In Romania sunt peste 4.800.000 de angajati cu carte de munca. Conform Codului Muncii, companiile angajatoare sunt obligate sa le achite acestora servicii medicale gratuite de medicina muncii. Daca pentru fiecare dintre acestia un angajator plateste
In Romania sunt peste 4.800.000 de angajati cu carte de munca. Conform Codului Muncii, companiile angajatoare sunt obligate sa le achite acestora servicii medicale gratuite de medicina muncii. Daca pentru fiecare dintre acestia un angajator plateste cel putin 2 euro, un calcul sumar ne spune ca, pe piata medicinei muncii, se invart anual aproape 100 milioane de euro. Pe de alta parte insa, numai un numar restrans de companii respecta normele in vigoare si fac contracte pentru medicina muncii.
Cei mai importanti furnizori de servicii de medicina muncii de pe piata sunt: MedLife, Centrul Medical Unirea, Medicover si Medsana. Acestia sunt si titularii celor mai "grele" contracte, vizand companiile cu peste cinci mii de angajati: bancile, companiile de telefonie mobila, hipermarketurile Cora, Carrefour sau Metro. De regula, angajatorii care ofera salariatilor pachete mai scumpe sunt, potrivit furnizorilor de servicii medicale, firmele din domeniul IT.
Pentru fiecare angajat, o companie de top plateste lunar unui furnizor de servicii medicale cel putin 5-6 euro, pentru medicina muncii. Miza pentru jucatorii de pe piata este insa mult mai mare, pentru ca o companie care se respecta include automat in pachetul salarial asigurari medicale private ce depasesc costurile legate strict de medicina muncii, precum consultatii gratuite la medici specialisti, ecografii, discounturi la stomatolog sau chiar acces la serviciul de ambulanta. Abonamentele cuprind astfel servicii complexe, iar investigatiile medicale se realizeaza in clinici private dotate cu aparatura de ultima generatie.
Medicina muncii este o specialitate aparte si are ca scop monitorizarea starii de sanatate a celor care muncesc. Inca de la angajare, fiecare salariat trebuie sa beneficieze de un set de analize gratuite, al caror specific difera in functie de specificul muncii. De exemplu, persoanele care lucreaza in fata calculatoarelor sau soferii vor beneficia de o consultatie oftalmologica sau cei care lucreaza in medii zgomotoase - de audiometrie.
Cele mai ample investigatii medicale se vor aplica celor care sunt supusi riscurilor mari (constructori, soferi) si celor din domeniul alimentatiei publice sau educatiei. Apoi, pe durata intregului contract de munca, starea de sanatate a salariatului trebuie monitorizata, prin consultatii si evaluari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.