Regele Thailandei si-a dat girul,ieri, pentru o Constitutie temporara, care ofera autorilor loviturii de stat militare din 19 septembrie puteri semnificative, cel putin pana la alegerile promise pentru finalul anului 2007. De altfel, autoritatile au
Regele Thailandei si-a dat girul,ieri, pentru o Constitutie temporara, care ofera autorilor loviturii de stat militare din 19 septembrie puteri semnificative, cel putin pana la alegerile promise pentru finalul anului 2007. De altfel, autoritatile au cerut canalelor de televiziune sa se pregateasca pentru ceremonia de prestare a juramantului de catre noul Prim ministru, la ora locala 16.45 (09.45 GMT). Potrivit media thailandeze, generalul in retragere Surayud Chulanont, de 63 ani, fost comandant sef al armatei si consilier al regelui Bhumibol Adulyadej, va fi numit in acest post. "Regele a aprobat Constitutia interimara", a anuntat junta intr-o declaratie TV. Acest document va folosi ca instrument juridic Guvernului dar si Consiliului militar, hotarat sa supravegheze indeaproape afacerile tarii pana la democratia anuntata intr-un an. Junta a indicat ca isi rezerva dreptul de a destitui Primul ministru in virtutea Constitutiei interimare. Carta interimara garanteaza drepturile fundamentale ale omului, instaureaza un cabinet de 36 de membri, un corp legislativ care sa dea legi si sa verifice administratia, precum si o adunare de 2.000 de reprezentanti care sa aleaga un comitet pentru scrierea unei noi Constitutii. Generalii pucisti, care au rasturnat Guvernul lui Thaksin Shinawatra la 19 septembrie, au instaurat legea martiala, au suspendat principalele institutii si au restrans libertatile publice, dar s-au angajat sa redea puterea civililor. Lovitura de stat, care a beneficiat de asentimentul regelui, s-a derulat fara curgere de sange. Premierul Thaksin, un bogat om de afaceri in varsta de 57 de ani, ales prim ministru in 2001, a fost acuzat de "nepotism" si de "coruptie". Dupa lovitura de stat, Thaksin s-a refugiat in Marea Britanie.

Fostul Sef al Armatei conduce Guvernul de la Bangkok
Thailanda are un nou prim-ministru. La 11 zile de la lovitura de stat militara, generalul in rezerva Surayud Chulanont, fost sef al Armatei, a fost investit oficial in functia de sef al Guvernului de la Bangkok. In varsta de 63 ans, Surayud a depus juramantul in cadrul unei ceremonii, tranmise in direct la postul national de televiziune. El a promis ca va anunta componenta noului cabinet in cel mult o saptamana. Noul premier a primit si acordul regelui Bhumibol. Militar de cariera, Surayud a fost pana acum consilier al fostului suveran. El devine cel de-al 24-lea prim-ministru thailandez, de la abolirea monarhiei absolute, in 1932.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.