Locuitorii orasului New York au retrait, saptamana aceasta, spaima atentatelor de la 11 septembrie, in urma prabusirii, miercuri, a unui avion de mici dimensiuni intr-un imobil rezidential dintr-un cartier situat la est de Manhattan. Aparatul de zbor
Locuitorii orasului New York au retrait, saptamana aceasta, spaima atentatelor de la 11 septembrie, in urma prabusirii, miercuri, a unui avion de mici dimensiuni intr-un imobil rezidential dintr-un cartier situat la est de Manhattan. Aparatul de zbor cu patru locuri, de tip Cirrus SR-22, inregistrat pe numele jucatorului de baseball, Cory Lidle, al carui pasaport a fost, de altfel, descoperit la locul accidentului, s-a izbit de o cladire de 50 de etaje, doua dintre nivelele imobilului aflat la intersectia strazii 72 cu bulevardul York fiind cuprinse de flacari in urma impactului. "Cand se intampla lucruri de genul acesta, oamenii sunt cuprinsi de panica, ne amintim de 11 septembrie", a declarat guvernatorul statului New York, George Pataki, confirmand ca atat jucatorul echipei de baseball Yankees, Cory Lidle, in varsta de 34 de ani, cat si instructorul sau de zbor, si-au pierdut viata in urma coliziunii. Incidentul s-a soldat cu ranirea a cel putin 13 persoane, sute de new-yorkezi iesind pe strada de teama unui nou atentat terorist asupra metropolei americane.
Varianta terorista, exclusa
Desi initial au refuzat sa confirme sau sa infirme vreo ipoteza cu privire la eveniment, autoritatile americane au respins, in cele din urma, varianta unei actiuni teroriste. Toate elementele disponibile indica ipoteza unui accident, desi cauza acestuia nu a fost stabilita oficial, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, citat de Mediafax. La randul sau, FBI-ul a anuntat ca nu dispune de informatii potrivit carora incidentul petrecut la New York ar fi fost provocat de un act de terorism. Cu toate acestea, Comandantul Apararii Aerospatiale a Americii de Nord (NORAD) a dispus, miercuri, survolarea mai multor orase americane de catre avioane de vanatoare, cu ordinul de a dobori orice aparat care ar constitui o amenintare. "Ca urmare a informatiilor (obtinute pana in prezent, n.red.) am lansat imediat avioane de vanatoare", a declarat, miercuri, amiralul Tim Keating, seful Comandamentului Nord-American, evitand sa precizeze numele si numarul oraselor vizate de misiunile de survol. Operatiunile au fost intrerupte dupa ce a devenit evident ca incidentul nu reprezinta un atentat terorist. Casa Alba a confirmat aceasta, precizand ca nivelul de alerta terorista la nivel national nu a fost modificat. Incidentul de la New York a ajuns si la urechile presedintelui american, George W. Bush, care a fost tinut la curent cu evolutia situatiei.
Accident sau sinucidere?
Desi se presupune ca accidentul ar fi fost provocat de conditiile meteo nefavorabile, un purtator de cuvant al Politiei din New York a declarat ca anchetatorii nu exclud ipoteza unei tentative de sinucidere. Avionul implicat in accidentul de la New York a decolat, miercuri, de pe aeroportul Teterboro din New York in jurul orei locale 14.30 si a putut fi supravegheat in timp ce s-a invartit in jurul Statuii Libertatii si s-a indreptat spre nord, a declarat primarul orasului, Michael Bloomberg. Anterior prabusirii, pilotul a lansat un mesaj prin care cerea ajutor, dupa care aparatul de zbor a disparut de pe monitoare in dreptul strazii Bridge 59. Potrivit CNN, Lidle ar fi semnalat probleme in privinta alimentarii cu combustibil. Un martor ocular a declarat ca avionul zbura haotic inainte de impact, iar persoanele aflate la bord pareau ca pierdusera controlul asupra aparatului de zbor. Jucatorul echipei Yankees obtinuse brevetul de pilot amator in februarie, anul acesta, si avea la activ peste 88 de ore de zbor, dintre care 47 petrecute la mansa. Aparatul de zbor de tip Cirrus SR 20 implicat in accidentul de la New York avea mai putin de 400 de ore de zbor, potrivit Mediafax, fiind achizitionat de Lidle anul acesta, pentru suma de 187.000 de dolari. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.