Consiliul de coordonare al UDMR si Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU), intrunite sambata la Targu Mures, au votat in unanimitate declaratia de la Miercurea Ciuc privind obtinerea formelor de autonomie a Tinutului Secuiesc, cuprinse in progr
Consiliul de coordonare al UDMR si Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU), intrunite sambata la Targu Mures, au votat in unanimitate declaratia de la Miercurea Ciuc privind obtinerea formelor de autonomie a Tinutului Secuiesc, cuprinse in programul UDMR. Presat de posibilitatea pierderii unei parti a electoratului in favoarea unor formatiuni maghiare mai radicale ce doresc sa se inscrie ca partide, liderul Uniunii, Marko Bela s-a vazut nevoit sa se implice efectiv in demersul de obtinere a autonomiei, sustinand sambata ca acest subiect va fi puternic mediatizat in urmatoarea saptamana. Marko a aratat, sambata, ca nu s-a lasat impresionat de reactiile "isterice" ale clasei politice romanesti pe acest subiect, declarandu-se increzator ca dezideratul Uniunii va fi atins. Insa UDMR nu s-a marginit doar la discutiile despre autonomie, ci a plusat, lansand chiar ideea "necesara si fireasca" de a desemna, in functia de comisar european din partea Romaniei, un reprezentant al acestei formatiuni. Tot sambata, conducerea UDMR a stabilit ca pe 22 aprilie 2007 se va convoca Congresul Uniunii in cadrul caruia se va alege un presedinte. In luna iunie a acestui an, radicalii din Consiliul National Secuiesc (CNS) solicitau, intr-o rezolutie citita la Ditrau, ruperea de Romania a Tinutului Secuiesc prin stabilirea unor granite provizorii ale acestei zone, care ar trebui sa cuprinda "scaunele secuiesti istorice". Presedintele CNS, Csapo Jozsef, solicita atunci autoritatilor romanesti sa semneze tratatul privind recunoasterea autonomiei Tinutului Secuiesc pana la 30 septembrie 2006. In caz contrar, ameninta Csapo Jozsef, CNS va solicita puterilor care au semnat Tratatul de la Trianon sa faca demersuri pe langa Natiunile Unite si UE pentru a garanta, printr-un tratat, statul autonom al Tinutului.
Calendar pentru autonomia Tinutului Secuiesc
Liderul UDMR Marko Bela a aratat ca s-a pus pe treaba, insistand sambata ca CRU sa voteze declaratia de intentie de la Miercurea Ciuc. Pentru a face vizibila determinarea si "munca" Uniunii in scopul obtinerii autonomiei, el le-a cerut reprezentantilor UDMR ca, in saptamanile urmatoare, sa vorbeasca despre acest subiect cat mai mult, "pe toate canalele posibile" pentru ca autonomia sa fie "o tema prezenta in politica romaneasca". Demonstrand ca-si face temele, Marko a prezentat la Targu Mures pasii ce trebuie facuti pentru obtinerea dezideratului: infiintarea Asociatiei administratiilor publice din Tinutul Secuiesc, dar si construirea unei imagini unice a Tinutului si strategii culturale unice. "Autonomia nu e o chestiune romantica sau exotica, ci vizeaza soarta intregii tari si a maghiarimii", a punctat liderul UDMR. "Consiliile locale se pot asocia in vederea realizarii unor strategii concrete. In Tinutul Secuiesc exista interese comune si foarte puternice, in legatura cu care tebuie sa elaboram deziderate concrete si in baza acestor deziderate consiliile locale se vor asocia, vor forma o uniune pentru Tinutul Secuiesc si vor colucra in interesul realizarii acestor strategii", a aratat Marko.
Modificarea Constitutiei
De altfel, presedintele Uniunii a subliniat ca UDMR poate si trebuie sa munceasca pentru autonomia teritoriala, adaugand ca exista deja unii politicieni parteneri romani receptivi la acest subiect. El a reiterat faptul ca este nevoie de modificarea cadrului legislativ si a Constitutiei, insa a recunoscut ca aceste modificari nu se pot produce peste noapte. In pofida obstacolelor, Marko s-a declarat increzator ca obiectivul autonomiei va putea fi atins. "Cred ca lucrurile trebuie urmarite in evolutia lor. Reactii precum cea la autonomia teritoriala au fost la fel de vehemente cand s-a pus in discutie Legea invatamantului. Si atunci am reusit sa ducem la bun sfarsit, desi nu in timpul preconizat de noi", a spus Marko.
