Sintagma "politie politica" a fost eliminata din textul Ordonantei 16/2006 de modificare a Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirare a Securitatii ca politie politica. Aceasta decizie a fost luata de senatorii juristi, care au continuat ieri dezbaterile pe marginea textului respectiv. Demersul de eliminare a acestei sintagme din textul Ordonantei a fost sustinut atat de liberali, cat si de reprezentantii Colegiului. Comisia Juridica a mai dat si un vot de principiu asupra unui amendament propus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Acesta prevede ca sunt asimilati colaboratorilor Securitatii fostii membri ai PCR care au luat decizii, "cu intentie", la nivel central sau judetean ori regional, dupa caz, cu privire la activitati ale organelor de Securitate ori ale altor organe represive care au dus la incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Iliescu - "atins" de lege
Textul propus de udemeristul Gyorgy Frunda l-a facut pe senatorul PSD Serban Nicolae sa intervina vehement, sustinand ca amendamentul este, de fapt, o sageata la adresa lui Ion Iliescu, care a fost prim-secretar al Comitetului Judetean al PCR Iasi. "Nu o sa gasiti acte facute de Ion Iliescu in acest sens! Nu va suparati, va rog, ca n-are!", le-a spus senatorilor, ironic, fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu. Senatorul PSD a mai comentat ca nu trebuie blamati global membrii PCR, pentru ca "cei care au facut presiuni asupra organelor de Securitate pentru a determina o anumita solutie nu au facut-o in calitate de membri de partid comunist, ci pentru ca ei incalcau legea". "Sa raspunda fostii membri de partid de actele Securitatii inseamna sa ne rescriem trecutul", a mai comentat Serban Nicolae. In replica, istoricul Stejarel Olaru, reprezentantul Guvernului la discutii, a tinut sa sublinieze ca acest amendament nu este indreptat impotriva lui Ion Iliescu, care a primit oricum un certificat CNSAS de buna purtare. "Securitatea a fost subordonata PCR", a mai comentat Olaru. Si presedintele Comisiei Juridice din Senat, udemeristul Peter Eckstein Kovacs a intervenit sustinand ca legea CNSAS nu este una care prevede sanctiuni, asa cum prevede Legea lustratiei. "Doar prin faptul ca a fost prim secretar de partid nu inseamna ca intra in aceasta categorie, doar daca a dat ordine, hotarari prin care a atentat la drepturile omului", a aratat si Gyorgy Frunda. "Exista o lege o securitatii statului care stabilea atributii exacte si ale liderilor comunisti in raport cu Securitatea. Cei care au dat ordine ca drepturile omului sa fie incalcate sunt colaboratori ai Securitatii, ceilalti, nu. Raspunderea este personala, nu este nicidecum una colectiva", a adaugat Frunda. Presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, nu a dorit sa anticipeze daca amendamentul il va viza pe Ion Iliescu. El a explicat insa ca aceia care dadeau aprobarile in cazul declansarii urmarii sau racolarii unor membri de partid erau activisti de la varf, inclusiv prim-secretarii de partid.
Definitie pentru "colaborator"
Senatorii au mai adoptat un alt amendament al udemeristului Gyorgy Frunda, care stabileste ca este colaborator al organelor de Securitate "persoana care, cu intentie, a furnizat sau a inlesnit transmiterea de informatii prin care se denuntau activitatile sau atitudinile potrivnice regimului comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului". Juristii au mai stabilit ca deciziile CNSAS devin publice dupa ce sunt publicate in Monitorul Oficial.
Puzdrea sustine ca are dosar "de cadre"
Deputatul independent Dumitru Puzdrea a declarat ieri dupa ce a fost audiat de CNSAS, ca are un dosar obisnuit, "de cadre" si ca nu mai stie nici numele de cod, desi are unul, nici ce fel de dosar, daca de retea sau de urmarire si nici de unde provine acesta. Conform unor surse apropiate de Colegiu, citate de Newsin, Puzdrea are dosar de retea, dar care, fiind "bine periat", nu va duce la un verdict de politie politica. Cel mai probabil, pretind sursele citate, Puzdrea a fost ofiter sau ofiter acoperit al Securitatii. De altfel, chiar el a recunoscut ca are un dosar de cadre. Puzdrea a vrut sa arate cat de putin interesat este el de propriul dosar, adica nu stie daca provine de la SRI sau SIE, sau daca e de retea sau nu, desi, in mod normal, la audieri vin de regula cei cu dosar de retea. "Are doua file. Un dosar obisnuit in care sunt descrise perioade, locuri de munca. N-as putea sa spun nici de urmarit, nici de retea. Mi s-a spus numele conspirativ, dar am uitat. Nu e nimic relevant, n-am declarat nimic impotriva nimanui, n-am angajament, e un dosar de cadre pur si simplu. N-am vazut de la ce institutie vine si nu ma intereseaza", a sustinut Puzdrea. Acesta a adaugat ca dosarul e scris "de prin anii 60 si ceva", cand era tehnician la ONT.