasici a incetat ieri seara, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii, in urma unor discutii purtate cu reprezentantii avocatilor clasici, a facut un apel la ratiune, dar si a faptului ca in multe cazuri, judecatorii erau pregati
Greva avocatilor clasici a incetat ieri seara, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii, in urma unor discutii purtate cu reprezentantii avocatilor clasici, a facut un apel la ratiune, dar si a faptului ca in multe cazuri, judecatorii erau pregatiti sa aplice amenzi judiciare pentru respectarea legalitatii. Greva, care a durat patru zile, devenise in unele cazuri o portita pentru infractorii care au realizat ca pot fi pusi in libertate daca isi conving aparatorii sa le refuze asistenta in fata judecatorilor, pe motiv de protest. Daca miercuri judecatorul Ionut Matei, de la Curtea de Apel Bucuresti, a sesizat Parchetul pentru infractiunea de favorizare a infractorului in cazul unui avocat clasic care "se dadea in greva", ieri, mai multi judecatori de la Tribunalul Bucuresti au aplicat amenzi mai multor avocati clasici, care refuzau sa pledeze si care, prin gestul lor, isi favorizau clientii deferiti instantei pentru infractiuni de mare pericol social. Astfel, judecatorul Geanina Teodorovici, de la Sectia a II-a penala, nu s-a sfiit sa dea amenzi de cate cinci milioane lei vechi tuturor acelor avocati care au crezut ca pot intinde coarda. La fel au procedat multi alti magistrati de la alte instante din tara.
Noua arestati eliberati in Capitala
Dincolo de conflictul dintre taberele paralele de avocati, protestul inceput luni dimineata a depasit cu mult limitele normalului. Existau alte cai de rezolvare a litigiului profesional, mai ales ca multi avocati clasici s-au aratat afectati de aceasta forma de protest, care le-a perturbat relatia client - aparator si care s-au simtit ca intre ciocan si nicovala sub amenintarile excluderii din Barou proferate de sefii lor. Surse din Politie au declarat ieri presei ca numai in Capitala, incepand de luni au fost eliberate noua persoane arestate preventiv sau retinute, iar alte 24 ar fi fost la un pas sa fie puse in libertate in zilele urmatoare din cauza refuzului avocatilor de a le reprezenta. Pe de alta parte, activitatea de urmarire penala, mai ales cea de la DNA, a fost grav afectata, audierile invinuitilor fiind amanate. Din aceste puncte de vedere, este limpede pentru oricine ca prelungirea grevei putea aduce bani grei in buzunarele unor avocati, carora le-au picat astfel de cazuri, si care s-ar fi aratat dispusi sa incalce legea si deontologia profesionala in numele unui protest care n-are nimic a face cu siguranta publica.
Apel ferm al CSM
Fata de starea de nesiguranta, care a paralizat intregul sistem judiciar, CSM a emis ieri la pranz un comunicat in care a lansat "un apel ferm in sensul respectarii de catre toate autoritatile competente a dreptului la aparare reglementat de dispozitiile constitutionale si prevederile Legii nr. 51/1995, modificata, care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei de avocat". Consiliul Superior al Magistraturii invita avocatii "la reluarea de indata a activitatii de asistenta juridica in vederea revenirii la starea de normalitate in derularea procedurilor judiciare in instante si parchetele de pe langa acestea. Potrivit competentelor legale care ii revin, Consiliul Superior al Magistraturii va efectua de indata verificari la instante si parchetele de pe langa acestea in vederea identificarii acelor hotarari judecatoresti care au generat o practica judiciara neunitara in materia asigurarii dreptului la aparare pentru unificarea acesteia".
Descinderea lui Bota la TB
Avocatul Pompiliu Bota, decanul Baroului Bucuresti - aripa paralela, s-a prezentat ieri la Tribunalul Bucuresti, impreuna cu 25 de avocati din formatiunea sa, pentru a sustine o serie de cauze penale in care avocatii clasici refuzau sa presteze si trebuiau pusi avocati din oficiu intrucat legea ii obliga pe judecatori sa ia astfel de masuri. Bota ne-a declarat ca a fost chemat telefonic de judecatorii Sectiei a II-a penala intrucat pe rol se aflau trei dosare cu patru arestati preventiv pentru infractiuni de trafic de droguri si infractiuni electronice, carora le expira azi mandatul de arestare. Avocatii clasici alesi s-au declarat a fi in greva, iar cei ai lui Bota s-au aratat de acord sa puna concluzii in cazul refuzului acestora. In final s-a ajuns la amanarea pentru azi a dosarelor, care este ultima zi de valabilitate a mandatelor de arestare. Aparitia la bara a avocatilor lui Bota a generat insa numeroase vociferari intre cele doua tabere, fapt ce a facut ca holurile tribunalului sa rasune de huiduieli.
Declaratia lui Kovesi
Procurorul General al Romaniei, Codruta Laura Kovesi, a dat aseara la orele 18.00 o scurta declaratie de presa la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti. Kovesi a explicat ca s-a identificat o singura plangere penala nesolutionata din 2004, formulata in judetul Hunedoara impotriva unor avocati de la baroul lui Pompiliu Bota. Kovesi a dat asigurari ca aceasta va fi solutionata cu celeritate intrucat a delegat un procuror din Parchetul General sa preia cazul. Procurorul General a adaugat ca va face verificari pentru a o identifica existenta unor eventuale practici neunitare in materie de exercitare a profesiei de avocat si va aprecia daca va fi cazul sa promoveze vreun recurs in interesul legii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.