Nominalizarea lui George Maior in fruntea SRI arunca clasa politica in pragul razboiului. Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a atacat ieri pe presedintele Basescu, considerand ca devide un jucator cu PSD-ul. Pe de alta parte, votarea pesedistului
Nominalizarea lui George Maior in fruntea SRI arunca clasa politica in pragul razboiului. Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a atacat ieri pe presedintele Basescu, considerand ca devide un jucator cu PSD-ul. Pe de alta parte, votarea pesedistului in fruntea SRI de catre Parlament sta sub semnul intrebarii. Liberalii au decis, vineri seara, la Cluj Napoca, sa mandateze parlamentarii partidului sa voteze impotriva candidaturii lui Maior la sefia SRI. Anuntul PNL vine la o zi dupa ce peremistii s-au declarat impotriva pesedistului si a lui Claudiu Saftoiu la SIE, iar UDMR a spus ca nu este de acord ca sefii serviciilor sa fie numiti pe baza de algoritm politic, dar ca va lua o decizie cu o zi inaintea votului din Parlament.
Conservatorii, in schimb, nu stiu inca daca vor sprijini numirea lui Maior sau nu. De altfel, pesedistul insusi este sceptic in ceea ce priveste sustinerea de care s-ar bucura in Parlament din partea propriilor colegi de la PSD. Doar un singur partid nu a ripostat fata de numirea lui Maior la SRI: PD, demarand chiar negocieri cu celelalte partide parlamentare pentru ca propunerile lui Basescu sa treaca de Senat si Camera Deputatilor. Cert este insa ca, miercuri, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, Maior si Saftoiu au nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, adica de 235 de voturi din cele 469 existente.
Basescu acuzat ca joaca pentru PSD
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, la Baia Mare ca, prin propunerea unui reprezentant PSD la sefia SRI, seful statului iese din rolul sau de factor de echilibru si devine un jucator cu PSD, informeaza Mediafax. "Relatia PNL - presedinte nu trebuie sa ma preocupe pe mine, ar trebui sa-l preocupe pe presedinte, pentru ca in actuala arhitectura constitutionala are rolul de mediator. Prin urmare, ar trebui sa fie impartial fata de partidele politice", a declarat Tariceanu, metionand ca gestul presedintelui de a consulta numai PSD in momentul anuntului privind propunerile pentru sefia SRI si SIE ar trebui sa preocupe mai mult decat relatia PNL-Presedintie. Potrivit premierului, prin desemnarea lui George Maior (PSD) pentru conducerea SRI, presedintele Traian Basescu a devenit un jucator alaturi de PSD. "In momentul in care presedintele consulta un singur partid pentru numirea in functia de sef la SRI, atunci el iese din rolul de factor de echilibru si devine, intr-un fel, un jucator cu PSD, iar acest lucru nu este problema PNL, ci a presedintelui", a adaugat seful Executivului.
Liberalii vor vota impotriva lui Maior
"Biroul Permanent Central al PNL a decis, vineri seara, la Cluj-Napoca, sa mandateze parlamentarii partidului sa voteze in Parlament impotriva candidaturii senatorului PSD George Maior la sefia SRI", a anuntat purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. El a mai afirmat ca PNL face un apel la PD sa mai analizeze oportunitatea votarii lui George Maior la conducerea SRI, avand in vedere ca acesta este membru al PSD, partid de opozitie si adversar al Aliantei PNL-PD. "Avand in vedere ca PNL a solicitat cu insistenta depolitizarea structurilor informative si a solicitat ca in fruntea acestor structuri sa fie numite persoane civile cu inalta tinuta profesionala si morala, avand in vedere, de asemenea, ca presedintele Romaniei, in calitatea sa de mediator, ar trebui, pentru a preveni crizele politice, sa se consulte cu Guvernul si cu grupurile parlamentare inaintea unor astfel de numiri, Biroul Permanent Central al PNL a decis sa mandateze grupurile parlamentare sa voteze impotriva numirii lui George Maior la conducerea SRI", a declarat Vosganian, la finalul sedintei BPC al PNL.
