Avocatii din aproape intreaga tara au inceput ieri protestul impotriva practicarii ilegale a profesiei si a lipsei de reactie a autoritatilor. In Bucuresti, Arad, Iasi, Harghita, Hunedoara, Covasna, mii de procese, in principal cele penale, au fo
Avocatii din aproape intreaga tara au inceput ieri protestul impotriva practicarii ilegale a profesiei si a lipsei de reactie a autoritatilor.

In Bucuresti, Arad, Iasi, Harghita, Hunedoara, Covasna, mii de procese, in principal cele penale, au fost amanate, deoarece avocatii au refuzat sa intre in salile de judecata pana cand le vor fi solutionate nemultumirile. Colegii de breasla din alte orase au preferat o forma mai blanda de protest. La Bistrita-Nasaud, avocatii au lucrat doar in dosarele pentru care au fost angajati, dar le-au refuzat pe cele din oficiu. La Brasov, aparatorii au purtat banderole la maini, dar au anuntat ca de astazi isi vor inceta si ei activitatea, cu exceptia situatiilor de arest preventiv in cazuri foarte grave.
DESFASURARE. In majoritatea situatiilor, judecatorii au inteles protestul colegilor lor si au dispus amanarea cauzelor. La Iasi insa, zeci de avocati au fost amendati din cauza refuzului de a acorda asistenta din oficiu. In Capitala, potrivit decanului Cristian Iordanescu, colegii sai vor acorda asistenta judiciara in cazurile de omor, viol si talharie.
Consiliul Superior al Magistraturii a facut apel ieri catre toate autoritatile publice pentru solutionarea amiabila a problemei. Potrivit Consiliului, ar fi de asemenea de dorit ca avocatii sa asigure totusi asistenta din oficiu in toate cauzele cu persoane arestate.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a intalnit ieri cu reprezentantii Baroului Bucuresti si a transmis apoi ca vrea sa ceara Comisiei Juridice sa-l invite la audiere pe noul procuror general, Laura Codruta Kövesi ""in vederea clarificarii situatiei generate de lipsa de reactie fata de existenta unor organe profesionale ale avocatilor care functioneaza in prezent fara respectarea dispozitiior legale in vigoare"". (Miruna Pasa, Carmen Vintila)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.