Majoritatea filialelor liberale sunt de acord cu decapitarea gloriei de altadata a PNL, Theodor Stolojan. Nota discordanta o fac liberalii sibieni care si-au manifestat, ieri, nemultumirea clara cu privire la debarcarea fostului presedinte. De ase
Majoritatea filialelor liberale sunt de acord cu decapitarea gloriei de altadata a PNL, Theodor Stolojan. Nota discordanta o fac liberalii sibieni care si-au manifestat, ieri, nemultumirea clara cu privire la debarcarea fostului presedinte. De asemenea, surse citate de NewsIn, au precizat ca si la Mures, exista destui liberali tentati sa-l urmeze pe Stolojan, daca acesta ar pune bazele unui nou proiect politic. Pe de alta parte, alti lideri de organizatii PNL au recunoscut ca "regreta" excluderea lui Stolojan dar, de frica carmuitorilor liberali, au dat-o la intors si au sustinut ca decizia este indreptatita. Daca in tara conducerea Tariceanu se bucura de o sustinere solida, semnale pro-Stolojan au aparut de la Bruxelles, euroobservatorul liberal Nicolae Vlad Popa spunand ca liberalii observatori privesc cu "stupefactie" excluderea. Democratii nu si-au ascuns insa interesul pentru platforma anuntata de gruparea Stolojan-Stoica. Liderul PD Cezar Preda a declarat ca partidul sau urmareste atent platforma pe care o vor lansa "oamenii cu credibilitate", care au contribuit la infiintarea Aliantei DA si a semnalat liberalilor faptul ca "nu trebuie sa subestimeze capacitatea PD de a contribui la constructii politice".
Excludere pripita
"Imi mentin opinia ca si in cazul celorlalte indepartari din partid - cred ca nu este o idee buna ca domnul Theodor Stolojan sa fie exclus din PNL. Este o hotarare pripita, care nu aduce servicii partidului ci, poate, deservicii. Mai mult, pot spune ca acest lucru ar trebui stabilit de catre conducerea centrala a PNL si nu de o organizatie de sector", a declarat presedintele PNL Sibiu, deputatul Cornel Stirbet. Cu toate acestea, vocea liderului sibian reprezinta un punct de vedere izolat avand in vedere faptul ca potentialii sustinatori ai lui Stolojan se tem de ochiul ager al lui Tariceanu si se feresc de pozitiile oficiale. Mai este totusi un lider de organizatie, a PNL Bistrita, Ioan Turc, care considera ca excluderea lui Stolojan este o greseala, dar el are o alta motivatie: "In interiorul PNL, stim cu totii ca Theodor Stolojan era un cal troian, insa mai usor de controlat. Grupul celor exclusi, in frunte cu Cristian Boureanu si Raluca Turcan, nu insemna mai nimic fara Stolojan, dar acum cred ca va deveni periculos pentru PNL. Stolojan este un lider, nimeni nu-i poate contesta acest merit", a declarat Ioan Turc, care detine si functia de vicepresedinte la nivel judetean al PNL.
Amenintarile PNL Mures
Surse din cadrul PNL Mures au declarat ieri ca trei sferturi dintre membrii filialei vor parasi partidul daca Theodor Stolojan infiinteaza o noua formatiune. Nemultumirea lor vizeaza deciziile luate fara consultarea lor, cum s-a intamplat cu prelungirea interimatului lui Eugen Nicolaescu in fruntea filialei. Pe de alta parte, nemultumitii considera ca in PNL Mures s-a format o grupare care raspunde numai comenzilor venite de la Bucuresti. "Practic, partidul exista doar cand vine Nicolaescu in teritoriu, in rest nu facem nimic pentru ca nu avem voie. Iar atunci cand vine ne cara prin tot judetul pentru ca el sa se incadreze in timp: Tinem si sedintele si bifeaza si o vizita in teritoriu. Nu avem voie sa vorbim, deciziile le ia de unul singur", a spus unul dintre liberalii nemultumiti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. "Cei care spun ca sunt liberali se ocupa numai de afacerile lor personale. Aceasta gasca va forma grupul celor cercetati de DNA atunci cand nu vom mai fi la putere. Si pe buna dreptate li se va intampla asta", sustine aceeasi sursa. Ministrul Eugen Nicolaescu este deputat de Mures de doua mandate si a fost impus pe listele din judet de la centru, s-au mai plans sursele citate.
