Prima luna a ultimului trimestru nu ar trebui sa aduca modificari importante ale raportului euro/leu, avand in vedere calmarea inflatiei si intrarile mari de capitaluri straine. In schimb, raportul dolar/leu ar putea inregistra fluctuatii mai mari, l

Prima luna a ultimului trimestru nu ar trebui sa aduca modificari importante ale raportului euro/leu, avand in vedere calmarea inflatiei si intrarile mari de capitaluri straine. In schimb, raportul dolar/leu ar putea inregistra fluctuatii mai mari, la care va contribui decisiv evolutia paritatii euro/dolar.
"Pentru octombrie anticipez mentinerea raportului euro/leu intre un minim de 3,51 si un maxim de 3,56 lei, adica culoarul de fluctuatie trasat in piata de la finele lui mai, declara un dealer bancar. Am in vedere faptul ca rata inflatiei se va incadra in culoarul dorit de BNR, nedepasind pragul de 6,5%. Aceasta perspectiva a reiesit si din decizia de la jumatatea saptamanii de a mentine dobanda de politica monetara la 8,75%/an".
Riscurile pentru leu vin din partea deficitului de cont curent care ar putea atinge sau chiar depasi, conform analistilor, 10% din produsul intern brut. Aceasta valoare este apropiata de estimarea Fondului Monetar International, care prognoza o crestere de pana la 9% din PIB.
In primele sapte luni, deficitul contului curent a fost de 4,8 miliarde de euro, mai mult cu 43% fata de perioada similara a anului trecut.
Potrivit estimarilor oficiale, ponderea deficitului de cont curent in PIB ar putea scadea de la 8,7%, cat era in 2005, la 8,5% anul acesta.

Piata valutara, mai solida

Piata valutara a devenit insa mult mai solida, avand in vedere volumul tranzactionat in august care a atins un maxim istoric de 17,5 miliarde euro, depasind recordul de 15 miliarde de euro inregistrat in iunie.
Reactiile pietei nu mai au un rol destabilizator asupra cursului, ceea ce nu mai necesita, ca in alti ani, interventii ale bancii centrale. Acest fapt a fost demonstrat de iesirile mari din urma cu doua saptamani, care au fost de mai multe zeci de milioane de euro, dar care au avut drept efect doar o depreciere limitata a leului, care a fost mai mica decat cele inregistrate de alte monede din zona.
De altfel, prognozele pe termen mai lung privind evolutia raportului euro/leu indica o apreciere a monedei nationale, pentru 2007 fiind asteptata o medie anuala de 3,52 lei iar pentru 2008 una de 3,47 lei, fata de 3,54 lei anul acesta, potrivit unui raport publicat de Raiffeisen Bank.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.