Romania poate duce cu bine la indeplinire cele patru puncte ale strategiei fiscale, fara sa apeleze la solutia majorarii impozitelor, considera senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Buget-Finante a Senatului, citat de Romp

Romania poate duce cu bine la indeplinire cele patru puncte ale strategiei fiscale, fara sa apeleze la solutia majorarii impozitelor, considera senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Buget-Finante a Senatului, citat de Rompres. Primul obiectiv al politicii fiscale se refera la faptul ca in perioada 2007-2013 Romania va trebui sa contribuie la bugetul Uniunii Europene cu 7 miliarde de euro, afirma Vosganian.
"Al doilea obiectiv al strategiei fiscale este asigurarea cofinantarilor pentru acele proiecte pentru care se cer fonduri structurale. Dat fiind ca am reusit sa scadem contributia romaneasca de la 25 la 15 la suta, fara TVA, cofinantarile vor scadea simtitor, dar se vor ridica pe perioada urmatorilor 6 ani la o suma de 4 pana la 5 miliarde de euro", a declarat Vosganian, adaugand ca in aceste conditii contributia Romaniei ar trebui sa fie, in perioada 2007-2013, de 10 pana la 12 miliarde de euro.
Cel de-al treilea obiectiv mentionat il reprezinta indeplinirea responsabilitatilor ce revin Romaniei din aplicarea strategiei de la Lisabona. Aceasta s-ar traduce, conform lui Vosganian, printr-o sporire, in fiecare an, pana in 2010, cu 150 de mil. euro a bugetului pentru cercetare. "Aici am facut vreo doi pasi importanti, fata de 3,4 la suta pentru invatamant in 2004, am urcat la 4,1 in 2005, la 5 in 2006, si vom ajunge la 5,2 in 2007, iar in 2008 speram sa atingem pragul de 6 la suta PIB. Ceva mai greu merge in domeniul sanatatii, dar si aici am urcat de la 3,2 la 3,6 si acum speram sa ajunge la 4 la suta din PIB - e drept ca aceasta crestere s-a facut si cu ajutorul acelor taxe suplimentare pe produsele daunatoare sanatatii", a explicat Vosganian.

Nu renuntam nici la cota unica si nici la majorarea TVA

Foarte importanta, in opinia lui Vosganian, este si indicarea surselor de finantare, iar referitor la acest lucru a subliniat ca nu se intentioneaza renuntarea sau schimbarea cotei unice si nici majorarea taxei pe valoarea adaugata. Senatorul a afirmat ca Romania are resurse foarte importante in ceea ce priveste valorificarea proprietatii de stat."Statul nu si-a primit decat foarte putine dividende de la companiile de stat. In ce priveste regimul concesiunilor, s-au primit foarte putini bani si, din pacate, guvernul PSD a incheiat concesiuni extrem de dezavantajoase si ultima se refera la privatizarea Petrom. Romania pierde anual cel putin un miliard de euro din cauza acestei foarte dezavantajoase modalitati prin care s-au negociat contractele privind concesionarea resurselor naturale", a mai spus senatorul.
Alte surse de finantare punctate de Vosganian sunt cele legate de proprietate, zona despre care crede ca este subimpozitata, impozitul pe emisiile poluante, agricultura, economia gri, sau forta de munca romaneasca din afara tarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.