Euroobservatorii stupefiati
Euroobservatorul PNL Nicolae Popa a declarat ca atat el cat si colegii sai de partid aflati la Bruxelles au ramas "stupefiati" cand au aflat de eliminarea lui Stolojan din PNL, si a precizat ca liberalii europeni "regreta" ca liberalii romani recurg la politica excluderilor. "Suntem stupefiati", a prezentat senatorul liberal Nicolae Vlad Popa, starea de spirit a euroobservatorilor liberali aflati ieri la Bruxelles. "Stau si urmaresc intr-una pe Internet toate dezbaterile din tara si nu pot sa cred ce aud. Nu m-am gandit niciodata ca vom ajunge in aceasta situatie", a comentat senatorul Popa. "Cand disensiunile din partid sunt rezolvate cu excluderi, echipa de conducere nu da dovada de putere, ci de slabiciune", a apreciat senatorul PNL. Popa asteapta ca atitudinea organizatiei PNL-Bucuresti, condusa de Ludovic Orban, cea care a supervizat excluderea lui Theodor Stolojan din partid, sa fie analizata de forurile liberale. "Este o greseala sa alegi calea excluderilor fara sa gasesti solutii atunci cand exista opinii care nu sunt identice. Cred ca acest gest al organizatiei PNL-Bucuresti trebuie sa fie analizat de catre Curtea de Onoare si Arbitraj al PNL pentru ca liberalii trebuie sa-si uneasca toate puterile pentru a redeveni prima forma politica din tara", a comentat Popa. Euroobservatorul a declarat ca parlamentarii liberali din Parlamentul European nu privesc cu ochi buni politica de excluderi a liderilor incomozi, la care a recurs conducerea centrala a PNL in ultimul timp. "In general, liberalii europeni nu se amesteca in treburile interne ale unui partid dar, in discutii neoficiale, se discuta evenimentele. Atunci cand dai afara un fost presedinte care a castigat alegerile, cand ai demarat o politica de excluderi, lucrurile se agraveaza. Am discutat cu colegi ai Partidului Liberal Democrat European care si-au exprimat regretul ca PNL a ajuns in aceasta situatie", a explicat senatorul Nicolae Popa. Senatorul a precizat ca, maine si vineri, toata conducerea centrala a PNL va participa la lucrarile Congresului Partidului Liberal Democrat European, unde au fost invitate toate staff-urile partidelor liberale din Europa si unde, mai mult ca sigur, subiectul excluderii lui Theodor Stolojan va fi abordat fie si numai strict informal.
"Si-a facut-o cu mana lui"
Marea majoritate a filialelor au adoptat insa pozitia liberalilor la putere si au salutat decapitarea lui Stolojan. PNL Constanta considera ca excluderea fostului presedinte este perfect statutara si ca actualul consilier prezidential este deja "istorie". Presedintele filialei, deputatul Gheorghe Dragomir, a declarat ieri ca Statutul partidului trebuie respectat asa cum a fost respectat si cand Theodor Stolojan era presedintele acestei formatiuni politice. In opinia liderului constantean, etapa Stolojan in PNL este depasita de mult. "El a insemnat mult pentru partid cand a venit in echipa lui Valeriu Stoica, fiind presedinte executiv", a precizat Dragomir. Cu toate acestea, el a insistat ca Stolojan nu s-a bucurat de simpatia colegilor de partid si nu a fost o figura carismatica pentru electorat. "De aici i se trage lui Valeriu Stoica si au aparut problemele din partid. PNL a stagnat in sondaje, ba chiar a coborat", a apreciat el. Gheorghe Dragomir este de parere ca perioada Stolojan a fost apoi privita de liberali cu multe asteptari, pentru ca se incheia o perioada nedorita, a lui Valeriu Stoica. Liderul liberal constantean crede ca, de fapt, creierul acestei actiuni "de tentativa de indepartare a lui Calin Popescu Tariceanu din functia de premier si de presedinte al PNL este Valeriu Stoica.
Presedintele PNL Olt, Ioan Ciugulea, a declarat ieri ca ii pare rau pentru plecarea din partid a lui Theodor Stolojan, dar crede ca acesta "si-a facut-o cu mana lui"."Sa nu uitam ca el facea totusi parte dintr-un partid si trebuia sa se comporte ca atare, nu sa afecteze imaginea partidului prin tot felul de declaratii belicoase. Stolojan a uitat, atunci cand a fost ales presedinte al PNL, de conditiile pe care singur le-a pus pentru acceptarea functiei, anume un partid fara Stocia si Patriciu. A uitat de toate astea. Mie unul imi pare rau ca s-a ajuns aici, dar Stolojan patase imaginea partidului intr-un fel care nu poate fi sters cu buretele", a spus Ciugulea.
Intre regrete si statut
Presedintele PNL Timis, Liviu Borha, regreta excluderea din partid a fostului presedinte Theodor Stolojan, dar considera ca prin actiunile sale acesta s-a situat mai de mult in afara partidului. "Imi pare foarte rau de ceea ce s-a intamplat cu Theodor Stolojan si cu alti membri importanti din PNL, dar nimeni nu e mai presus de lege. La partide legea e statutul. Daca membrii de partid incalca in mod repetat statutul, atunci trebuie sa se supuna prevederilor acestuia. De la simple atentionari si pana la sanctiunea cea mai dura. In ceea ce-l priveste pe Stolojan, este dreptul organizatiei din care face parte sa ia masurile pe care le considera de cuviinta. Repet, mie imi pare rau ca un fost presedinte al PNL a fost exclus. Stolojan a fost, la un moment dat, cel mai important membru al PNL dar, ulterior, s-a situat singur in afara acestuia. Proiectele si initiativele sale trebuiau discutate in interiorul partidului si nu trebuia sa le aflam din presa", a declarat ieri Liviu Borha. Senatorul PNL Tiberiu Prodan, secretar general-coordonator al PNL Suceava, a declarat ca regreta excluderea din partid a lui Teodor Stolojan dar ca respecta decizia partidului.
Acuzele consilierului prezidential
Consilierul prezidential Theodor Stolojan a lansat, ieri, un apel catre liberali, in care sustine ca nu a fost exclus din PNL de filiala Sector 2 a partidului, ci la ordinul lui Calin Popescu Tariceanu, executat de Bogdan Olteanu si de Ludovic Orban. Stolojan a mai apreciat drept "revoltatoare si rusinoasa" decizia de excludere a sa din PNL.
El sustine ca in PNL astazi se iau decizii in dispret fata de valorile liberale. Consilierul prezidential a acuzat "tripleta" Tariceanu - Olteanu - Orban ca "merge impotriva interesului membrilor partidului". El a spus ca grupul Nastase de la Palatul Victoria a fost inlocuit de grupul Tariceanu. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.