Ieri, pe teritoriul Ungariei, au avut loc alegeri locale, un moment crucial pentru evaluarea capacitatii premierului Ferenc Gyurcsany de a-si duce la capat mandatul. Din perspectiva romanilor, este vorba despre un nou test ratat al autoritatilor de

Ieri, pe teritoriul Ungariei, au avut loc alegeri locale, un moment crucial pentru evaluarea capacitatii premierului Ferenc Gyurcsany de a-si duce la capat mandatul. Din perspectiva romanilor, este vorba despre un nou test ratat al autoritatilor de la Budapesta de a le asigura minoritatilor o reprezentare relevanta in zona administrativa, din cauza unui viciu de procedura.

Teodor Martin, presedintele Coalitiei Romanilor din Ungaria, spune ca a primit asigurari din partea avocatului poporului pe probleme de minoritati de la Budapesta ca legea va fi modificata, astfel incat sa se elimine posibilitatea ca autoguvernarile minoritare sa fie reprezentate de cetateni cu o etnie diferita de cea pe care o reprezinta. “Noua lege ar putea intra in vigoare pentru alegerile viitoare, peste 4 ani”, a declarat Martin pentru “Gardianul”.

Minoritatea romaneasca din Ungaria a atras atentia asupra abuzurilor la care este expusa din patru in patru ani si inaintea alegerilor regionale de ieri. Coalitia Romanilor din Ungaria sustine ca noua lege a alegerilor, votata anul trecut de Parlamentul din Budapesta, nu impiedica cetate nii de alte nationalitati sa se declare romani, sa infiinteze o asociatie pe care sa se sprijine si sa profite de beneficiile autoguvernarii locale.

Miza financiara
Fenomenul este cunoscut drept „etno-business“. Si inaintea alegerilor de ieri au aparut, in Budapesta si in alte localitati, asa-numitii „pui de cuc“, intrusi necunoscuti in randul comunitatii romane din Ungaria, care candideaza ca romani.
In plus, sunt si zone unde se infiinteaza autoguvernari romanesti, fara sa existe etnici romani. Miza o reprezinta suma de 200.000 de euro acordata anual autoguvernarii pe tara si sume de aproximativ 3.000 de euro anual acordate fiecarei autoguvernari comunale. Competentele autoguvernarilor nu sunt decat de ordin cultural, insa din 2008, acestea vor avea dreptul sa administreze institutii scolare.

Intr-un mesaj adresat opiniei publice din Romania saptamana trecuta, romanii din Ungaria au afirmat ca executivul de la Bucuresti ar trebui sa se implice macar in masura in care guvernul de la Budapesta a facut-o atunci cand se discuta Legea statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.