Parintii care au copii cu deficiente de auz ii pot inscrie la Gradinita pentru hipoacuzici din Capitala, chiar daca locuiesc in alte localitati, pentru ca institutia are un program flexibil, stabilit de comun acord cu familiile micutilor. Astfel, pro
Parintii care au copii cu deficiente de auz ii pot inscrie la Gradinita pentru hipoacuzici din Capitala, chiar daca locuiesc in alte localitati, pentru ca institutia are un program flexibil, stabilit de comun acord cu familiile micutilor. Astfel, programul (de luni pana vineri) este de mai multe tipuri: redus - de la ora 8.00 la 12.00 -, normal - de la ora 8.00 la 18.00 -, saptamanal, sau cuprinde doar ore de recuperare logopedica. "In prezent, dintre cei 68 de copii inscrisi, 58 frecventeaza cu asiduitate cursurile, majoritatea fiind din Bucuresti si din zona limitrofa - Ialomita, Calarasi, Dambovita -, dar au venit si din Constanta sau din zone chiar mai indepartate", ne-a declarat prof. Alexandra Casapu, directorul institutiei.
In cele 7 grupe sunt prescolari cu varste de pana la 8-9 ani. Cei cu risc crescut de aparitie a deficientei de auz, a surdocecitatii si a unor deficiente asociate sunt primiti aici inca de la varsta de 2 ani, fiind inclusi intr-un program de interventie timpurie - iar parintii lor primesc consiliere de specialitate - sustinut de o echipa pluridisciplinara, alcatuita din psiholog, audiolog, profesor, educator, medic pediatru si asistent social. "Derulam acest program pilot in parteneriat cu Sense International Romania si cu o echipa de medici de la Maternitatea "Panait Sarbu", dar colaboram si cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, SONOROM, AUDIOPTICA, CLARFON, RENINICO, ONG-uri, Asociatia Parintilor si Consiliul Local", ne-a precizat prof. Alexandra Casapu. In baza acestor parteneriate, copiilor li se acorda diverse facilitati: masa gratuita, la fel ca echipamentul anual, socializare prin excursii, spectacole, tabere. Dar, poate mai importanta decat orice, este specializarea celor 22 de cadre didactice, cu sprijinul Sense International (U.K.).
Infiintata de Ministerul Educatiei in anul 1967, Gradinita pentru hipoacuzici s-a mutat din imobilul care a fost retrocedat, intr-o cladire moderna din Str. Nicolae Caranfil nr. 24, unde isi are sediul si Directia de Invatamant din cadrul Primariei Sectorului 1, incepand din 2003. Aici sunt sali de clasa modern echipate, o sala de stimulare polisenzoriala - Snoezelen, alta de terapie psihomotrica, cabinete logopedice (ortofonie, labiolectura), un cabinet de audiologie audiometrie si altul de documentare si psihodiagnoza, ludoteca si laborator de informatica. De asemenea, se organizeaza cercuri de modelaj si creatie, ritm si pantomima, teatru de papusi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.