La initiativa UDMR, primarii si viceprimarii maghiari din Tinutul Secuiesc au adoptat, in urma cu o saptamana, la Miercurea Ciuc, in numele comunitatilor lor, declaratia de intentie privind obtinerea prin mijloace legale a formelor de autonomie cuprinse in programul UDMR, incluzand si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.
"Rabdarea noastra are limite"
In cadrul reuniunii de sambata a fost discutata si problema legii privind statutul minoritatilor, care este blocata in Parlament de la inceputul anului. Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a avertizat ca Uniunea doreste urgentarea adoptarii acestei legi, atragand atentia ca rabdarea reprezentantilor Uniunii "are limite".
El a reclamat ca unii parteneri din coalitia guvernamentala tergiverseaza adoptarea acestei legi si nu a pierdut ocazia sa-i arate cu degetul pe democrati, pentru ca au "ajutat cel mai putin" in aceasta privinta. Udemeristul a respins insa ideea unei campanii mai agresive pentru promovarea proiectului de lege, afirmand ca, timp de 16 ani, Uniunea a luptat numai cu mijloace parlamentare pentru atingerea dezideratelor sale. El s-a referit si la autonomie, sustinand ca acest concept nu trebuie sa sperie, pentru ca un principiu de baza in Uniunea Europeana este subsidiaritatea.
Proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale a intrat in dezbaterea comisiilor juridica, pentru drepturile omului si invatamant in luna februarie a acestui an, dar deputatii nu au reusit sa adopte decat primele articole, sedintele fiind de multe ori suspendate din lipsa de cvorum. De altfel, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca PD respinge proiectele care vizeaza autonomia teritoriala si tentativele de segregare pe criterii teritoriale, democratii fiind de acord cu adoptarea legii Statutului minoritatilor, dar fara prevederile referitoare la Consiliile autonomiei culturale.
Congres in aprilie
Delegatii la Consiliul Reprezentantilor Unionali si Consiliul de Coordonare al UDMR au stabilit sambata convocarea Congresului UDMR in 22 aprilie 2007. Cele mai importante puncte ale Congresului se refera la alegerea presedintelui unional si restructurarea formatiunii. In acest context, Marko Bela a declarat ca este prematur sa spuna daca va mai candida sau nu pentru functia de presedinte. Locatia Congresului va fi stabilita in luna decembrie a acestui an, pana atunci urmand sa se faca propuneri. Conducerea Uniunii a mai stabilit ca in luna noiembrie vor fi desemnate comisiile care sa se ocupe cu modificarea Statutului si programului Uniunii. La acest congres este posibila si adoptarea unei strategii de reformare a UDMR, mai multe voci din interiorul formatiunii criticand lipsa de modernizare si politica pasilor marunti. Udemeristul Nagy Zsolt a amintit nevoia de reforma : "Cred ca putem sa vorbim de modificari de statut si program politic pe care trebuie sa le facem in pregatirea congresului de anul viitor. Congresul trebuie sa fie unul al eficientizarii si structurilor decizionale ale UDMR. Trebuie sa ne pregatim si pentru alegerile pentru Parlamentul European si asta inseamna sa ne apropiem mai mult de electorat pentru a-l sensibiliza asupra importantei acestora. Pentru a avea o reprezentare pe masura comunitatii noastre", a spus Zsolt.
Renegocierea Coalitiei
Liderul UDMR, Marko Bela, a prezentat Targu Mures succesele si esecurile inregistrate de UDMR in primii doi ani ai actualei guvernari, apreciind ca este nevoie de o renegociere a coalitiei de guvernare. El a sustinut ca problemele legate de coalitia de guvernamant vor persista si dupa 1 ianuarie 2007. "Interesul nostru este ca aceasta coalitie sa se consolideze. Trebuie sa se renegocieze si va trebui sa vedem ce se intampla cu obiectivele noastre, cu interesele noastre, ce putem realiza si renegocia", a spus Marko. El a mai declarat ca si UDMR a avut o contributie importana la realizarea obiectivului integrarii Romaniei in UE.
Vicepresedintele PC Mircea Chelaru a cerut ieri autosesizarea Curtii Constitutionale asupra functionarii UDMR ca aprtid politic. "UDMR trebuie luat la bani marunti din perspectiva functionarii sale constitutionale. Cer cu vehementa autosesizarea Curtii, sa vada in ce masura o asemenea intreprindere de gasca functioneaza ca partid politic cu masuri si declaratii, mai ales cu atitudini neconstitutionale", a declarat Chelaru, potrivit Newsin. UDMR nu este inregistrata ca partid politic, ci are in componenta organizatii teritoriale, platforme, respectiv membri asociati.