La Saftoiu, indecisi
In ceea ce priveste validarea lui Claudiu Saftoiu la sefia SIE, votul grupurilor PNL din Parlament va tine seama de rezultatul audierii de la comisia de specialitate. "In legatura cu cealalta numire pentru SIE, grupurile parlamentare vor decide dupa audierile care vor avea loc in comisia comuna de specialitate", a aratat Vosganian. In opinia noastra, numirea unui reprezentant al PSD la sefia SRI incalca intelegerile pe care le-am avut cu PD si hotararile Consiliului National de Coordonare al Aliantei. SRI a fost condus de un fost senator al PSD si nu intelegem ca acest serviciu sa devina un monopol al PSD", a completat senatorul liberal. El a facut apel la PD pentru "respectarea literei protocolului Aliantei DA".
PD vrea pozitie comuna cu PNL
In replica, democratii, prin vocea lui Emil Boc, au spus ca ar fi de dorit sa se ajunga la o pozitie comuna cu PNL in ceea ce-l priveste pe George Maior, chiar daca acesta provine dintr-un partid clientelar si nereformat. Boc a declarat, sambata, la finalul Colegiului Director al PD de la Cluj, ca spera ca, in urma discutiilor cu PNL, programate inaintea votului din Parlament pentru seful SRI, sa fie gasita o pozitie comuna. "Nu vom intra in nici un fel de troc politic sau negocieri pe chestiuni care tin de siguranta si securitatea nationala", a spus liderul democrat. El a apreciat ca nominalizarea unui PSD-ist ca reprezentant al opozitiei la conducerea SRI reprezinta un act de normalitate, care nu ar trebui sa deranjeze.
PC mai asteapta
Parlamentarii PC nu au decis daca vor sustine cele doua nominalizari facute de seful statului pentru conducerea SRI si SIE, dar secretarul general adjunct, Codrin Stefanescu, sustine ca vor fi foarte multe probleme in timpul audierii celor doi la comisiile de specialitate. "Noi ne exprimam oficial dezaprobarea fata de politica de carciuma dusa de Alianta DA. Am putea vorbi de politica nasului rosu de la minciuna, de la prea multa bautura", a declarat Codrin Stefanescu, referindu-se la declaratiile din ultima perioada ale liderilor Aliantei DA. El i-a criticat, insa, si pe liderii PSD, aratand ca, "in acest moment, in Romania nu mai exista nici un fel de opozitie". "Exista un PSD care se gudura bland si cuminte la picioarele unui PD care se vrea un viitor partid-stat", a spus Stefanescu. Secretarul general adjunct al conservatorilor a apreciat ca fiind "cel putin o ambiguitate" ca parlamentarii democrati sa-si dea votul pentru un candidat PSD la sefia SRI. Pe de alta parte, Stefanescu a declarat ca "Emil Boc a atins culmea ipocriziei politice", prin declaratiile acestuia potrivit caruia PSD a ramas un partid clientelar si nereformat, dar sustinand un candidat social-democrat la sefia SRI.
Maior nu crede in colegi
Pe de alta parte, George Maior a recunoscut, intr-un interviu acordat HotNews, ca exista riscul ca unii membri PSD sa nu-l voteze la sefia SRI. "Nu vreau sa fac comentarii sau speculatii. Fiecare parlamentar va lua o decizie in functie de intelegerea si aprecierea acestui principiu. Exista, fara indoiala, si acest risc", a spus senatorul PSD cand a fost intrebat daca vor exista colegi care nu-l vor vota in Parlament. Pe de alta parte, senatorul PSD, Ion Iliescu a sustinut, la scoala politica a femeilor PSD, ca daca Maior va fi acceptat in fruntea SRI nu inseamna ca PSD va conduce acest serviciu. In opinia sa, nu se pune problema unei aliante in urma acestei nominalizari si ca Traian Basescu a dat dovada de deschidere, dar ca a facut-o pentru propriile interese. Totodata, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca PSD nu a inceput inca negocierile cu alte formatiuni parlamentare pentru sustinerea nomnalizarii lui Maior la functia de director al SRI. Diaconescu a spus ca liderii PSD asteapta mai intai sa vada pozitiile oficiale pe aceasta tema ale celorlalte partide, intrucat, pana acum, doar PD a anuntat ca va vota pentru desemnarea lui Maior ca director al SRI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.