de igiena pentru unitatile din industria alimentara, aparute in Monitorul Oficial inca din septembrie 2005, inseamna lacatul pe usa a mii de unitati din industria alimentara. Inchiderea unitatilor neconforme incepe la 1 octombrie si se va finaliza la
de igiena pentru unitatile din industria alimentara, aparute in Monitorul Oficial inca din septembrie 2005, inseamna lacatul pe usa a mii de unitati din industria alimentara. Inchiderea unitatilor neconforme incepe la 1 octombrie si se va finaliza la 31 decembrie 2006.
Potrivit lui Liviu Rusu, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV), expertii europeni ne-au propus acest interval de trei luni, in loc de o data fixa, pentru a evita problemele dramatice - de aprovizionare si sociale - care au aparut in Polonia si Ungaria in mai 2004, dupa inchiderea simultana a mii de unitati. Noile norme presupun aplicarea principiilor HACCP - un complex de standarde de siguranta si calitate in industria alimentara, care includ sistemul punctelor critice de control si interzicerea intersectiilor intre fluxuri.
Evaluarile ANSV au aratat ca numai 5% din unitatile care proceseaza produse non-animale respecta standardele europene, 19% au fost declarate neacceptabile si au fost deja inchise, iar 76% - marea majoritate - urmeaza sa fie reevaluate pana la sfarsitul anului si inchise, daca demonstreaza ca nu au facut nici o investitie pentru remedierea deficientelor. "N-am sa inchid o unitate care are in derulare un program SAPARD sau a apelat ca un credit pentru modernizare", explica Liviu Rusu. De azi, vizita inspectorilor la cele aproape 7.000 de unitati amenintate cu inchiderea se poate solda cu ordonanta de suspendare a activitatii, care in 30 de zile poate aduce lacatul pe usa, definitiv.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.