sustine deputatul independent Raluca Turcan

- Doamna Raluca Turcan, ati fost exclusa din PNL impreuna cu Cristian Boureanu. A venit apoi randul lui Theodor Stolojan, urmeaza Valeriu Stoica... Cum comentati?
- Partidul National Liberal, prin conducerea pe care o are, nu intelege aspectele democratice ale unei lumi politice contemporane. In acest sens, pot sa va spun ca tripleta care monopolizeaza partidul, formata din Tariceanu, Olteanu si Orban, practic l-a confiscat si elimina orice persoana care indrazneste sa impartaseasca un alt punct de vedere decat al lor. Cred ca este o politica perdanta si practic cei din conducerea actuala actioneaza in detrimentul intregului partid. Si cel mai rau lucru este ca, in afara de faptul ca sunt afectati simplii membri de partid, sunt private de aceste decizii grupuri sociale intregi care se regasesc in valorile liberale.

- Ati fost acuzati de actuala conducere ca doriti eliminarea partidului de pe scena politica si ca raspundeti comenzilor venite dinspre Palatul Cotroceni...
- Cred ca este o abordare primitiva si iresponsabila. Faptul ca sunt oameni in PNL care indraznesc sa aiba o alta opinie nu inseamna ca fac automat si jocul altcuiva. Este vorba de oameni care au muncit imens pentru partid si care isi doresc ca acesta sa fie asa cum am promis in campania electorala: un partid puternic, preocupat de unificarea fortelor de centru dreapta si indreptat catre oameni.

- Credeti ca ultimul "disident" din partid, Valeriu Stoica, chemat si el pentru explicatii in fata organizatiei sector 5 Bucuresti, va avea aceeasi soarta?
- La modul in care se face politica de gasca in acest moment la nivelul conducerii partidului, sunt convinsa ca si Valeriu Stoica va fi exclus din partid. Doresc sa va spun ca nici Theodor Stolojan, nici ceilalti membri care au fost exclusi nu au fost indepartati din PNL prin vointa membrilor simpli. A fost transmis un ordin de la centru, chiar presedintele Calin Popescu Tariceanu s-a interesat de nenumarate ori de ce intarzie excluderea lui Theodor Stolojan din partid. Sunt oameni care au fost supusi unor presiuni incredibile din partea conducerii si au fost nevoiti sa se supuna acestor decizii. In momentul in care am fost exclusa eu si Cristian Boureanu, au existat foarte multe filiale care au fost in mod surprinzator reprezentate de alte persoane decat cele care ar fi fost mandatate sa faca acest lucru (ma refer aici la presedintii de organizatii, singurii care ar fi trebuit sa se pronunte pe marginea acestei hotarari). Chiar zilele trecute am vorbit cu mai multi lideri de filiale judetene care mi-au spus ca au mandatat alti reprezentanti pentru a fi prezenti la celebra Delegatie Permanenta de atunci si care sa voteze asa cum li s-a dictat de catre actuala conducere. Teama de a suporta consecintele in cazul in care ar fi votat asa cum cereau membrii, si nu "tripleta de la Centru", a fost prea mare. Cred ca in acest moment, in partid domina teroarea, oamenii fiind monitorizati si amenintati cu diminuarea fondurilor pentru judetele de care raspund.

- Cum vedeti evolutia partidului condus de Tariceanu, in perspectiva alegerilor anticipate, alegeri care se preconizeaza a avea loc dupa 1 ianuarie 2007?
- Din pacate, si spun acest lucru gandindu-ma la membrii simpli ai partidului, probabil ca PNL nu va avea reprezentare parlamentara la viitoarele alegeri, sau, in cel mai fericit caz, va reusi sa intre in Parlament cu un procent electoral extrem de mic, si nu va mai conta pe esichierul politic. Practic, actuala conducere a impus schimbarea directiei strategice a partidului si in loc sa avem un PNL deschis catre oameni, acesta se indreapta spre un liberalism inchistat, oligarhic, concentrat exclusiv pe satisfacerea intereselor grupului care se afla la putere.

- Ce sanse credeti ca are lansarea platformei pe care ati propus-o impreuna cu ceilalti "disidenti" in contextul in care, dumneavoastra ati spus-o, in PNL domina teroarea?
- Lansarea platformei este in interesul PNL si credeti-ma ca, desi ma repet, filialele judetene simt situatia critica in care se gaseste in acest moment partidul, dar le este frica sa vorbeasca. Aceasta platforma isi propune iesirea din criza profunda in care se gasesc liberalii si eliminarea oligarhilor care pateaza in acest moment blazonul valorilor liberale si se folosesc de guvernarea PNL-PD pentru a-si umple buzunarele. Membrii vor avea de ales intre o conducere a carei slogan nu mai este "prin noi insine" si doar "pentru noi insine", sau pentru o relansare a PNL. Am preferat, prin aceasta platforma, sa ne adresam filialelor, pentru ca toti cei care ocupa functii si demnitati publice sa nu impartaseasca soarta noastra. In aceasta platforma nu vorbim de fuziunea dintre PNL si PD, subiect de altfel expediat intr-o maniera inadmisibila de actuala conducere a partidului. Practic, Tariceanu si ceilalti lideri, in loc sa se aseze serios la discutii si sa analizeze avantajele unei constructii politice de centru-dreapta, au preferat sa se limiteze la a spune ca nu doresc ca PNL sa fie inghitit de PD. Aceasta abordare dovedeste primitivism politic.