Romanii proprietari de case sau apartamente vor fi obligati de anul viitor sa-si asigure locuintele, conform unui proiectul de lege care va fi avizat pana in iunie 2007. Valoarea primei anuale de asigurare se va situa intre 10 euro si 20 de euro,

Romanii proprietari de case sau apartamente vor fi obligati de anul viitor sa-si asigure locuintele, conform unui proiectul de lege care va fi avizat pana in iunie 2007.

Valoarea primei anuale de asigurare se va situa intre 10 euro si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de tipul structurii unitatii locative. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi insa 20.000 de euro, in timp ce nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

SUBVENTII. Vestea buna pentru cei care au venituri foarte mici este ca aproximativ 10% din cei 8,5 milioane de proprietari de case sau de apartamente vor beneficia de subventionarea partiala sau totala a primei pentru asigurarea obligatorie a locuintei, dupa cum a precizat ieri consilierul ministrului Administratiei si Internelor, Radu Mircea Popescu. ""Este vorba despre persoanele care beneficiaza de asistenta sociala de la stat, care se incadreaza in limitele venitului social. De asemenea, aici intra si unele dintre persoanele care locuiesc in mediul rural"", a afirmat Radu Mircea Popescu.

LEGEA. Statul va acorda un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro societatii care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor. ""Suma va acoperi plata totala a primelor de reasigurare in primul an de functionare si partiala in urmatorii doi ani. In plus, imprumutul va capitaliza societatea"", a mai spus Popescu.

FORTAT. Conform unui proiect de lege, persoanele fizice vor fi obligate sa isi asigure locuintele aflate in proprietate personala impotriva dezastrelor naturale. Romanii care doresc sa isi asigure locuintele la valoari mai ridicate vor avea posibilitatea sa incheie o polita facultativa. ""In prezent, proiectul de act normativ a trecut de etapa dezbaterilor publice. In continuare vom avea discutii cu societatile de asigurare pentru a aduce completari documentului si il vom inainta Executivului spre aprobare. Ulterior, va fi dezbatut in regim de urgenta in Parlament"", a afirmat consilierul.

Potrivit datelor estimative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, gradul de asigurare a locuintelor se situeaza la circa 10% din totalul unitatilor locative existente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.