De ani de zile prin presa noastra, precum si in convingerile unor "sudisti" se intretine o impresie absolut tampita si de nimic concret sustinuta, cum ca adevaratii romani ar salaslui numai in zona de nord-vest a tarii. Chestia asta o clameaza adesea
De ani de zile prin presa noastra, precum si in convingerile unor "sudisti" se intretine o impresie absolut tampita si de nimic concret sustinuta, cum ca adevaratii romani ar salaslui numai in zona de nord-vest a tarii. Chestia asta o clameaza adesea pana si cei mai "balcanici" dintre sudisti, nemaivorbind de aia din Ardeal si Banat. E adevarat, in pomenita zona a tarii atestarea unor indivizi - niste "mitici"! - precum Gigi Becali, Mitica Dragomir, Mircea Sandu ar fi greu de imaginat, pentru ca celor din zona cu pricina li se pare ca toate marile nenorociri vin dinspre nordul imediat al Dunarii. Hai sa fim seriosi si sa nu ne mai autoflagelam! Ati fost vreodata prin Ardeal ori Banat, ati vizitat macar cateva din localitatile "multiconfesionale" de acolo? Si noi! Ca prim exemplu, nu trebuie sa fii expert in teologie pentru a-ti da seama care dintre cele trei patru biserici e cea romaneasca pravoslavnica, ortodoxa cum ne place noua sa spunem. Vezi una igrasiata, darapanata, buruienata, leftera de enoriasi si cu un gainat uman la intrare si imediat iti dai seama ca toate astea sunt amprente de romanism neaos pe acele taramuri. Pe verificate!
Am iscat toata introducerea de mai sus numai pentru a ajunge la formatia CFR Cluj, pe care unii - cu un disfemism aproape asimilat - o caracterizeaza drept o echipa a ungurilor. O prostie absolut gratuita, intrucat la prima cautatura mai piezisa observam ca la varful respectivei grupari se gasesc un un ungur si un roman, penibilii Arpad Paszkany si Iulica Muresan, lucru arata ca mojicia si marsavia nu au nationalitate. Indeosebi ultimul este un personaj absolut oribil, intruchiparea pura a valahului parvenit care s-a ajuns in suita unui grof de conjunctura. Acesta avea o singura sansa in viata pentru a iesi din anonimatul catre care il derulasera plapanzii neuroni, anume de a-l angaja, apoi sicana pana la alungare pe unul din fostii componenti ai numitei "Generatii de aur". Nu ca Dorinel nu si-ar avea partea lui de vina si de oportunism - sa ne amintim, de exemplu, cum se mai smiorcaia anul trecut pe vremea asta pentru ca nu-l poate sustine pe Gica Popescu pentru presedintia FRF, deoarece nu-i ingaduie cei doi mahari apropiati ai lui Mircea Sandu -, insa e de-a dreptul scarbos sa-i vezi pe doi panglicari indarjiti de propria suficienta cum il insulta si il ameninta pe unul dintre cei mai importanti fotbalisti romani din ultimele decenii. In ce-l priveste pe Arpad P., acesta, dupa cum, probabil s-a observat, a stat multa vreme la adapost in acest recent conflict, lasandu-l pe valah sa se faca de ras, pentru ca doar de-asta il angajase, ca sa-l faca de ras si sa-i permita sa-si etaleze veleitatile de valet marunt.
Asa ca sa mai fim lasati in pace cu asa-zisul focar de bun simt si civilizatie pe care ar emana dinspre Ardeal pentru ca pe acolo exista personaje pe nici Ferentariul sau Giulestiul nu i-ar ingadui. Apropo, din cate ne amintim la Cluj parca a fost primar mai bine de zece ani unul dintre cele mai ridicole si primitive persoanje care au populat politica romaneasca din '90 incoace.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.