investit in productie. Sunt singurele fabrici care merg in pierdere, pentru ca publicul sa castige.
Nu fac profit, pentru ca nu pot scumpi biletele. Nu sunt pe plus, pentru ca au organigramele supradimensionate. "Ideea cu profitabilitatea cultur
investit in productie. Sunt singurele fabrici care merg in pierdere, pentru ca publicul sa castige.
Nu fac profit, pentru ca nu pot scumpi biletele. Nu sunt pe plus, pentru ca au organigramele supradimensionate. "Ideea cu profitabilitatea culturii ma cam irita si e o utopie. Cultura e ca invatamantul, isi arata efectele in timp. La nivel comercial, sigur ca urmarim sa obtinem bani cu un anumit gen de spectacole", spune prof. dr. Ioan Vartic, directorul Teatrului National din Cluj. Regizorul Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului National din Craiova, considera ca teatrul nu poate fi profitabil decat in conditiile scumpirii biletului. "Pentru ca eu, la Craiova, sa-mi acopar toate costurile de intretinere, productia de spectacole si salariile, ar trebui sa vand biletul cu 895.000 de lei".
Cele mai scumpe spectacole
Productia unui spectacol de pluton costa, la Cluj, intre 50.000.000 si 500.000.000 de lei vechi, iar unul vedeta, precum "Regele Lear", montat de Tompa Gabor, doua miliarde de lei vechi. "Pentru prima data am ridicat pretul biletelor la spectacolul
Purificare
, de Sarah Kane, regizat de Andrei serban, la 400.000-500.000 de lei vechi, dar aceasta este o exceptie. Nu toate au acelasi succes", afirma Ioan Vartic. Bugetul de 62 miliarde de lei vechi, provenit din subventie de la Ministerul Culturii si Cultelor, ocupa doar 90% din necesitatile teatrului din Cluj: salarii, reparatii, intretinere, productie. Finantarea celorlalte necesitati se face prin prestari de servicii si sponsorizari. Inchiriaza sala mare de 1.000 de locuri cu 6-7.000.000 de lei vechi ora. In fiecare an, Clujul trebuie sa vanda bilete de trei miliarde de lei vechi, dar niciodata pragul nu a fost atins. Anul trecut a vandut bilete de 2,5 miliarde de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.