Proiectele de lege privind siguranta nationala nu au fost discutate in sedinta de Guvern de ieri, din cauza lipsei avizului Ministerului de Justitie, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului Oana Marinescu. Ea a precizat ca premierul i-
Proiectele de lege privind siguranta nationala nu au fost discutate in sedinta de Guvern de ieri, din cauza lipsei avizului Ministerului de Justitie, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului Oana Marinescu. Ea a precizat ca premierul i-a cerut Monicai Macovei sa acorde rapid avizul necesar pentru legile sigurantei nationale pentru ca actele normative sa poata fi adoptate de Guvern saptamana viitoare, acest minister fiind singurul care nu a formulat inca un astfel de aviz. Solicitarea i-a fost adresata, in sedinta de Guvern, prin intermediul unui secretar de stat din Ministerul Justitiei, deoarece ministrul Macovei nu a participat la sedinta Executivului. "Doamna ministru Monica Macovei nu a fost in sedinta de Guvern de astazi. Ministerul Justitiei a fost reprezentat de un secretar de stat care a primit sarcina sa transmita doamnei ministru mesajul primului-ministru", a mentionat Oana Marinescu. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, prezent la sedinta de Guvern, a explicat ca institutia pe care o reprezinta a formulat o serie de obiectii pe care le-a transmis echipei care a elaborat pachetul de legi. In replica, secretarul general al Guvernului Radu Stroe a explicat ca observatiile MJ au fost preluate in textele de lege si au fost retrimise la MJ spre avizare in urma cu zece zile.
Tariceanu i-a instiintat pe membrii Cabinetului ca recurge la aceasta solicitare "dintr-un motiv foarte bine intemeiat" si anume acela ca "nu vrea sa se creeze impresia ca Guvernul are vreun interes sa amane in mod deliberat discutarea si aprobarea acestui pachet de legi". "Daca acest aviz ar fi fost dat pana acum, legile securitatii nationale ar fi putut intra chiar astazi pe ordinea de zi", a adaugat purtatorul de cuvant. Potrivit secretarului general al Guvernului, obiectiile aduse de Ministerul Justitiei la aceste acte normative au fost preluate in textele de lege initiale, documentele fiind refacute si retrimise pentru avizare ministrului, in urma cu aproximativ 10 zile. Oana Marinescu a mai afirmat ca principiile anuntate anterior de premier pentru aprobarea legilor raman in vigoare. Acestea inseamna ca se va introduce un control parlamentar extins asupra activitatii serviciilor secrete, Justitia va participa activ la activitati specifice de informatii si contrainformatii prin autorizarea sau respingerea interceptarii si inregistrarii comunicatiilor. De asemenea, serviciile secrete nu vor putea desfasura activitati economice, iar reprezentantii si personalul autoritatilor legislative, executive ori judecatoresti, reprezentantii organizatiilor politice, mass-media, sindicale sau religioase nu vor putea fi folositi ca ofiteri sub acoperire pentru autoritatile informative. (A.H.)
STS la MAI
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) ar putea fi un departament in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), si nu la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI), cum era prevazut initial in pachetul de legi ale securitatii, sustine Marius Oprea, consilierul premierului, citat de Mediafax. "La propunerea ministrului de Interne, Vasile Blaga, STS se va constitui intr-un departament in cadrul MAI si nu in subordinea MCTI, asa cum am prevazut in proiectul pachetului de legi ale securitatii nationale", precizeaza Oprea. El a adaugat ca in ceea ce priveste SPP nu s-a schimbat nimic, acest serviciu urmand sa treaca, alaturi de STS, sub coordonarea MAI. (A.H.)
Replica Justitiei
Ministerul Justitiei precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca a transmis Secretariatului General al Guvernului (SGG) observatii detaliate ce au fost trimise in doua etape, respectiv in 3 august si in 11 septembrie 2006. "SGG a transmis Ministerului Justitiei in data de 3 octombrie 2006 comentariile sale, prin care anunta ca preia <<integral sau partial>> 49% din observatiile MJ. In prezent, se arata in comunicat, MJ reanalizeaza observatiile pe care SGG a decis sa nu le includa in pachetul de legi privind securitatea nationala, pentru a stabili daca si le mentine sau nu, in cadrul avizului pe care urmeaza sa il acorde". Potrivit reglementarilor in vigoare, MJ avizeaza actele normative din punct de vedere al legalitatii dupa ce acestea sunt avizate de celelalte ministere, incheind succesiunea operatiunilor din etapa de avizare. "Ministerul Justitiei s-a implicat activ in modificarea cadrului legislativ privind securitatea nationala, cu dorinta expresa ca noile prevederi sa concorde cu dispozitiile legale constitutionale si cu normele europene in materie de securitate nationala", se mai arata in comunicat. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.