Proiectul "Minimul National"
Ieri, la Cluj, s-au intrunit liderii organizatiilor politice din Ardeal, reprezentantii bisericilor istorice din Transilvania, precum si organizatiile civice maghiare din Romania. Pe parcursul dezbaterilor, participantii la intrevedere si-au manifestat acordul fata de tezele lansate la Miercurea Ciuc, in cadrul intalnirii primarilor din Tinutul Secuiesc, privind reformularea cererii UDMR de a obtine autonomia Tinutului. Cei prezenti s-au inteles ca, in cel mai scurt timp, sa puna pe picioare un asa numit proiect "Minimul National" care ar urma sa cuprinda toate doleantele privind obtinerea autonomiei minoritatii maghiare. In cadrul dezbaterilor, a fost invocata doleanta ca statul roman sa finanteze din buget in mod expres invatamantul superior in limba maghiara din Romania, respectiv sa fie aceptata auto-determinarea sub diferite forme.
Gyorgy Frunda vrea sa ajunga comisar european
Suparati ca nu sunt bagati in seama in discutiile privind anumite functii, udemeristii au hotarat sambata ca vor o bucatica din tort si au lansat ideea ca functia de comisar european ar putea reveni unui reprezentant al Uniunii, pentru ca "au de unde alege".
Ministrul Comunicatiilor, udemeristul Zolt Nagy a mentionat ca, pe langa ministrii si euroobservatorii Uniunii, un candidat viabil pentru aceasa functie este si senatorul Gyorgy Frunda, avand in vedere activitatea sa la Consiliul Europei inca din anul 1994. "Am propus acest lucru pentru ca este necesar si firesc. E vorba de a nominaliza un candidat, noi facem parte din familia popular europeana, avem ministri si observatori la Parlamentul European", a spus Zolt Nagy, potrivit Mediafax. Totusi, o cerinta pe care viitorul comisar european va trebui s-o indeplineasca este aceea de a fi avut un "trecut curat". Presa a relatat in nenumarate randuri despre posibila colaborare cu Securitatea a lui Gyrogy Frunda, insa verdictul dat de CNSAS a fost favorabil senatorului. Inca de vineri, liderul Marko Bela a apreciat ca alegerea unui udemerist pe post de comisar "ar fi benefica pentru Romania" si a recunoscut ca este deranjat ca discutiile in Coalitie privind functiile se poarta ca si cum ar exista numai PD si PNL.
Si PSD solicita sa fie consultat in legatura cu desemnarea unui comisar european si sa se tina astfel cont de influenta social-democratilor pe langa grupul socialist din Parlamentul European, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu. El a criticat "recenta discordie" din cadrul coalitiei pe tema nominalizarii unui candidat din partea Romaniei, afirmand ca guvernantii "se umplu de ridicol" prin tentatia de a avea cat se poate de multe functii in posturi cat se poate de importante la nivelul Comisiei Europene.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat saptamana trecuta ca alegerea persoanei care va fi desemnata in aceasta functie intra in atributiile primului-ministru, dar a lasat sa se inteleaga ca va avea consultari si in coalitie pe aceasta tema. Numele vehiculate pana acum pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei sunt Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde.
Perdaf maghiar pentru Franco Frattini
Tot sambata, liderul Marko Bela si-a exprimat nemultumirea fata de continutul scrisorii care i-a fost adresata de comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, intrucat acesta s-a referit doar la infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, nu si la relatiile interetnice. Marko a sustinut ca Frattini trebuia sa se refere si la subiectul relatiilor interetnice, cu atat mai mult cu cat s-a adresat unui vicepremier in Guvernul Romaniei care reprezinta o minoritate foarte importanta. "Mi-am exprimat indignarea, pentru ca trebuia sa se refere si la problema relatiilor interetnice. Dupa parerea noastra, acesta este un subiect cel putin la fel de important. Indignarea mea se refera la ceea ce nu se regaseste in scrisoare", a spus Marko Bela, subliniind ca nu se poate bagateliza chestiunea etnica in aceasta regiune. "Cel mai important este ce se va intamla cu noi, cei un milion si jumatate de maghiari", a spus Marko. El a adaugat ca, in acesta perioada, trebuie atrasa atentia Europei ca problemele minoritarilor maghiari din Romania nu sunt nici pe departe rezolvate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.