Saptamana trecuta, un roman, patru britanici, un filipinez si un indonezian au fost rapiti dintr-o locatie a companiilor internationale specializate in service petrolier "Ocean Engineering" si "SPARROW", aflata in localitatea nigeriana Eket, de catre
Saptamana trecuta, un roman, patru britanici, un filipinez si un indonezian au fost rapiti dintr-o locatie a companiilor internationale specializate in service petrolier "Ocean Engineering" si "SPARROW", aflata in localitatea nigeriana Eket, de catre un grup inarmat.
Militantii din Delta Nigerului au cerut o rascumparare de 21 de milioane de lire sterline (17 milioane euro) in schimbul eliberarii celor patru muncitori britanici rapiti saptamana trecuta, alaturi de un roman, un malaysian si un indonezian.
Ministerul de Externe a anuntat ca romanul Emil Neagu, rapit de pe o platforma petroliera din Nigeria, este in stare buna, iar rapitorii i-au asigurat "conditii de captivitate decente", si ca Ambasada Romaniei la Abuja nu este implicata direct in negocierile de eliberare a acestuia.
Potrivit MAE, rapitorii urmaresc plata unei rascumparari pentru eliberarea ostaticilor, dar negocierile sunt purtate cu firma angajatoare, in cazul romanului firma Petroconsult Ploiesti si cu companiile care utilizau serviciile acestora.
Conducerea Petroconsult, prin intermediul careia a plecat in Nigeria romanul rapit in aceasta tara, a fost informata ca marile companii petroliere din aceasta tara vor "sa dea o riposta mai dura", refuzand tratativele cu rapitorii celor sapte muncitori.
Directorul gerenal al Petroconsult, Mircea Laba, a declarat pentru Mediafax ca a aflat prin intermediul mass-media ca s-ar cere 10 milioane de dolari pentru fiecare muncitor rapit, dar ca pana acum nu a fost contactat si nici nu i s-a cerut vreo suma in schimbul romanului rapit. Directorul general al companiei Petroconsult este dispus sa participe financiar la rascumpararea ostaticului roman, dar, daca informatiile pe care le detine referitoare la o rascumparare de 10 milioane de dolari se confirma, el spune ca nici daca ar vinde intreg patrimoniul companiei nu ar putea acoperi suma ceruta.
El a precizat ca a discutat cu reprezentanti ai firmei Nautilus, compania prin intermediul careia Emil Neagu a ajuns sa lucreze pentru Exxon Mobil, iar acestia l-au informat ca muncitorii rapiti sunt sanatosi, iar starea lor este buna.
Directorul Petroconsult a mai spus ca reprezentantii Nautilus i-au comunicat ca marile companii petroliere iau in considerare posibilitatea de a nu plati nicio rascumparare ceruta de rapitori. "Ni s-a spus ca Exxon, Chevron, Texaco vor sa dea o riposta mai dura, in sensul unei refuzari a tratativelor, ceea ce ar insemna un pericol pentru omul nostru. Suntem in asteptare. Nu avem absolut nici o putere," a declarat directorul general al Petroconsult.
Directorul Petroconsult asteapta, in prezent, informatii despre muncitorii britanici rapiti impreuna cu cel roman, intrucat, sustine el, s-ar putea sa existe o diferenta intre sumele cerute pentru englezi si cea solicitata de rapitori pentru muncitorul roman, in sensul ca rapitorii ar putea cere pentru roman o suma mai mica. Mircea Laba sustine ca muncitorul Emil Neagu era unul dintre cei mai buni specialisti in domeniul petrolier si avea o experienta de peste 10 ani pe platformele petroliere din Nigeria.
Violentele sunt prezente de mai multi ani in Delta Niger, o regiune foarte bogata in petrol, dar mlastinoasa si dificil de controlat, unde, pe langa militantii separatisti, si-au facut aparitia si o serie de bande inarmate, atrase de petrodolari. Situatia continua sa ramana tensionata in Delta Niger, regiune petroliera din sudul Nigeriei, unde s-au succedat in ultimele zile operatiuni ale unor persoane inarmate impotriva unor companii petroliere multinationale si luari de ostatici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.