Scapati de Sommetul Francofoniei, liderii PNL si PD au revenit la vechile dispute din interiorul Coalitiei. Dorinta de subordonare a serviciilor secrete de catre Palatul Victoria sau Cotroceni a inregistrat in acest weekend un nou episod prin iesi
Scapati de Sommetul Francofoniei, liderii PNL si PD au revenit la vechile dispute din interiorul Coalitiei. Dorinta de subordonare a serviciilor secrete de catre Palatul Victoria sau Cotroceni a inregistrat in acest weekend un nou episod prin iesirea la rampa a generalului Lucian Pahontu, directorul Serviciului de Protectie si Paza, care nu este de acord cu trecerea institutiei pe care o conduce in subordinea Guvernului. Invocand motive de organizare si functionare optima a SPP, Pahonutu nu a facut altceva decat sa sustina intentia presedintelui Basescu de a controla, prin intermediul CSAT sau direct prin oamenii pe care i-a numit, toate serviciile secrete din Romania. Nominalizarea lui George Maior pentru functia de director al SRI i-a pus pe liberali in situatia de a pierde si ultimul post la care ravneau pentru a avea si ei cat de cat un control direct asupra unui serviciu secret. Chiar daca la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Vasile Blaga l-a propus pe Alexadru Boer, seful sau de cabinet si membru PNL, Tariceanu nu este foarte incantat de aceasta propunere deoarece Boer nu mai este demult un apropiat al liberalilor, ci o persoana care se simte mult mai lejer in sediul PD din Aleea Modrogan. Daca facem o recapitulare constatam ca Traian Basescu este pe cale sa castige prin numirile directe sau prin anumite jocuri de culise tot ce inseamna conducere a serviciilor secrete.
La Serviciului de Telecomunicatii Speciale, seful statului l-a numit pe generalul Marcel Opris. La Serviciul de Protectie si Paza, generalul Lucian Pahontu a ajuns tot datorita lui Basescu. Interimatul la SRI si SIE este asigurat de oamenii apropiati Palatului Cotroceni. Conducerea Directiei Generale de Informatii a Apararii este asigurata de generalul Constantin Croitoru. Cu toate ca seful DGIA il are in coasta ca adjunct pe Vasile Paun, omul liberalilor, generalul Croitoru nu poate uita ca functia actuala o ocupa datorita sefului statului si recomandarilor primite din partea celor doi consilieri din cadrul Departamentului Securitatii Nationale care provin din interiorul MApN.
Sepepistii nu vor la MAI
Directorul Serviciului de Protectie si Paza, generalul Lucian Pahontu, considera ca institutia pe care o conduce va pierde din operativitate daca va fi trecuta sub coordonarea Ministerului Administratiei si Internelor, asa cum este prevazut in proiectele legilor privind siguranta nationala. Pahontu sustine ca timpul de rezolvare a unei probleme va creste daca SPP nu va mai fi o institutie independenta. "Daca primesc telefon ca un demnitar are nevoie urgent de escorta, acum pot lua decizia imediat. In cazul in care SPP va fi trecut sub coordonarea MAI, va trebui sa mai dau doua, trei telefoane pentru a primi acceptul de la viitorii superiori, iar timpul de reactie ar creste", a explicat generalul Pahontu. El a adaugat ca, in prima faza, aceasta prevedere continuta de pachetul de legi ale sigurantei nationale a fost interpretata ca fiind una pozitiva, dar, dupa o analiza mai atenta, sunt mai multe voci care au inceput sa o conteste. In opinia directorului SPP, MAI are chiar si asa o structura foarte mare, avand in coordonare Politia, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Politia de Frontiera, Arhiva Nationala, Departamentele pentru straini si refugiati, Evidenta populatiei si Administratia locala. "Dar eu sunt militar si ma voi supune deciziei politice care se va lua", a tinut sa precizeze seful SPP.
Proiectele legilor privind siguranta nationala, in forma propusa de Guvern, prevad trecerea SPP in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, iar a STS in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. In proiect se precizeaza ca Serviciul de Protectie si Paza urmeaza sa devina structura departamentala in cadrul MAI, iar directorul acesteia sa aiba rang de secretar de stat in minister.
Liberalii nu au consultat conducerile SPP si STS
Conducerea Serviciului de Protectie si Paza nu a fost consultata niciodata in legatura cu transformarea structurii in directie si trecerea acesteia in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Acelasi lucru este valabil si in cazul Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Propunerea legislativa prin care se intentioneaza trecerea sub controlul Guvernului a celor doua servicii speciale apartine lui Marius Oprea, consilierul prim-ministrului, si deputatului liberal Radu Stroe. Aceasta, alaturi de alte propuneri, se regasesc printre modificarile pe care liberalii le-au adus pachetului de legi privind securitatea nationala pe care le-au primit de la Palatul Cotroceni si care fusesera discutate in CSAT.
Initiativa consilierului Marius Oprea si a secretarului general al Guvernului Radu Stroe nu mai are sanse prea mari de a fi pusa in practica in urma nominalizarii lui Maior la conducerea SRI. Acest lucru va schimba fundamental votul la pachetul de legi privind securitatea nationala deoarece PSD va sustine propunerile PD, adica cele care au plecat de la Cotroceni.
UDMR spera sa controleze STS
Singurii care doresc ca propunerile de modificare a legilor securitatii nationale sa se puna in practica asa cum vor liberalii sunt reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania. Pozitia UDMR este justificata prin faptul ca, prin transformarea STS in Directia de Telecomunicatii Speciale si trecerea in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor, cei din UDMR ar castiga un nesperat control asupra unui serviciu de informatii deoarece portofoliul de la MCTI este detinut de maghiari.
Serviciul de Protectie si Paza, la fel ca si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se afla, in momentul de fata, in subordinea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, ca structuri independente.
Interesant este faptul ca, imediat dupa ce liberalii au facut publice propunerile prin care SPP si STS sa devina structuri departamentale in cadrul unor ministere a aparut si o varianta de infiintare a unui SPP mai mic, subordonat direct Administratiei Prezidentiale. Practic, se punea problema ca intreg personalul de la Sectiunea I impreuna cu structura informativa si de protectie interna si structura de protectie si interventie antiterorista din SPP sa constituie nucleul viiorului serviciu de informatii subordonat direct Presedintiei.
Blaga insista pentru Boer
Ministrul Internelor, Vasile Blaga, va insista pe langa premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a accepta numirea sefului sau de cabinet, Alexandru Boer, in fruntea DGIPI. Liderul democrat a spus, sambata, ca se impune o discutie cu Tariceanu privind numirea noului sef al DGIPI, precizand ca el nu s-a gandit la alta nominalizare. Reactia lui Blaga vine la cateva zile dupa ce Tariceanu i-a comunicat ministrului de Interne ca nu este de acord cu propunerea de numire in functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI a lui Alexandru Boer. Desi este membru PNL, Boer - in prezent director de cabinet al lui Vasile Blaga - nu este dorit de Tariceanu, motivul fiind acela ca seful Executivului ar vrea in fruntea acestui serviciu o persoana independenta politic. De altfel, Blaga a declarat ca premierul i-a spus, luni seara, ca, desi il apreciaza pe Alexandru Boer, ar fi mai bine ca la sefia DGIPI sa fie nominalizata o persoana apolitica. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.